Dől a pénz a kultúrába: ennyi jut a vidéki színházaknak

HelloVidék   
  Megosztom
Dől a pénz a kultúrába: ennyi jut a vidéki színházaknak

Évről évre egyre több pénz jut a kultúrára, idén ez az összeg eléri az 584 milliárd forintot. Sorra újulnak meg a fővárosi és a vidéki színházak és a tavaly elfogadott kulturális törvénynek köszönhetően a fenntartással kapcsolatos kérdések is tisztázódtak.

2010 óta csaknem 15 milliárd forinttal, két és félszer több pénzt fordít a kormány kultúrára. Az összeg idén eléri az 584 milliárd forintot. Még több támogatás jut a színházaknak vidéken és a fővárosban is: a budapesti színházak 500 millió forinttal, a vidéki színházak az előző évhez képest 30 százalékkal a független alternatív színházak pedig 20 százalékkal nagyobb keretből gazdálkodhatnak idén.

A tavaly elfogadott kulturális törvény átlátható működési modellt, kristálytiszta, kiszámítható helyzetet és felelősségi viszonyokat teremt, így a szánházak pénzügyi finnanszírozása is átláthatóbb lesz. Az önkormányzatok ezután is szabadon dönthetnek, hogy önként vállalt feladatként fenntartanak-e saját színházat és ha igen, akkor önkormányzati, állami vagy vegyes (önkormányzati és állami) formában működtetik-e. Mivel a színház működéséért a fenntartó a felelős, ezzel a lépéssel egyértelművé válik, hogy az önkormányzati színház önkormányzati pénzből, az állami színház állami pénzből, a vegyes fenntartású színház pedig állami és önkormányzati forrásból fog működni.

Nemcsak a színházak működésére van több pénz, hanem színházfejlesztésekre is. Budapesten is sorra újulnak meg a színházak: a kormány 2 milliárd forintot fordít a Nemzeti Színház korszerűsítésére és folynak a felújítási munkálatok a Magyar Állami Operaház Andrássy úti épületében is. Támogatásból újult meg az Erkel Színház (1,8 milliárd Ft), a Thália színház (1 milliárd Ft), új épületet kapott a Nemzeti Táncszínház (4,6 milliárd Ft), illetve hamarosan átadják az Eiffel Műhelyházat is, egy raktárközponttal, ahol próbákra és előadásokra is lesz lehetőség. Már kormánydöntés van a Modern Opera beruházás támogatásáról, valamint a Nemzeti Táncegyüttes állandó játszóhelyhez juttatásáról, melyhez közel 700 millió forintot biztosítanak.

A vidéki színházakban is folyamatos fejlesztések zajlanak a Modern Városok Program keretében. 9,5 milliárd forintos ráfordításból kívül-belül megújult a kaposvári Csiky Gergely Színház. Nyíregyházán 1,2 milliárd forintból felújították a Rózsakert Szabadtéri Színpadot. A debreceni Csokonai Színházban 6,35 milliárd forintból, a Győri Nemzeti Színházban, valamint a neki otthont adó II. János Pál téren 22 milliárd forintból, a Veszprémi Petőfi Színházban pedig 9,28 milliárd forintból végeznek felújítási munkálatokat. Szintén megújul a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház is és 4 milliárd forintos támogatásával elkezdődött a Szolnoki Szigligeti Színház épületének felújítása, illetve a kecskeméti Katona József Színház rekonstrukciójának előkészítése is.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

színház

fejlesztés

támogatás