Egyre többen vesznek ilyen luxusdézsát vidéken: ennyibe kerül, ez benne az extra

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Egyre többen vesznek ilyen luxusdézsát vidéken: ennyibe kerül, ez benne az extra

Tisztázzuk előre: a minőségi dézsa ma már nem nevezhető parasztjakuzzinak, az ára sem két-háromszázezer forint, hanem jóval félmillió forint felett kezdődik, a minőséget ugyanis meg kell fizetni. Valamint nem azért veszik jó ideje az emberek, mert olcsóbb, mint a jakuzzi - ami nem is feltétlenül igaz - , hanem mert merőben más élményt nyújt: megélhetjük benne a természetközeliséget, nem úgy, mint a műanyagérzést adó jakuzziban.

Megvan a kép, amikor a középkori vagy akár újkori magyar arisztokrata beleereszkedik egy hatalmas, gőzölgő vízzel telt edénybe: vagyis a dézsába? Mert a zománcozott kádak akkoriban még ismeretlenek voltak, ahogy a vízvezetékrendszer is, legalábbis Magyarországon. Azóta sokat változott a világ, de időnként jóval később döbben rá az ember, hogy bizony nem volt hülyeség, ahogy azok az úrhölgyek és urak tisztálkodtak. Kiváló mesteremberek készítették fából, jól körbeabroncsozva a fürdőalkalmatosságot, ami így nem eresztette a vizet, és betöltötte a mai fürdőkád szerepét. A mai dézsák ennél azonban jóval többet tudnak, és aki a saját kertjébe vagy teraszára szeretne egyet, bármikor megvásárolhatja, ha a kedve úgy hozza, és a pénztárcája engedi. Ugyanis itt is áll az az általános bölcsesség, hogy olcsó húsnak híg a leve, és bizony a dézsavásárlás során sem szabad bedőlni a nagyon kedvező, pár százezer forintos ajánlatoknak. Az alapanyaga, a fa ugyanis egyre inkább luxusalapanyag, a műanyag jakuzzikat jócskán lekörözik. Ráadásul a faalapanyag egész európában hiánycikk volt, ha nem is mindenütt egyformán, így ez is emelte a fából készülő dézsák árát.

Norvég dézsák

A debreceni telephelyű MDP International Kft. tulajdonosa, Vajda Péter norvég dézsák összeállításával foglalkozik, és a dézsázás minden csínját-bínját ismeri. Ők Norvégiából és a Baltikumból szállítattják be a fa alapanyagokat, de abban a térségben is hatalmas túlterheltség jelentkezett a minőségi borovi fenyőre, mivel Brazíliába, de még Kenyába is szállítottak. Ott viszont a magyarországi 200-250 százalékhoz képest csak 30-50 százalékos faalapanyag-drágulás történt. Így az ő cégük is kénytelen volt mintegy 10 százalékot emelni emiatt az áraikon. Meglepő módon viszont az áremelés sem tántorítja el a vásárlókat, a járványhelyzet alatt megnőtt a kereslet a fürdődézsák iránt, ami azóta is töretlen.

A cégvezető Vajda Péter válaszolt a kérdéseinkre, és oszlatta el az előzetes tévhiteinket a fürdődézsával kapcsolatban.

Magyarországon relatíve sok fürdődézsát értékesítünk, mintegy 5000 darabot évente, ennyit vesz fel a piac. Több gyártó osztozik ezen, de mi voltunk az elsők, akik elkezdtünk itthon jó öt éve északi mintára dézsát készíteni. Felbolygattuk a piacot, és mára eljutottunk oda, hogy másolnak minket, aminek örülünk, mert visszaigazolás számunkra arról, amit csinálunk, és hamisítják is a dézsáinkat, aminek viszont nem örülünk. Tegeljük a dézsáinkat, saválló matrica van rajtuk, ami nemcsak a hamis termék kiszűrésére jó, de a garancia és a paraméterek miatt is fontos lehet, hogy milyen hosszú a donga, milyen pántot kell használni hozzá, milyen legyen a donga rádiusza, ez mind fontos, ha cserelakatrész kell, és ezek alapján mi abban a pillanatban pótoljuk, mivel ezekből mindig van raktáron nálunk. A mi használt dézsáink drágábbak most a piacon, mint más új dézsa, de megvan ennek az oka

- kezdi Vajda Péter.

A norvég dézsa a minőségi fával kezdődik, ami lehet többféle és fajta, javarészt finn vagy uráli borovi, skandináv újraültetett fa - ez utóbbi kitermelése nem jár környezetroncsolással, mert újratelepítik a fát az adott helyen, kifejezetten ebből a célból ültetik őket.

A dézsa lelke a fa, ezért is választottuk alapanyagul a normál dézsák esetében megszokottnál jóval erősebbet, ezeknek ki kell bírniuk 15 év használatot. Ez után már érdemes felújítani, mivel elszivacsosodik a dézsa feneke, dupla légrés van alatta, ami bepüffedhet.

A norvég dézsából magánemberek vesznek a legtöbbet, de magánszállások, panziók, hotelek is vásárolják a fürdődézsáikat és szaunáikat. Szeptembertől indul be a szezon, ebben a pár hónapban karácsonyig több termék fogy, mint az év többi részében, az éves átlag 40 százaléka ekkor kél el.

A Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program keretében is vásárolhatnak az emberek akár ilyen luxustermékeket, mint amilyenek a fürdődézsák, a pályázás pontos feltételeit bárki megtalálja, a panziók és a hotelek pedig szolgáltatásaik fejlesztésére, bővítésére is viszik.

Tévhitek a dézsázásról

A dézsa nem a jakuzzi "versenytársa", sokan veszik, akiknek utóbbi is van otthon. A dézsázás egy életérzés, a természettel összhangba kerülés, a relaxálás, a barátokkal való lazítás, feltöltődés megélése lehet.

Sokkal több víz fér bele, mint a jakuzziba, többen elférnek benne, és ugyanúgy felszerelhető bármilyen extrával vásárlói kérésre, mint egy jakuzzi, építhetünk bele fúvókákat, színes lámpákat, de a dézsázás szerintem nem erről szól. Előtte fel kell hasogatni a fát, befűteni vele, ráhangolódni, átadni magunkat az érzésnek. Volt egy idő, amikor azok vették a dézsát, akik nem engedhették meg maguknak a jakuzzit, mára ez megváltozott. Büszke vagyok rá, hogy mi a dézsáinkkal úgymond megreguláztuk a piacot. Alapfelszereltséggel a dézsáink 700 ezer forintnál kezdődnek és egészen 2,5 millió forintig felmegy az áruk, erre jöhet még persze bármilyen extra egyéni kívánságra

- osztja meg velünk Vajda Péter.

Megtudjuk azt is, hogy bár ez a szokás Magyarországon, de valójában egyik dézsába sem "kell" só, ez egyfajta tévhit, ami abból ered, hogy először Erdélyből, Romániából áramlottak be a dézsák hozzánk, és automatikusan a parajdi sópiacot is fel akarták velük lendíteni, értékesíteni a rengeteg kinti sót. De az hatalmas tévedés, ha valaki elhiszi, hogy a só önmagában majd tisztítja a fürdődézsája vizét. Ráadásul maximum kétszázalékos sóoldatot készíthetünk fürdőzés céljából, de már az egyszázalékos is bőven elég.

A dézsát nem a só, hanem a vízforgató- és szűrőrendszer tudja tisztítani. Arról nem is beszélve, hogy a sok só a fának sem tesz jót hosszú távon, ahogy a talajnak sem, ahová elfolyatjuk a dézsánkból a vizet. Persze egyfajta sóterápiás céllal időnként tehetünk bele, jót tesz a testnek és a léleknek, különösen a valódi levendulával illatosított parajdi só - ilyen nálunk is van - , rendkívül tiszta a levegő a dézsa fölött tőle, de ahogy semmit, ezt sem szabad túlzásba vinni

- világosít fel a szakember.

Modern technológia, természetes életérzés

A legkisebb, Riga fantázianevű dézsa mindössze egy köbméteres, három ember fér el benne, a leggyakrabban vásárolt Osló típusúban viszont már hat ember is lubickolhat egyszerre, ideális egy család számára is, de további méretekben és típusokban is elérhetőek a norvég dézsák.

A fa mellett a norvég fürdődézsa másik fontos alkotóeleme a kazán, amiből szintén sokféle van a piacon: tengeri alumínium kazán, rozsdamentes kazán, saválló kazán – óriási különbségek vannak közöttük, az első igazán energiatakarékos, hamar felmelegíti a vizet, de már kapható wifi-ről vezérelhető elektromos kazánnal felszerelt fürdődézsa is, amit akár távolról is beindíthatunk, és mire hazaérünk, a víz már a megfellő hőfokon vár minket. De az igazi "dézsaérzést" a fával fűtött képes átadni.

Ezek lehetnek belső merülőkazánok vagy külső kazánok, a legkeresettebb a legkompaktabb alsó beépített merülőkazán, ami a dézsatestbe van elrejtve, de a kompakt külső kazános változatot is szeretik, itt ez nem is foglal el plusz helyet, egy kakasülőbe rejtik el az egészet, a legpopulárisabb a merülőkazános megoldás előtt természetesen van egy farács, nehogy bárkit megégessen

- tudjuk meg a szakembertől.

A dézsa elhelyezése

  • Szilárd alapzatra javasolt, olyan egyenletes és vízszintes helyen kell elhelyezni, ami elbírja a dézsa vízzel feltöltött tömegét és a fürdőzőkét is.
  • A talaj kiegyenlítéséhez sóder, kavics, térkő, vagy beton is használható.
  • Semmilyen esetben sem szabad a dézsát közvetlenül a földre vagy olyan helyre telepíteni, ahol az aljnövényzet meggátolhatja a levegő szabad áramlását.
  • A dézsa első vízzel való feltőltésekor számítani lehet kisebb mértékű szivárgásra, ami 1-2 nap elteltével teljesen megszűnik (ez főleg egyéb, nem norvég dészáknál fordulhat elő).
  • A dézsa vízleeresztő csöve a legtöbb esetben könnyen csatlakoztatható a lefolyóhoz.

A kazán vagy kályha beüzemelése

  • A kályhát csak a dézsa feltöltése után szabad beüzemelni. A kályhaleválasztó rácsot még ideiglenesen sem szabad eltávolítani.
  • Gondoskodni kell arról, hogy a víz szintje a dézsa felső részétől számított 10, maximum 15 cm–nél ne legyen alacsonyabb. Ellenkező esetben a kályha felső része túlmelegedhet, deformálódik, károsodik.
  • A kályha beüzemelése a dézsa vízzel való feltöltése után: alágyújtós, majd száraz fenyő, lécek stb., majd miután az égés beindult, kemény száraz tűzifát kell dobni rá.
  • Egyszeri tüzeléshez ajánlott fa mennyiség: 4-7 darab 25-33 cm hosszú tűzifa. Nem kell színültig pakolni, és amennyiben lehet, használjunk védőkesztyűt, úgy nyújtsuk be a tűzifát az égéstérbe, ne dobáljuk.
  • Abban az esetben, ha tűzgyújtáskor légdugó keletkezik a kályhában, a füst nem fog távozni a füstcsövön keresztül. Ilyenkor a legegyszerűbb, ha a kályhafedél mellett, az oxigénnek kialakított nyílásnál egy kicsit belefújunk, ez majd elindítja a füst áramlását a füstcsövőn keresztül.
  • Az udvari dézsa fűtött változatába, a beépített kályhában csak fával szabad fűteni.
  • A nedves, friss tűzifa kátrányszerű kormos lerakódásokat okoz a tüzelőberendezésben. A tűzoldali lerakódások jelentős mértékben csökkentik a kazán hatásfokát. Időnként ajánlatos kályhatisztító porok használata.
  • A használat után keletkezett hamut, a kályhához tartozó tisztítólapáttal könnyedén eltávolíthatjuk (4-5 használat után ajánlott).
  • A felmenő füstcsövet csak a levegő hűti, ezért annak érintését kerülni kell, mert égési sérüléseket okozhat.
  • A fűtött medence elhelyezésénél figyelembe kell venni a környezeti viszonyokat, hogy a füstcsőből kiáramló forró levegő, esetleg szikra nehogy tüzet okozzon.
  • Ezen felül a vizet addig nem szabad kiengedni a dézsából, amíg a kályha ki nem hűlt, továbbá nem szabad hagyni, hogy a víz belefagyjon a dézsába. Fagypont alatti hőmérsékletnél biztosítani kell a folyamatos fűtést, vagy le kell engedni a vizet, a dézsát pedig megfelelően tárolni a következő használatig.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

dézsa

fürdődézsa

norvég dézsa

jakuzzi

debrecen

vajda péter

debrecen