Kiderült: ennyi farkas él jelenleg a Bükkben

HelloVidék   
  Megosztom
Kiderült: ennyi farkas él jelenleg a Bükkben

Mostanra már biztosan tudjuk, hogy az Északi-Középhegységben élnek nagyragadozók. A kérdés inkább csak az, hogy mennyien. A megfejtéshez a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei indultak útnak, hogy január utolsó két napján, három megye területén megszámolják az állatokat- írja a turistamagazin.hu.

A nagyragadozókkal kapcsolatos információgyűjtés kiemelt időszaka a tél, amikor is a hótakarónak köszönhetően könnyebben ráakadhatnak a szakemberek az állatok nyomaira. A lap szerint Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén megye területén végeztek egyidejú szinkronszámlálást a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának szakemberei.

A 18 fő összesen közel 425 kilométernyi útvonalat járt végig, hogy farkasok és hiúzok éltenyomai után kutassanak. A szakemberek szerint medve ritkán bukkan fel kóborlásai során és elsősorban a Szlovákiával határos területeinken találkozhatunk a nyomaival. Az adatgyűjtést a terepen működtetett kameracsapda-hálózat is hatékonyan segíti.

Már közvetlenül a számlálás előtt is találtak nyomokat, prédamaradványokat, készültek kameracsapdás felvételek, valamint egy bükki vadászat során, pedig hajtásban megriasztott farkasfalkáról kaptak hírt, ami 11 farkas megfigyeléséről számolt be.

A vizsgálat eredményeként minden tájegységben kerültek elő a havazás kezdete óta keletkezett életnyomok, amelyek bizonyítják az állatok jelenlétét. Az így dokumentált nagyragadozó előfordulásokat a kameracsapda által készített felvételek a farkasokról erősítették meg. A Medve-fennsíkon és a Mátrában magányos farkasok lábnyomai kerültek elő, míg a Tarna-vidéken egy öttagú farkas falka tanyázott. A Bükkben, a fennsíkon és a hegység déli tömbjében egymástól markánsan elkülönülő területeken tapasztalták farkasok aktivitását. Ezek alapján 9-11 egyedre becsülik a Bükkben tartózkodó farkasok számát.

A szinkron végeredménye a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság potenciálisan nagyragadozós területeire vetítve 15-18 farkas egyed és 1 hiúz.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

farkas

bükk