A vihar után, árhullám miatt riasztanak: ezekben a városokban nagy lehet a baj

MTI   
  Megosztom
A vihar után, árhullám miatt riasztanak: ezekben a városokban nagy lehet a baj

Az elmúlt napok nagy esőzései miatt több magyarországi folyón alakultak ki árhullámok, ezért az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése alapján néhány helyen elsőfokú, másodfokú készültségi szintet rendeltek el.

Árhullámok alakultak ki több magyarországi folyón is az elmúlt napokban lehullott jelentős mennyiségű csapadék hatására. Igen jelentős mennyiségű csapadék hullott a Duna bajor és osztrák területein, valamint a Dráva-Mura és a Rába vízrendszerén. A Duna alsó-ausztriai szakaszán szerda reggel tetőzött a Traun-Enns vízgyűjtők árhulláma.

A Dunán levonuló árhullám és a kedvezőtlen hidrometeorológiai helyzet miatt szerda reggel 6 órától három szakaszra elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, ez Rajka, Dunaremete, Vének és Bácsa térségét érinti.

A Rába vízgyűjtőjére területi átlagban 20 milliméternyi csapadék hullott, de lokálisan 40-100 milliméternyi is előfordult. Szentgotthárdnál kezdetben óránként 20-30 centiméterrel nőtt a vízszint, majd intenzívebb lett az áradás, óránkénti 50-70 centiméteres vízszintemelkedéssel. Szerda hajnalban 309 centiméteres vízállással tetőzött a folyó, majd gyors ütemben apadás kezdődött. Az árhullám jelenleg Rábagyarmat térségében tart.

A Murán érkező árhullám Letenyénél az elsőfokú készültség alatti értékkel tetőzik szerdán. A Dráva magyarországi szakaszán az árhullám tetőzése elmarad az elsőfokú készültségi szintektől. Az árhullámok magyarországi levonulására a Dráva-Mura-vízrendszer erőműveinek üzemeltetése akár jelentős hatással is lehet.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

áradás

árhullám

folyó