Így vészelheted át a kánikulát: csak néhány változtatás kell az otthonodon

HelloVidék   
  Megosztom
Így vészelheted át a kánikulát: csak néhány változtatás kell az otthonodon

Szinte kéthetente életbe lépő hőségriadók sokakat ráébresztett arra, hogy nemcsak a télen elillanó hő ellen kell felvenni a harcot, hanem a kánikulában beáramló meleg ellen is szükséges védekezni. Magyarország meghatározó építőanyag-kereskedelmi hálózatának szakértői szerint azonban már három lépésben csökkenthetjük a tetőtérben mért extrém hőmérsékletet.

Tetőfelújítás A-tól Z-ig

A június végén kezdődő rekkenő hőség sok lakástulajdonos számára megmutatta otthona gyenge pontját. Ez a tetőtér volt, ahol a kánikulában akár 35-38 fokot is mérhettünk. Az újHÁZ Centrum szakértői szerint azonban még most sem késő belevágni a tetőtér átalakításába annak érdekében, hogy a még forróbbnak ígérkező július végét és augusztust már hűvös helyiségekben tölthessünk. Úgy vélik, az első és legfontosabb lépés a tető hőszigetelése, amivel máris több fokot csökkenhet a tetőtérben mérhető hőmérséklet.

A tető hőszigetelését végezhetjük kőzetgyapottal a szarufák fölött és alatt is, de ezen munkálatokhoz eltérő szigetelőanyag szükséges. A leghatékonyabb végeredményt azonban akkor várhatjuk, ha a szarufák közötti kőzetgyapotos hőszigetelést egy másodlagos, szarufák feletti hőszigeteléssel egészítjük ki. Ebben az esetben sajnos a cserepek cseréje is szükségessé válhat - magyarázzák az építőanyag-kereskedelmi hálózat szakértői. Hozzáteszik: amennyiben egy komplex beruházásra nem nyílik lehetőségünk, úgy a szarufák alatti szigeteléssel érdemes kiegészítenünk a munkálatokat.

Bukó, nyíló, fix? A lényeg az üvegben rejlik

A hő azonban a tetőtérbe nemcsak a tetőszerkezeten keresztül tud bejutni, hanem az elavult nyílászárókon át is, amelyek a téli hidegben jelentős mértékben megnövelik fűtésszámlánkat, a nyári hőségben pedig fokozott klímahasználatot okoznak.

Ellenőrizzük a nyílászáróinkat! Az egyrétegű üvegezésű változatokat mindenképpen érdemes lecserélni, ha pedig azt tapasztaljuk, hogy hő áramlik befelé a keret csatlakozásainál vagy a fal kapcsolatánál, szintén fontoljuk meg a korszerűbb nyílászárók beszerzését - mondják az újHÁZ Centrum szakértői.

Úgy vélik, ma már egyaránt beépíthetők olyan fából és műanyagból készült ablakok is, amelyek kerete az üvegtáblákat légmentesen fogja össze, a köztük lévő rész pedig vákuummal van kitöltve. Ezek energetikai szempontból igen hatékonynak számítanak, a nulla energiaigényű ökootthonokba azonban ma már edzett, rétegragasztott, biztonsági üveggel ellátott darabokat telepítenek a kivitelezők. Az innovatív nyílászárók azon túl, hogy eredményesen veszik fel a harcot az illanó hővel szemben, még a szélsőséges időjárási körülményeknek is remekül ellenállnak.

A pont az i-n

Mindezeken túl az ablakokon keresztül beáramló hőt árnyékolókkal is felfoghatjuk. Az okosotthonok elengedhetetlen részeinek számító intelligens redőnyrendszerek mellett a vastag textíliából készült sötétítőfüggönyök is alkalmasak arra, hogy több fokkal csökkentsék helyiségünk hőmérsékletét.

Amennyiben pedig az újHÁZ Centrum szakértői által javasolt mindhárom energiahatékonysági beruházást elvégezzük, akár klímahasználat nélkül is elérhetjük a nyáron ideálisnak számító 23-25 fokos tetőtéri hőmérsékletet. Ez pedig a kánikulában mért 35-38 fokos kiindulási értékhez képest több mint tíz fokos csökkenést is jelenthet energiafelhasználás, azaz rezsiköltség-növekedés nélkül.

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

otthon

lakás

ház

kánikula

hőség

meleg

tető