Az egyik leghíresebb magyar borvidéken már meg is kezdődött a szüret: ezért kerülhet bajba sok gazda

HelloVidék   
  Megosztom
Az egyik leghíresebb magyar borvidéken már meg is kezdődött a szüret: ezért kerülhet bajba sok gazda

Az idén a kínálat nagyobb, mint a kereslet, és ez önmagában meghatározza a szőlőárakat. Azok vannak nagyobb bajban, akik csak szőlőt művelnek, tehát feldolgozójuk nincs.

A szekszárdi borvidéken augusztus elsejével hivatalosan megkezdődött a szüret, a tolnai borvidéken pedig augusztus tizedikével indulhat a szőlő szedése, írja a Teol.hu. A lap által megkérdezett termelők, pincészetek vezetői szerint nem lesz könnyű az idei szüret, mert a pincékben sok még a bor, így van, ahol nehezen tudnak csak helyet csinálni az újnak.

A szekszárdi borvidéken a hegyközségi tagok a napokban kaptak arról értesítést, hogy a hegyközségi tanács ülésén döntöttek: a 2020. évi szüreti időpont kezdeti dátuma augusztus elseje, a tolnai borvidéken pedig augusztus tizedikében határozták meg az indulást.

Az idén a kínálat nagyobb, mint a kereslet, és ez önmagában meghatározza a szőlőárakat. Hiába hirdeti meg évről évre a Hegyközségi Nemzeti Tanács még a szüret elején a szőlő ajánlott felvásárlási árát, ha azt senki nem veszi figyelembe, kesergett több gazdálkodó is. Azok vannak nagyobb bajban, akik csak szőlőt művelnek, tehát feldolgozójuk nincs.

A feldolgozók többsége a tavalyi árat prognosztizálja, habár tavaly is nagyon nyomottak voltak már az árak: átlagosan egy kiló szőlőért 110 forintot fizettek. Az is problémát jelent sokaknak, hogy idén a koronavírus-járvány miatt szinte minden étterem, kocsma bezárt több hónapra, így a borászatok a szokott ütemben nem tudták a boraikat értékesíteni, emiatt a pincékben, hordókban a szokásosnál nagyobb a borkészlet.

A tolnai borvidéken a szekszárdihoz képest tíz nappal később kezdődik hivatalosan a szüret. A termelőkkel már meg is egyeztek a szőlő mennyiségében, árában. A tavalyihoz hasonló árat tudnak adni, ami átlagban száz forint körül alakul. Drága borokból itt is maradt több a pincékben, akik éttermekben értékesítettek, nehezebb helyzetben vannak a járvány miatt.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

szüret

szekszárd

borvidék

bor

szőlő

tolna