Újabb tömeges halpusztulás: vajon mi történhetett Őrbottyánon?

HelloVidék   
  Megosztom
Újabb tömeges halpusztulás: vajon mi történhetett Őrbottyánon?

2023. augusztus 16-án a Medve Otthonnál a közút és a vasúti sín kereszteződése alatt húzódó, 1996-ban lefektetett acél szennyvíz nyomócső kilyukadt (elkorrodálódott), így nem tudták továbbítani a szennyvizet a telep felé - kezdi beszámolóját a Tavirózsa Egyesület. Mint írják, úgy vélik, mivel a szennyvíz folyamatosan érkezik a hálózatra, a DMRV Zrt. a Búcsú téri átmelőnél a Sződrákosi-patakba volt kénytelen engedni a szennyvizet.

Ahogy a posztjukban írják, ennek következtében a havária ideje, 3 nap alatt kb. 16 500 m3 (!) szennyvíz jutott a patakba, ill. az ennek vizét fogadó, őrbottyáni Százforrás-tóba. A vízfolyás és a kis tó élővilága teljesen elpusztult. A patakban – mely a Nemzeti Ökológiai Hálózat része – a Duna-Ipoly Nemzeti Park korábbi adatai alapján a következő védett halak élnek/éltek: vágócsík (Cobitis elongatoides), szivárványos ökle (Rhodeus sericeus), fenékjáró küllő (Gobio gobio), réti csík (Misgurnus fossilis).

Veresegyház Város Önkormányzata a szennyezés higítása érdekében vizet engedett le a veresi tavakból. A szennyvíz a Százforrás-tóból folyamatosan távozik az Őrbottyáni-tározóba, és hamarosan eléri a Vácrátóti Botanikuskert tavait is. A vízi élővilág pusztulását okozó oxigénhiány elkerülése és a szennyezések gyorsabb biológiai lebomlása érdekében 2 db, a DMRV Zrt. által biztosított generátorral visznek be plusz levegőt (oxigént) a vízbe, ezen kívül 2 motorcsónakkal is keverik a tó vizét. A tározóban jelenleg nincs halpusztulás, de sajnos a meleg idő miatt fenn áll ennek a veszélye. A szennyvíz magas ammónium tartalma ui. mérgező ammóniagázzá alakulhat a meleg víz és a magas pH együttes fennállása esetén. E mellett a szerves anyag lebontó baktériumok és a szennyezés miatt tömegesen elszaporodó algák esti légzése rengeteg oxigént von el a vízből. A szennyvíz Coli, Streptococcus- és Salmonella tartalma egészségügyi kockázatokat hordoz magában. Reméljük, hogy nem lesz halpusztulás a tározón, de ennek lehetősége addig folyamatosan fennáll, amíg a nyári meleg megmarad. Felmerül a kérdés, ill. a DMRV Zrt. felelőssége a tekintetben, hogy a közel 30 éves acélcső cseréjére miért kellett a havária bekövetkeztéig várni? A Tavirózsa Egyesület (tavirozsa1996@gmail.com) ezúton ajánlja fel szakmai segítségét az ügy kezelése kapcsán Őrbottyánnak

- olvasható az egyesület közlésében.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

halpusztulás

őrbottyán