Indul az egérinvázió: így tartsd távol a házadtól a falánk rágcsálókat

HelloVidék   
  Megosztom
Indul az egérinvázió: így tartsd távol a házadtól a falánk rágcsálókat

Itt az ősz, ami azt jelenti, hogy a hideg elől rengeteg rágcsáló indul el a házak felé egy meleg és biztonságos otthon reményében. Ami a rágcsálóknak a kánaán, az az embereknek maga a rémálom: az egerek rengeteg kárt okozhatnak az otthonunkban. Mutatjuk, hogyan lehet kiűzni őket a lakásból: lépésről lépésre összeszedtük, hogyan kell megelőzni a befészkelésüket és mit kell tenni, ha már beütött a baj!

A hideg közeledtével rágcsálók tömkelege indul el egy biztonságos, meleg és barátságos vackot keresni, ami jó eséllyel az emberek életterét jelenti. Ősszel és télen éppen ezért fokozott figyelmet kell fordítanunk a megelőzésre és a védekezésre, ugyanis az egerek és patkányok súlyos károkat okozhatnak a lakásban. Nemcsak a kamránk tartalmát falhatják fel, hanem a vezetékek megkárosításával akár tüzet is okozhatnak a házban – nem beszélve arról, hogy rengeteg betegséget és baktériumot hordoznak, az állatok ürüléke pedig az allergiát és az asztmát is súlyosbíthatja.

Sokszor észre se lehet venni, hogy egerek vannak a házban, ugyanis rendkívül ügyesen bujkálnak. A legtöbbször az ürülékük buktatja le őket: az egér ürüléke apró, sötét rizsszemekre hasonlít, a patkányé kissé szélesebb és hosszabb. A rossz hír az, hogyha van egy egér a lakásban, akkor valószínűleg több is van. Az egerek nagyon gyorsan szaporodnak, és ha egy kis lény megtalálta az utat az ételhez, vízhez és meleg menedéknek, akkor valószínűleg más egerek is betévednek.

Az interneten számos olyan módszerről lehet olvasni, amelyek mögött nincs tudományos magyarázat vagy bizonyíték. Az egerek annyira megszokták az emberek környezetét, hogy az emberek környezetében megtalálható szagok nem taszítják az egereket, így a borsmenta spray és a cayenne bors sem segít távol tartani őket. De akkor mi az, ami beválik?

1. Keresd meg a belépési pontot

Mielőtt elkezdenéd csapdákkal teleszórni a lakást, végezz is egy kis nyomozómunkát! Figyeld meg, honnan érkeznek, hol élnek és hol fészkelnek, és miután megtaláltad ezeket a helyeket, állítsd a csapdát oda!

2. Állíts csapdákat

A boltokban található csapdák működnek, a használatuk is teljesen biztonságosak. A rugós csapdákba érdemes egy kis ételt rakni (a mogyoróvajat imádják), de vannak olyan fajták is, amelyek teljesen bezárják a kis állatokat, és könnyedén szabadon lehet őket engedi. Vannak többször is felhasználható csapdák, amelyek nem használnak semmiféle ragasztót és mérget, így humánusabb módon lehet kiűzni a rágcsálókat a házból.

3. Használj tömítőanyagot és acélgyapotot a ház lezárásához

Miután megszabadultál az összes egértől, kifertőtlenítetted a házat, ellenőrizned kell, hogy további egerek biztosan nem fognak tudni bejutni a lakásba. Bármennyire is hihetetlenül hangzik, egy egér akár egy 1,5-2 centiméteres lyukon is befér, így a legkisebb lyukakat is be kell tömni. Ha a lyuk nem elég nagy, a rágcsálók addig tudják rágni, amíg a nyílás elég nagy nem lesz ahhoz, hogy bejussanak. Éppen ezért jobb, ha tömítőanyagot és acélgyapotot használsz, mivel ezeken az anyagokon nem tudnak bejutni. Érdemes azokkal a pontokkal kezdeni az ellenőrzést, ahol csövek jutnak be a házba, és vizsgáld át a szellőzőnyílásokat is!

4. Ellenőrizd a garázst

Csekkold le, hogy nem jutottak-e be a garázsodba, ugyanis a hőmérséklet ott is kedvező a számukra. Ha az autó motorháztetője alá befészkelnek, akkor súlyos károkat okozhatnak az autódban, ami akár életveszélyes is lehet!

5. Metszd meg rendszeresen a ház körüli cserjéket

Jobban teszed, ha megmetszed a ház körüli bokrokat és ágakat, ugyanis ezeken keresztül könnyen bejuthatnak az állatok az otthonodba. A tűzifát érdemes legalább 6 méterre pakolni a háztól, mivel az egerek szeretnek belefészkelni a halomba.

6. Légmentesen zárd el az ételeket

Helyezd el a gabonaféléket és más ételeket légmentesen záródó dobozokba, ezáltal nem fogja vonzani a kamrád az egereket. Amire még az emberek nem szoktak gondolni, azok a házi állatok eledelei: jobb, ha ezeket is elzárod, mert a kutya- és macskatáp is rágcsálók tömegeit vonzhatja a lakásba.

7. Tudd, hogy mikor kell szakembert hívni

Mindenki más ingerküszöbbel rendelkezik, így könnyen lehet, hogy míg egyesek simán elkapják az egereket és útnak engedik őket a szabadban, mások rettegnek a gondolattól is. Ettől függően, ha a folyamat bármelyik részében is segítség kell, kérdezd meg a barátaidat, rokonaidat és szomszédjaidat, milyen javaslatuk van!

Forrás: GoodHouseKeeping

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

egér

távol tartás

védekezés

megelőzés

állat

patkány

otthon

kert

betegség