Ezt minden családnak tudnia kell: így indul az óvodai és bölcsődei felügyelet

HelloVidék   
  Megosztom
Ezt minden családnak tudnia kell: így indul az óvodai és bölcsődei felügyelet

Ahol óvoda vagy bölcsőde működik és ezek a járvány miatt bezártak, a polgármester rendkívüli szünetet rendelt el, ott április 30-tól a polgármester köteles megszervezni a gyermekek napközbeni felügyeletét. A szülők az igénylést elektronikus levélben vagy telefonos értesítés formájában tudják benyújtani - írja az Index.

A portál információi szerint Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár Facebook-oldalára írta ki és egyben linkelte a Magyar Közlönyben hétfő éjszaka megjelent kormányrendeletet, amely szerint ahol a bölcsődék-óvodák bezártak, ott április 30-tól kötelező ügyeletet biztosítani.

Természetesen ügyelni kell a szigorú járványügyi előírásokra, a gyerekek maximum öt fős csoportokban lehetnek. A munkahelyek számára is lehetővé tesszük a gyermekfelügyelet megszervezését annak érdekében, hogy a 14 évesnél fiatalabb gyermeket nevelő munkatársaik számára ilyen lehetőséget is nyújthassanak

- írta.

A rendelet alapján, ahol óvoda vagy bölcsőde működik és a polgármester rendkívüli szünetet rendelt el, ott erre az időre a polgármester köteles megszervezni a bölcsődés és óvodás gyermekek napközbeni felügyeletét. Az ügyeletet természetesen csak azok számára kell biztosítani, akiknek a szülője vagy más törvényes képviselője munkavégzés vagy más ok miatt ezt igényli és a gyermek nem szenved semmilyen fertőző betegségben.

A rendelet szerint:

  • az ügyeletet a szülő által igényelt időszakban, de legfeljebb munkanapokon 6 és 18 óra között kell biztosítani;
  • az ügyeletet kiscsoportos formában kell megszervezni, csoportonként legfeljebb 5 gyermek felügyelete biztosítható;
  • az ügyelet vegyes életkori csoportokban is megszervezhető;
  • az ügyeletért térítési díj nem kérhető;
  • a gyermekétkeztetést az ügyelet teljes időtartama alatt a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben meghatározottak szerint kell biztosítani;
  • a polgármester az ügyeletről naponta tájékoztatja a minisztert.

Az önkormányzati, illetve a munkahelyi gyermekfelügyelet további részleteit a Magyar Közlönyben olvashatók.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

óvoda

bölcsőde

koronavírus

koronavírus-járvány