Ez várható idén: mutatjuk, mire számíthatunk az ingatlanpiacon

hvg.hu   
  Megosztom
Ez várható idén: mutatjuk, mire számíthatunk az ingatlanpiacon

Az utóbbi évek leggyengébb évkezdete volt az idei. Közel 30 százalékkal esett vissza az eladó lakások iránti kereslet január első napjaiban az egy évvel korábbihoz képest. Ha nem csak néhány napos szintet nézünk, akkor csak egy kicsit jobb a helyzet: 2019 utolsó és 2020 első hetében 15 százalékkal kevesebben érdeklődtek az eladásra hirdetett lakások és házak iránt, mint 2018/19 fordulóján - írja a HVG.

Nehéz kőbe vésett előrejelzést adni az idei évre, mert az állami lakástámogatási rendszer esetleges újabb bővítése vagy a lakásáfa szabályainak megváltoztatása érdemben befolyásolhatják az ingatlanpiacot. Arról nem beszélve, hogy a tavaly júliustól elérhető új támogatások, köztük a babaváró kölcsön és a falusi csok idén még markánsabban éreztethetik hatásukat

- fejtette ki Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a portálnak.

Mint írják, elsősorban a lakásvásárlást tervezőknek kedvez a mérséklődő kereslet. Jó hír továbbá, hogy jobb lehet a vásárlók a tárgyalási pozíciója is, ráadásul a korábbi években tapasztalt hirdetési árakhoz képest elért 2-3 százalékos alkuk, akár 5-10 százalékra is nőhetnek település- és ingatlantípustól függően.

A szakemberek szerint nem várható nagy emelkedés az albérletpiacon sem 2020-ban. Ennek oka egyrészt, hogy a kiadó lakások kínálata jelentősen nőtt a befektetési célú lakásvásárlások miatt.

Az is a drágulás ellen szól, hogy az átlagos bérleti díjak Budapesten és a legélénkebb albérletpiaccal rendelkező egyetemvárosokban a helyi átlagfizetés legalább felét teszi ki, ezért ennél magasabb összeg pedig sokaknak már nem nagyon fér bele

- tette hozzá Balogh László.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

lakás

ingatlan

lakásvásárlók

lakásvásárlás

ingatlan vársárlás

árak

áremelkedés