Ezt már nem lehet bírni: szúnyoginvázió keseríti meg sok vidéki életét, ezt tervezi a hatóság

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Ezt már nem lehet bírni: szúnyoginvázió keseríti meg sok vidéki életét, ezt tervezi a hatóság

Az elmúlt hónapok csapadékos időjárása, vele levonuló villámárvízek most ideális terepet biztosítanak a vérszívóknak. Az ország számos megyéjében aggasztó a helyzet, hemzsegnek a vidék szúnyogoktól, ráadásul könyörtelenek is. Ki dönt arról, hol kell szúnyogot gyéríteni? Egyáltalán mivel irtják manapság a vérszívókat? A HelloVidék ennek is utánakérdezett.

Az ország számos vidékén a kínok-kínját éli át az, aki most, akárcsak tíz percre is, az utcára kimerészkedik. Ne gondoljunk itt a tikkasztó hőségre, sokkal rosszabb is van ennél: az őrületes szúnyoginvázió. Hemzsegnek a vérszívók a nyugati határszélen is, Vas és Zala megyében. A Szombathely közeli falu, Ják kisboltjában hiánycikk lett a szúnyogriasztó spray. Van, aki négyesével-ötösével viszi, ha befut egy újabb szállítmány.

Befújva mennek az emberek dolgozni, képtelenség 5 percnél tovább a szabadban tartózkodni, szenvednek a rövid szőrű kutyák is, őket sem kímélik ezek a dögök. Roppant aprók és agresszívek, hiába van otthon szúnyogháló, tele van velük a lakás is . A szülők inkább elkerülik a gyerekekkel a játszótereket, napközben pedig lehetetlenség bármit is a szabadban csinálni

– mesélték a HelloVidéknek a helyiek.

Lassan tíz éve élek Szombathely belvárosában, de nem nagyon emlékszem olyan nyárra, hogy a város központjában összecsipkedtek volna a szúnyogok. Mostanáig. Szúnyogriasztó spray-t is csak akkor használtam eddig, amikor elutaztunk. Ez ezen a nyáron megváltozott. Rendkívül aktívak a vérszívók, ráadásul könyörtelenek is

- írta a szombathelyi székhelyű Nyugat.hu is. A lap szintén az áldatlam állapotokról cikkezett.

Most a hétvégén tartják Szombathelyen a Savaria Karnevált, a város legnagyobb fesztiválját, és ha idén nem mossa el az eső a történelmi felvonulást, a városvezetés most attól tart, hogy a sok tízezer embert a szúnyogok fogják élve felfalni. Éppen ezért Nemény András, Szombathely polgármestere egyeztetett a megyei katasztrófavédelmi igazgatósággal, és hivatalos levélben kérte, hogy a helyzet és a közelgő Savaria Történelmi Karnevál miatt legyen soron kívüli szúnyoggyérítés, amelyhez szükség esetén anyagi forrást is tud biztosítani saját költségvetése terhére az önkormányzat.

Ennek a hírnek az apropóján jutott eszünkbe: ki végezheti, ki rendelheti el egyáltalán a szúnyogirtás? Egyáltalán mivel irtják manapság a vérszívókat? Ezek a szerek mennyire veszélyesek az emberre és a háziállatokra?

Kezdjük azzal: ki dönt arról, épp hol kell szúnyogot gyéríteni?

A központi szúnyoggyérítés azokra a területekre terjed ki, ahol a legnagyobb a szúnyogártalom. Természetesen a központi szúnyoggyérítés mellett minden önkormányzatnak lehetősége van saját költségvetése terhére szúnyoggyérítést végeztetni a településen

– közölte a Hellovidék megkeresésére Dóka Imre tű. őrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Kommunikációs Szolgálat szóvivő-helyettese. Aki hozzátette, Vas és Zala vármegyékben az idén már a központi szúnyoggyérítés keretében több alkalommal végeztek kezeléseket a szakemberek, beleértve Szombathelyt és Zalaegerszeget is.

Ahogy a szóvivő-helyettes elmondta, augusztus elején a Dráva, a Mura és a Rába folyón elhúzódó, jelentős áradás volt, míg a Duna mentén és a Sajó térségében kisebb kiterjedésű kiöntések keletkeztek. Az elmúlt hét meleg időjárása kedvezett a szúnyogok szaporodásának, ilyenkor a lárvák akár egy hét alatt képesek kifejlődni.

Ezért is, az elmúlt napokban biológiai lárvagyérítés zajlott a természetvédelmi oltalommal nem érintett ártéri helyeken, ezzel csökkentve a kifejlett szúnyogok utánpótlását.

Mivel is irtanak? Mennyire veszélyes az emberre és a háziállatokra?

A biológiai szúnyoggyérítés során a szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre ártalmatlan

– közölte a HelloVidék kérdésére a szóvivő-helyettes, majd hozzátette:

A következő napokban kifejlett szúnyogok elleni védekezés lesz, amelyet földi úton, a települések lakott részein végeznek platós gépjárműre szerelt permetező berendezésekkel. Földi járműről ULV vagy melegködös technológiával végzik a kifejlett szúnyogok elleni védekezéseket. A legtöbb területen az ULV eljárást alkalmazzák, mert a képződött permetfelhő kevésbé zavarja a lakosságot és a közlekedést. A melegködképző generátorokat csupán a növényzettel erősen fedett területeken érdemes használni, mivel az apró cseppekből álló permetköd behatolóképessége sűrű bozótos részeken is megfelelő. Az ország legtöbb térségében már a modernebb ULV technológiai kerül alkalmazásra. Hatékonyságbeli különbség a két módszer között nincs. Az imágók ellen piretroid-készítményekkel védekeznek.

A piretroid-készítmények a melegvérűeket, így például az embert, a háziállatokat – a legtöbb háztartási rovarirtó szerhez hasonlóan – csak többezerszeres dózisban tudnák megmérgezni. A készítmény egyébként a szabadban néhány óra alatt lebomlik.

Kik végezhetik el ezt a piszkos munkát?

A szúnyoggyérítések hatékonyságát a közbeszerzési eljárás keretében kiválasztott cégek entomológus (rovartannal foglalkozó) szakértői ellenőrzik. A szúnyoggyérítést végző cégek kártevőirtó tevékenységi engedéllyel rendelkeznek. A közreműködő szakembereknek egészségügyi gázmesteri, illetve kártevőirtó szakmunkás képesítésük van, a munkák szervezésében műszaki és környezetvédelmi végzettséggel rendelkezők is részt vesznek. Minden felhasznált irtószer rendelkezik a közegészségügyi hatóság engedélyével. A felhasznált irtószereket a közegészségügyi hatóság engedélyezi a hatóanyagok közös európai uniós listája alapján. A konkrét felhasználást a vármegyei kormányhivatalok és járási hivatalok népegészségügyi szakigazgatási szervei ellenőrzik. Az ellenőrzésekbe a területi katasztrófavédelmi igazgatóságok munkatársai is bekapcsolódnak.

- emelte ki a Hellovidéknek Dóka Imre tű. őrnagy.

Elárulták, hol terveznek a héten még szúnyogirtást

Ahogy a Katasztrófavédelemtől megtudtuk, a héten nyolc vármegye kétszázharmincöt településén és a főváros hét kerületében lesznek kezelések.

Az ehhez használt járművekkel a Duna teljes hazai szakaszán találkozni lehet majd, azaz a Szigetközben, Komárom térségében, a Dunakanyar településein, a fővárosban, valamint a Csepel-sziget, Dunaújváros, Szekszárd, Baja és Mohács térségében, illetve Borsod-Abaúj-Zemplén megye áradásokkal érintett településein.

- közölte a katasztrófavédelem szóvivő-helyettese, aki még kiemelte:

A kezelések helyszíne a lárvák és a kifejlett a szúnyogok számától függ, ezt pedig a rovarbiológusok vizsgálatai állapítják meg. A jó helyismerettel rendelkező entomológusok vármegye szerte folyamatosan ellenőrzik a lárvák és a kifejlett szúnyogok számát, ez alapján tervezik meg a központi szúnyoggyérítés hetente változó programját. Azt, hogy az adott héten hol, mikor és milyen eljárással lépnek fel a vérszívók ellen, a katasztrófavédelem weboldalán a szúnyoggyérítés menüponton belül érhető el. (A heti programok között található a minden hétfőn frissülő részletes lista: Itt.)

Mi is sokat tehetünk azért, hogy ne legyen annyi szúnyog

Magánemberként is sokat tehetünk azért, hogy a közeljövőben kevesebb szúnyoggal találkozzunk és sikeres legyen a szúnyoggyérítés – emelte ki a katasztrófavédelem szóvivő-helyettese.

A szúnyogok élőhelyeinek jelentős része magántelkeken található. A ház körüli, vízzel teli vödrökben, esővíztározókban, hordókban, kaspókban, madáritatókban, gumiabroncsokban ezerszámra fejlődhetnek szúnyogok. Ha nincs szükség ezekre a vizekre, öntsük ki. Ha a virágalátétben, madáritatóban áll a víz, érdemes hetente többször kicserélni, ezzel is megszakítva a lárvák fejlődési ciklusát. Ha valaki tartályba, hordóba gyűjti az esővizet, fedje le a tartályt, kössön rá egy szúnyoghálót és máris sokat tett a szúnyogok ellen. Emellett több önkormányzat is évek óta kerti tavakba, esővízgyűjtőkbe szúnyogirtó tablettákat ad a település lakóinak.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

szúnyogcsípés

szúnyog

szúnyoggyérítés