Több ezer sorfát ültettek idén: ezek a települések éltek a kezdeményezéssel

HelloVidék   
  Megosztom
Több ezer sorfát ültettek idén: ezek a települések éltek a kezdeményezéssel

Sikerrel zárultak az Agrárminisztérium által indított Településfásítási Program 2023 őszi ültetései. A harmadik alkalommal meghirdetett program keretében idén 10 ezer sorfa állt a vidéki települések rendelkezésére, amelyből 8000 darabot az őszi időszakban ültettek el.

A KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. szakemberei novemberben szállították ki az utolsó fákat az igénylő településekre, amelyek elültetése a napokban fejeződik be. Az idei évben 10 000 darab sorfa állt a magyarországi, 10 ezer főnél kisebb települések rendelkezésére, melyek közül 2000 darab a tavaszi, 8000 darab pedig az őszi ültetési időszakban érkezett a pályázó településekhez. Az igénylők között önkormányzatok, egyházi szervezetek, állami intézmények és civil szervezetek is megtalálhatóak voltak.

A programot az Országos Erdészeti Egyesület koordinálta, az ültetéseket, amelyek a helyi közösségek aktív részvételével valósultak meg, erdész szakemberek segítették. Az idei évben összesen 443 település vett részt a programban, közülük 136 most először. A legkisebb résztvevő település a 32 lakost számláló Bödeháza, míg a legnagyobb Edelény (9159 lakos) volt.

A hároméves program során eddig már közel 1500 településen került sor 46 ezer sorfa elültetésére. Ezzel a Településfásítási Program a rendszerváltozás óta eltelt időszak legnagyobb belterületi fásítási programjává nőtte ki magát, amelynek eredménye nemcsak a helyi lakosság számára kézzelfogható, hanem komoly ösztönzést jelentett az erdőtelepítési pályázatokon való részvételben is.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

kert

faültetési program

fa

erdészet