Így kapják ingyen a diákok a tankönyveket: a koronavírus miatt sem számítanak problémára

MTI   
  Megosztom
Így kapják ingyen a diákok a tankönyveket: a koronavírus miatt sem számítanak problémára

A koronavírus-járvány ellenére is eljutnak a tankönyvek a diákokhoz a szeptemberi tanévkezdésig és nem kell fennakadásra számítani az elrendelt távoktatás miatt sem. A korábbi információk szerint az idén szeptemberben induló tanév lesz az első, amikor minden köznevelésben tanuló diák ingyen jut hozzá a tankönyvekhez.

Az idén is biztonságosan eljutnak a tankönyvek a szeptemberi tanévkezdésig a diákokhoz, és nem várható, hogy a koronavírus-járvány, illetve az elrendelt távoktatás miatt változtatni fognak a rendelési határidőkön. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Magyar Nemzet megkeresésére közölte, hogy a tanulók háromnegyedét semmiféle változás nem érinti, hiszen a 2020/21-es tanévre csak az első, az ötödik és a kilencedik évfolyamon lép életbe az új Nemzeti alaptanterv.

Ez azt jelenti, hogy a tankönyveknek csak egy kis hányadát, a jegyzéken szereplő mintegy háromezer tétel két-három százalékát kell átdolgozni, és az átdolgozásoknak a vonatkozó jogszabály szerint legkésőbb június 15-ig el kell készülniük.

Egy tankönyv átlagos ára 2019-ben 834 forint volt, ezen belül az állami könyvek még olcsóbbak voltak, átlagosan mindössze 699 forintba kerültek. A lap úgy értesült, hogy az iskolákban jelenleg használt könyvek 86 százaléka állami kiadású, a pedagógusok tehát főleg ezeket preferálják, noha bőven válogathatnak a magánkiadói termékek közül is: az idei jegyzéken 1561 állami kiadású tankönyv mellett 1302 piaci kiadású könyv szerepel. Tavalyhoz képest 320 új kiadvánnyal bővült a kínálat.

A terjesztésért felelős Könyvtárellátó Nonprofit Kft. a mostani tanévre összesen 13 millió példányt szállított ki mintegy négyezer intézménybe, az idei nyár során hasonló nagyságrendű munka várható a részükről.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE MOST 500 EZER FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Amennyiben 500 ezer forintot igényelnél, 36 hónapos futamidővel, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 10 058 forintos törlesztőrészlettel a CIB Bank nyújtja (THM 7,62 %), de nem sokkal marad el ettől az ERSTE Bank 11 591 forintos törlesztőt (THM 13,25 %) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

tankönyv

oktatás

távoktatás

iskolai oktatás

koronavírus

koronavírus-járvány