Téli depresszió, koronastressz: vajon a kutyák vagy a macskák enyhítik jobban a szorongást?

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Téli depresszió, koronastressz: vajon a kutyák vagy a macskák enyhítik jobban a szorongást?

Kérdés az is, hogy a bezártság, a magány, az unalom vagy a home office elég indok lehet-e ahhoz, hogy valaki állatot tartson? Mert a járványhelyzet mentálisan is megviselheti az embereket, de a megváltozott élethelyzetünk a háziállatainkban is okozhat szorongást.

A COVID-19 világjárvány második hullámában újfent sokan home office-ba kényszerülnek. A kutatások is azt mutatják, hogy a kijárási korlátozások, az élő emberi kapcsolatok minimalizálása, az elszigeteltség gyakorta pszichés stresszel, a magányosság érzésének állandósulásával járhat. A megváltozott élethelyzet szorongást okozhat – ami a mentális egészségi állapot általános romlását is eredményezheti.

Ezért is sokakban felmerülhet, hogy talán egy háziállat segíthet enyhíteni ezeket a problémákat. A kutyák vagy a macskák jobbak a mentális egészség szempontjából? Másrészt háziállataink hogyan viselik a mi megváltozott élethelyzetünket? Erről beszlgetett a HelloVidék Pintér Attilával, a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet főszervezőjével.

Az állatvédő szakember szerint nem is az számít, hogy kutyával vagy macskával élünk együtt, sokkal inkább az, hogy milyen az állat személyisége. A kutyák és a macskák között is akadnak zárkózottabb, magányos típusúak, míg mások szociálisak és társaságkedvelőek. Nyilván a kutyák természetünknél fogva sokkal emberfüggőbbek, jobban szeretik, ha állandóan velük van a gazdi, számukra ez plusz örömforrást jelent – közölte Pintér Attila.

Akkor szokott gond lenni, ha a kutya vagy a macska tényleg magának való. Ez a normál életritmusban, amikor eljártunk dolgozni, általában nem is tűnik fel annyira. Akkor jelentkezik a probléma, amikor mi home office-ba kényszerülünk, emiatt felborul az állat napirendje. Állandóan a lakásban tartózkodik az egész család, a gyerekek órákra elfoglalják a kedvenc fotelét vagy kanapéját, nincs egy sarok, ahová elvonulhatna, mindig mindenhol zaj van

– tette hozzá.

Ilyenkor feszült lehet az állat, és emiatt szobatisztasági problémák, szokatlan agresszió is jelentkezhet. Ezekre a tünetekre mind-mind érdemes odafigyelni. A szakember kiemelte még, hogy a legtöbb állat (főként a kutyák) azonban tényleg örülnek annak, ha a gazdi home officeba kényszerül, hiszen falkaállatok, örömet okoz nekik a falkatársakkal együtt töltött idő.

A járvány alatt sokkal több állatot fogadnak örökbe

Sokan gondolták úgy, hogyha járványhelyzet miatt úgyis otthon vannak, hadd jöjjön egy négylábú az unalom ellen, vagy visznek a gyerekeknek egy kutyát, és addig sem kell velük foglalkozni. A járványhelyzetnek azonban egyszer vége lesz, és ha már nem leszünk home office-ban, akkor is meg kell oldani az állat elhelyezését, biztosítani kell a komfortos életteret.

Pintér Attila a hazai menhelyekről azt a visszajelzést kapja, hogy amióta tart a pandémiás időszak, sokkal több állatot fogadnak örökbe. Persze kérdés az, hogy a bezártság, a magány, az unalom vagy a home office elég indok lehet-e ahhoz, hogy valaki állatot tartson.

A szakember szerint megfigyelhető az is, hogy egyre többen a nyolc órás kijárási korlátozás miatt akarnak például kutyát tartani. A menhelyeken azonban igyekeznek elkerülni az ilyen, hirtelen felindulásból fakadó örökbeadást és annak következményeit, vagyis azt, hogy a kutya visszakerüljön, mihelyst vége a járványidőszaknak.

A karantén mentálisan is megviselheti az embereket, de mi okozhat szorongást a háziállatokban?

Alapvetően nehezen viselnek minden változást, még ha jó, akkor is. A megszokottól való eltérés önmagában is okozhat számukra stresszt – érdemes erre odafigyelni. Pintér Attila hallott olyan macskáról, aki a karantén idején teljesen kifordult magából, és agresszív lett. Ilyenkor azt tanácsolja, először meg kell vizsgálni, hogy mi minden változott meg az állat körül, aztán próbálni helyreállítani a rendet. Mindig legyen privát tere az állatnak, ha a gyerekek is otthon vannak, ne hagyjuk, hogy állandóan húzzák-vonják őket!

Hagyni kell – főként a macskánál – hogy maga kezdeményezzen!

Az állatok számára a legfontosabb, hogy találjuk ki a napi rutint, amihez ragaszkodhatnak: ugyanakkor vigyük le őket sétálni, ugyanabban az időben kapjon enni! Ez az állandóság, amihez tudja magát tartani, kellő biztonságérzetet nyújt majd .

Érdemes megtartani a home office előtti napirendet, vagy ha változtatunk is, azt fokozatosan tegyük!

Ha korábban este 8-kor vittük le a kutyát sétáltatni, most pedig 5-kor szeretnénk, akkor szakaszosan, 20-30 perces csúszásokkal változtassunk rajta, ne egyszerre!

Attól viszont nem kell féli, hogy a kutya vagy a macska megzavarná a home office-ban végzett munkánkat. Megfigyelte a szakember ugyanis, hogyha megvan a napi rutinja az állatnak, akkor ő is jól alkalmazkodik a megváltozott helyzetekhez. Minden állatnak megvan az a napi időpontja, amikor jön és figyelmet, törődést igényel. Ha erre odafigyelünk, szánunk rá egy kis időt, a nap hátralévő részében csak elfekszik körülöttünk, hagy dolgozni.

Ha problémába ütköznek, ha a macska vagy a kutya viselkedése megváltozik, próbáljanak beiktatni plusz időket, játsszanak vele napi szinten többet, próbáljanak még több biztonságot adni neki! – javasolja.

Pintér Attila szerint hosszútávon az háziállatok számára nem egy rossz időszak lesz, hiszen minél több időt vagyunk együtt az állattal, annál erősebb lesz köztünk a kötődés.

A kutyákat leginkább az viselheti majd meg, ha a járványhelyzet után a gazdik újra elkezdenek bejárni a munkahelyükre. Szeparációs szorongás alakulhat ki náluk, ha a hetekig tartó szinte nonstop együttlét után hirtelen hosszabb ideig maradnak otthon egyedül.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

háziállat

koronavírus

mentális betegségek

szorongás