Döntöttek: védett őshonos mezőgazdasági állatfajta lett a fekete mangalica

HelloVidék   
  Megosztom
Döntöttek: védett őshonos mezőgazdasági állatfajta lett a fekete mangalica

A remények szerint ez jelentősen hozzájárulhat a korábban kihaltnak hitt ősi sertésfajta sikeres génmegőrzéséhez, fajtafenntartásához, a természetszerű állattartás hagyományának megőrzéséhez.

Az állattenyésztés részletes szabályairól szóló rendelet módosítása szerint

- írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A Magyar Közlöny 19. számában, 2020. február 6-án jelent meg az állattenyésztés részletes szabályairól szóló 45/2019. (IX. 25.) AM rendelet módosításáról szóló 1/2020. (II. 6.) AM rendelet, amiben erről írnak.

A Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete 2019 tavaszán, a fekete mangalica önálló fajtaként történő elismertetése érdekében tenyésztőszervezeti elismerési kérelmet nyújtott be az Agrárminisztériumhoz. A kérelmet 2019 júniusában jóváhagyták. Az elismerést követően a MOE kérelmezte a fekete mangalica védett őshonos mezőgazdasági állatfajtává nyilvánítását. A rendelet 2020. február 7-én lépett hatályba,

A remények szerint jelentősen hozzájárulhat a korábban kihaltnak hitt ősi sertésfajta sikeres génmegőrzéséhez, fajtafenntartásához, a természetszerű állattartás hagyományának megőrzéséhez.

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

mangalica

védett őshonos mezőgazdasági állatfaj

nemzeti agrárgazdasági kamara