Nem éri meg kockáztatni: gigabírságot kap, aki leszedi ezeket a növényeket

HelloVidék   
  Megosztom
Nem éri meg kockáztatni: gigabírságot kap, aki leszedi ezeket a növényeket

Az elmúlt napok enyhe időjárása miatt megmutatta magát a tavasz, sok helyen az országban már a hóvirág is előbújt. A virág sokak számára csábító lehet, ám leszedni tilos, és komoly büntetésre számíthat az, aki mégis megteszi. Hazánkban az uniós csatlakozás óta védett növény a hóvirág, melynek szedését, engedély nélküli árusítását is szigorúan büntetik.

Már javában nyílik a hóvirág az ország több pontján, a különleges virágai miatt rendkívül népszerű a természetjárók körében azt azonban már kevesen tudják, hogy védett növény, és szedése komoly bírságot von maga után. A hóvirág természetvédelmi értéke szálanként tízezer forint, vagyis egy erdőben szedett kisebb csokor akár százezer forintot is érhet, tizenegy darab leszedése esetén pedig börtönbe is kerülhetünk.

A jó hír az, hogy az oltalom alá csak a vadon élő növények tartoznak, a kertünkben termesztett virágokat nemcsak, hogy leszedhetjük, de még árusítani is lehet. A saját ültetvényünket a hatóság ellenőrzi, mielőtt megkapnánk az engedélyt.

Persze felmerül a kérdés, hogy miért tulajdonítanak ekkora védelmet a hóvirágnak. A válasz , hogy a virág nagyarányú szedése miatt számuk csökkenésnek indult, ami még önmagában nem okozott volna veszélyhelyzetet számukra, az igazi bajt a néha már ipari méreteket öltő kitermelés jelentette.

Ma már, ha csak egy szál hóvirágot is leszakít az ember az erdőben, megbüntetik, ha rajtakapják. A nagyobb mennyiség pedig már természetkárosítási bűncselekménynek minősíthető. A hóvirágok egyébként európaszerte különböző szintű védettséget élveznek, Ausztriában például szedhető ez a növény, de csak annyi, amennyit egy ember a két ujjával átér. Maga hóvirág hagymája mérgező, de nem olyan veszélyes, mint például a gyilkos galócáé, ugyanis mérgező anyaga nem szívódik fel a bőrön keresztül.

Aranyáron mérik

Aki otthonra szeretne hóvirágot, kertészetben vásárolhat ellenőrzött forrásból származó hagymát, melyet kora ősszel lehet elültetni a kertben, vagy egy cserépben. Ami az árakat illeti Hóvirágot akár online is vásárolhatunk, de különböző kertészetekben is kínálják. A HelloVidék által szemügyre vett virág hagymáinak az árai 290-382 forint körül kezdődnek egyes termesztőknél, ugyanakkor találtunk olyan kertészetet is, ahol egy db gumó/hagyma/rizómára ára eléri a 67 440 Fortintot is, de a többi hóvirágfajta se olcsóbb:

  • Galanthus cabardensis - Hóvirág 47 795 Ft
  • Galanthus Cowhouse Green - Hóvirág 24 354 Ft
  • Galanthus David Shackleton - Hóvirág 14 212 Ft
  • Galanthus E.A. Bowles - Hóvirág 72 231 Ft

Ha saját magunk szeretnénk termeszteni a virágot és lakásban neveljük a hagymákat az első hajtások kibújásáig sötét, hűvös helyen kell tartani, fontos közben ügyeljünk arra, hogy a növény a hideget szereti, ezért hűvösebb helyen fogja jól érezni magát.

Ha kertes házunk van, akkor a hóvirághagymákat lombok alatti, félárnyékos területre kell telepíteni, és az őszi ültetés után a következő télutón már virágozni is fognak, pár éven belül pedig nagy összefüggő telepet alkotva az egész birtok fő téli díszévé válhatnak.

Ültetés után több dolgunk nincs, öntözni sem szükséges a növényt, hiszen a hagymák minden tápanyagot tartalmaznak. A hóvirág február és április között virágzik, májusra hozza meg termését, majd visszahúzódik a földbe, és a következő ősszel indulnak meg újra a hajtások.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

kert

hóvirág

bírság

növény