Így spórolnak a rezsin az élelmes magyarok: erre nyáron is érdemes odafigyelni

HelloVidék   
  Megosztom
Így spórolnak a rezsin az élelmes magyarok: erre nyáron is érdemes odafigyelni

Magyarországon több mint 2 millió lakásban van gázfűtés, de mégis a fűtőtestek otthonunk azon részei, amikről hajlamosak vagyunk elfeledkezni nyáron. Pedig ha nem ügyelünk eléggé a melegebb évszakon is radiátorunk tisztítására brutális költségekbe verhetjük magunkat. Mutatjuk, hogyan spórolharunk a rezsin egy egyszerű trükkel.

A radiátorok otthonunk azon részei, amelyekről hajlamosak vagyunk elfeledkezni, pedig a legtöbb magyar háztartásban megtalálhatóak. Korábban már mi is írtunk róla, hogy a rendelkezésre álló statisztikák szerint Magyarországon a legtöbben gázzal fűtenek. A KSH 2016-os lakáskörülményeket vizsgáló mikrocenzusából kiderül, hogy csak a második legnépszerűbb fűtőanyag a fa és

Nyáron egyértelműen a fűtőtestekre gondolunk utoljára, hiszen örülünk, hogy a melegben végre nincs szükségünk a fűtésre és a brutális számlák helyett, esetleg másra költhetjük a pénzünket.

Az Ideal Home viszont a nyár egyik legnagyobb titkáról rántotta le a leplet. Kiderült, hogy ha nem ügyelünk a melegebb évszakon is radiátorunk tisztítására, hatalmas költségekbe verhetjük magunkat a fűtésszezon érkeztével.

Most, hogy több időt töltöttünk otthon és a kertünkben, valószínű, hogy a házakban lerakódó pormennyiség is többször meghaladta az átlagos szintet, hiszen a lakásban található por nagy része, körülbelül 60 százaléka a szabadból származik. Ez a por könnyedén leülepedik a radiátorokon és ha nem ügyelünk rá, akkor egy vékony filmréteget képezhet, amely akadályozhatja később a hő kijutását.

A radiátorok portalanítása hetente maximum néhány percet vesz igénybe, de jelentős költségmegtakarítást eredményezhet. A radiátorok trükkös tárgyak lehetnek takarítás szemponjából, de a HelloVidék összegyűjtötte az Ideal Home tippjei alapján azt az öt lépést, amivel legegyszerűbben portalaníthatjuk a makacs fűtőtestet.

1. Portalanítás előtt: ellenőrzés

Valószínűleg ez nyáron nem jelenthet problémát, de természetesen fontos, hogy mindig ellenőrizzük takarítás előtt, hogy ki van-e kapcsolva az eszköz.

2. Használjunk bátran porszívót

Mielőtt elkezdenénk a törölgetést, porszívóval tisztítsuk meg a radiátort és környékét, valamint az alatta lévő területet, mert ott könnyedén megülhet a makacs por. Ha van kisebb poríszívófejünk, akkor a radiátorunk minden részéhez egyszerűen hozzáférhetünk.

3. Elő a tisztítókefével!

Első lépésként a padló védelme érdekében, terítsünk egy törölközőt a radiátor alá. A maradék szennyeződés eléréséhez használjunk egy radiátor tisztítókefét, amit könnyedén elkészíthetünk házilag is. Vegyünk egy botot vagy fakanalat és tekerjünk köré egy mikroszálas kendőt, amit ragasztószalaggal rögzítünk. Új eszközünkkkel a legkisebb részeket is portalaníthatjuk.

4. Töröljük le!

Töltsünk meg egy vödröt meleg szappanos vízzel és szivaccsal töröljük le a radiátor külső részeit, majd töröljük szárazra mikroszálas kendővel. Mindenképpen győződjünk meg róla, hogy mindenhol száraz a radiátor, hogy elkerüljük a fém rozsdásodását.

5. Utolsó simítások

Radiátorunk alapos tisztítása után vegyük fel a padlóról a törölközőt és ellenőrizzük a fűtőtest környezetét, hogy nem hullott-e le a por. A hőtől a falra is tapadhat szennyeződés, ezért óvatosan, vigyázva a festékre töröljük át az érintett területeket.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

nyár

radiátor

spórolás

takarítás