Ez sokakat érinthet: így vásárolhatnak most olcsón lakást a magyarok

Pénzcentrum   
  Megosztom
Ez sokakat érinthet: így vásárolhatnak most olcsón lakást a magyarok

Visszaesett a nyári lelkesedés a lakáskölcsönök iránt, ismét kevesebb hitelfolyósítást történt augusztusban, mint júliusban. Annál érdekesebb viszont, hogy még így is nagyobb volt a kihelyezett összegek értéke mint egy éve, 2019 augusztusában. Ennek több tényező is áll a hátterében, de az egyik biztosan az, hogy a koronavírus-járvány hatására a bankok sosem látott olcsó lakáshitel ajánlatokkal áltak elő. Az igényeket szintén átalakította a járvány: sokan, akik eddig városi lakásban gondolkodtak, most inkább vidéki házak között nézelődnek.

A Magyar Nemztei Bank (MNB) hónapról hónapra megjelenteti a banki statisztikákat arról, mennyi hitelt igényelt a lakosság, és hogyan alakultak a bankok átlagkamatai, hiteltípusonként. A legfrissebb, augusztus havi adatokból az derül ki, hogy mind a babaváró hitel, mind a személyi kölcsön felvételében visszaesés történt azután, hogy júniusban és júliusban növekedés volt. Bár a nyár közepén a lakáshitel felvételhez is visszatért a lakosság kedve, augusztusban a hitelkihelyezés ismét kevesebb volt.

Hogyha visszatekintünk, 2020 januárjában mennyi lakáskölcsönt folyósítottak a bankok, még 80,02 milliárd forintról beszélhettünk. A februári (75,24 mrd), márciusi (87,30 mrd) értékeket még biztosan nem érintette a járvány hatása, az áprilisiakat már részben igen (73,67 mrd). Az igazán nagy visszaesés tulajdonképpen májusra (62,90 mrd) és júniusra (67,72 mrd) jött el. Utána viszont helyreállt a hitelfelvételi kedv és júliusban már 79,57 milliárd forintot fizettek ki a bankok az új szerződések után.

Ez valójában azt jelenti, hogy május-június folyamán indították meg az igényléseket, a kölcsönöket pedig júliusban fizették ki az ügyfeleknek.
Tehát az augusztusi visszaesés oka valahol június-július környékén keresendő. Azt azért hozzá kell tenni, hogy még mindig többet folyósítottak a bankok augusztusban - 70,24 milliárd forintot - mint májusban és júniusban. Sőt tavaly augusztushoz képest (68,63 mrd) még 2,3 százalékos növekedés is látható.

A teljes cikk a Pénzcentrum oldalán olvasható.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

pénzcentrum

lakás

ingatlan