Ilyen helyeken pihen a vidéki elit: meseszép lett a felújított balatoni présház

HelloVidék   
  Megosztom
Ilyen helyeken pihen a vidéki elit: meseszép lett a felújított balatoni présház

2021-ben rengetegen kerestek használt ingatlanokat, az sem volt visszatartó erő, ha kicsit az átlagosnál is nagyobb felújításra szorult egy kiszemelt ház. A Balaton környéke pedig a legfelkapottabb és legdrágább vidéknek számított ebből a szempontból. Most bemutatunk pár régi építésű, de meseszép panorámájú és gyönyörűen felújított présházat a Balaton partjáról, de természetesen kitérünk az ingatlanpiaci folyamatokra is.

Az ingatlanpiacon továbbra is nagyon kelendőek a használt lakások, az ingatlan.com becslése szerint 2021 decemberében 8287 használt lakóingatlan cserélt gazdát az országban, ez közel 21 százalékos növekedést jelent 2020 utolsó hónapjához képest. Az ingatlanhirdetési portál becslése szerint 2021-ben összesen több mint 131 ezer használt lakás kelt el, ez pedig 5 százalékos növekedést jelent a 2020-as közel 125 ezer darabos forgalomhoz viszonyítva.

Hasonló eredményt hozott a Duna House becslése is, amely szerint 11 422 darab ingatlantranzakció realizálódott decemberben, amely novemberhez képest közel 4%-os erősödést jelent. A 2021-es adat a tavalyinál 10,3, a 2019-esnél pedig 12,8%-kal mutat élénkebb adásvételi aktivitást. Az év utolsó havi eredményével a hazai ingatlanforgalom elérte, sőt, túl is lépte a 150 ezres határt: a Duna House becslése szerint 150 974 tranzakció realizálódott 2021-ben. Éves szinten így 15%-os volt a növekedés az ingatlanpiacon 2020-hoz viszonyítva.

Az elemzések is azt mutatják tehát, hogy egyre többen keresnek használt ingatlanokat. Vannak köztük olyanok is, amelyek első ránézésre nem kacsalábon forgó paloták, sőt második pillantásra is akadnak szépséghibái, de a vevők meglátják bennük a lehetőséget. A HelloVidéken már több alkalommal írtunk ilyen felújított házakról, bemutatva azt, amikor is a pár százezer forintért vásárolt rozoga vityillóból csodás "palota", vagy legalábbis takaros családi ház lett.

Rengetegen vesznek házat a Balatonnál

A Nemzeti turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai alapján 2021 nyarán a vendégek száma 16%-kal, a vendégéjszakáké 15%-kal volt több a Balatonnál, mint egy évvel korábban. "A Balaton turisztikai térséghez tartozó települések közül a legnagyobb szálláshelyi forgalom Siófokon tapasztalható (14%), ezt követi Balatonfüred, Hévíz, Zalakaros, Balatonlelle és Zamárdi" - közölte a HelloVidékkel az MTÜ munkatársa.

Ez a hat település adja a teljes turisztikai térség szálláshelyi forgalmának közel felét. A mobilcella adatok alapján a Balaton térségben kiemelkedő volt az egynapos látogatások száma a siófoki Aranypart strandon, a balatonfüredi Tagore sétányon, illetve a Hévízi-tónál

- tette hozzá az MTÜ.

Nem nagy meglepetés ugyanakkor, hogy a turisztikai adatok alakulása az ingatlanpiacon is hasonló trendet követ. "A koronavírus-járvány a magyarországi ingatlanpiacon is éreztette hatását, az elmúlt másfél évben jelentősen erősödött a kereslet a nagyobb méretű, vízközeli lakóingatlanok és lakóingatlanok építésére alkalmas telkek iránt. A járvány miatt elrendelt korlátozások és az egyre általánosabbá váló otthoni munkavégzés elterjedésének hatására sokan elkezdték keresni a tóparti ingatlanokat, ami az árakban is azonnal megmutatkozott" - mondta el a HelloVidéknek korábban Futó Péter. A Portfolio ingatlanpiaci elemzője hozzátette:

Emellett a 2020 során bejelentett lakásfelújítási támogatásoknak is volt egyfajta árfelhajtó hatása. A fenti folyamatok legerősebben a Balaton-környéki települések lakásáraiban jelentek meg, ahol mostanra több településen is elértük a budapesti árakat.

"A közép-dunántúli régió lakásárakat tekintve az országos átlag felett helyezkedik el. A régió legdrágább megyéje Veszprém, ahol elsősorban a Balaton-parti települések partközeli ingatlanjai húzzák felfelé az átlagot - Balatonfüreden a fővárosihoz hasonló, 600-700 ezer forintos négyzetméterárak jellemzők - de a megyeszékhely, Veszprém is az ország drágább települései közé sorolható, a maga 450-500 ezer forintos négyzetméteráraival" - közölte a HelloVidék megkeresésére FUTÓ Péter.

A legkeresettebb ingatlantípust itt is a házak képviselik, a vevők fele szeretett volna kertkapcsolatos ingatlanba költözni. Ezért négyzetméterenként átlagosan 368 ezer forintot fizettek. Közel azonos egységáron keltek el a panelotthonok is (379 ezer Ft), a téglalakásokra viszont jóval többet (537 ezer Ft) kellett költeniük. Az újépítésű ingatlanok az idei tranzakciók 10%-át tették ki, jellemzően 638 ezer forintos négyzetméteráron keltek el, ami a tavalyi év azonos időszakához képest csökkenést mutat.

A balatoni régió mindig is erős volt ingatlanárak tekintetében. Veszprém megyében a Tihany-Csopak-Balatonfüred háromszög a legnépszerűbb ingatlanpiaci célpont, a megyeszékhely viszont ipari háttere miatt meghatározó piaci szereplő

- mondta el a HelloVidéknek Benedikt Károly.

Tömegek özönlenek tehát a Balatonra, és keresik a felújítandó ingatlanokat, a klasszikus nyaralóingatlanokon túl a különlegesebb típusok, például a présházak is nagyon kelendőek. Sokan attól sem riadnak vissza, ha a lokáció alapján mesés ingatlanra komoly összeget kell költeni, hogy használható legyen. Sokszor még így is megéri lcsapni egy-egy ajánlatra.

Sőt, vannak, akik kifejezetten befektetési céllal keresik az ilyen különbleges ingatlanokat, kiadásukból (vagy felújítás utáni értékesítésükből) ugyanis szép passzív jövedelemre lehet szert tenni. Az alábbiakban a Balaton környékén keresgéltünk felújított ingatlanokat, az ingatlanhirdetési portálokon kifejezetten a nyaralóként funkcionáló présházakra fókuszálva. Mutatjuk a kedvenceinket!

Csodálatos kilátás a Csobáncra, 108 millióért

108 millióért kínálják eladásra az ezt a Kisapátiban álló épületet. A leírás szerint a régi présházat 2020-ban alakították át és újították fel a jelenlegi tulajdonosai. Mint írják, a nagyméretű, félig nyitott, félig télikertté alakítható teraszáról csodálatos kilátás nyílik a Csobáncra.

A két szint összesen 96 négyzetméter (ebből 16 négyzetméter a nyitott terasszal teljesen összenyitható télikert, és 32 négyzetméter pince, ahová egyébként szaunát terveztek), és szintén 16 négyzetméter a nyitott terasz. A házhoz 2785 négyzetméteres telek tartozik, rajta szőlő, gyümölcsfák.

Eladó nyaraló Kisapátiban (Forrás: ingatlan.com)
Eladó nyaraló Kisapátiban (Forrás: ingatlan.com)

Csodás présház a Balatontól 3 km-re

89 millió forintért eladó ez a Balaton-felvidék egyik legszebb részén, Kővágóörs település keleti határában, páratlan panorámájú, igényesen karbantartott és művelt, 3200 négyzetméteres területen fekvő, 75 négyzetméteres pince-présház. Mint azt a hirdetésben írják róla:

Az ingatlan Kővágóörs és Révfülöp határán, a Balatontól 3 km-re helyezkedik el, az úgynevezett Ecséri dombon. Az ingatlan művelési ág alól kivont zártkert és gazdasági épület megnevezésű, 2 irányból, földes, köves úton közelíthető meg. A terület déli, dél-keleti lejtésű, örökpanorámával rendelkezik a Balatonra és a környező területekre ( pl.: Badacsony, Fonyód, stb. ) A telek lejtését támfalak segítségével teraszos megoldással szintezték, könnyebbé téve a használatot, esetleges termelést. Jelenleg a kultúrnövényeken és fákon kívül zömében chardonnay szőlő művelése folyik (500-700 liter) . Az épület alsó szintjén kapott helyet a pince-présház, kerámia aljzattal, tégla falazattal és a szőlő feldolgozásához szükséges berendezésekkel. Innen lépcsőn jutunk fel az emeleti részre, ahol konyha, fürdőszoba és szoba lett kialakítva. Az épület mellett egy cserépfedéses félig nyitott szín található. A felépítmények statikailag kiváló állapotban vannak, további bővítést és átépítést is gond nélkül el lehet végezni rajtuk. A mostani állapotot némi, az állagmegóvást segítő ráfordítással még komfortosabbá lehet tenni. Vezetékes víz és áram be van kötve az ingatlanba, a fűtést cserépkályha és egyéb tüzelési lehetőség biztosítja. A telekhatáron villanypásztor lett kiépítve.

A magyar Provence meseszép présháza

Mindszentkállán, a Káli-medencében található ez a gyöngyszem, melyért 49 millió forintot kérnek jelenlegi tulajdonosai. Mint azt a hirdetésben a lokációról írják, a Balaton-felvidék lenyűgöző természeti-tájképi világának egyik koronaékszere ez a romantikus, békés, idilli táj. "Egyedülálló tájképi értékei mellett kőzettani, növény- és állattani kincsei is kimagaslók , ami azonban valóban egyedülállóvá teszi ezt a területet, az a remény. Annak a reménye, hogy lehet így, élhet így az ember, ahogy a táj tanúsága szerint itt él évszázadok óta" - olvasható a hirdetésben.

Majd így folytatódik a romantikusra hangolt ajánló: "Hogy nem elvesz és tönkretesz, hanem hozzáad és eggyé forraszt. Mindszentkálla a Káli-medence észak-nyugati kapuja Veszprém megyében található. A falu külterületi részén, Köves-hegyen kínálják eladásra ezt a XVIII. században épült pince-présházat. A festői szépségű völgyben fekvő ház ideális környezet a nyugodt pihenésre vágyók számára. A helyi legendák szerint Savanyú Jóska bakonyi betyár ebben a házban bujdokolt a zsandárok elől."

Az 1800-as évek végén kő felhasználásával épült ház 2005-ben teljes felújításon esett át, az eredetileg pince-présház bővítése során lakótérrel egészült ki. Alapterülete 95 nm, a lakótér tágas,nyitott, folyamatosan karbantartott. Vezetékes villany nincs, jelenleg az áramellátás napelemek és generátor segítségével megoldott. Az otthon melegét fa tüzelésű kandalló biztosítja. Vezetékes víz nincs, 8 köbméteres vízgyűjtő ciszternából megoldott a fürdési lehetőség, és a növényzet öntözése

- áll a hirdetésben.

Hozzáteszik, hogy kút fúrására is van lehetőség. A lakótér alatt pinceszint helyezkedik el, konyha, előkészítő, borospince elosztású. A főzési lehetőség gázpalackkal megoldott. Nagyméretű fedett terasz, csodálatos panorámával a völgyre és a környező falvakra. A telek 5500 nm-es, gondozott, parkosított, termő gyümölcsfákkal (alma, körte, szilva, barack, meggy, cseresznye stb.) telepítve.

Kiemelik azt is, hogy a ház melletti öreg diófa árnyékában a szabadtéri főzésre kialakított pihenő található. Illetve azt is hozzáteszik, kinek szánják az ingatlant: "Ajánljuk ezt a birtokot, hétvégi házként mindazoknak, akik csendre, nyugalomra vágynak, akik a nagyváros zaját hátrahagynák hétvégente és a szabadságuk idejére a vidéki élet békéjét választva pihennének, kikapcsolódnának."

Macskalépcsős parasztház (stílusú) Badacsonyban

Badacsonyban, a Herczeg Ferenc utcában kínálják eladásra ezt az igazi „badacsonyi hangulatú”, macskalépcsős parasztház stílusú hétvégi házat, 61,5 millió forintért.

Az épületbe belépve azonnal elragad a „Badacsony a Folyékony szerelem” szlogen által keltett életérzés. A látszó fagerendás, présház jellegű, zsalugáteres íves ablakokkal épített hétvégi ház ideális pároknak vagy kisebb családoknak. Az épülethez tartozó parkosított udvar ideális méretű, fenntartása nem ró túl nagy feladatot a tulajdonosra. Az őszi hűvösebb napokon vagy akár a téli hidegben a míves cserépkályha, illetve elektromos fűtőpanelek biztosítják a kellemes meleget

- írják a hirdetésben a bájos házról.

Eladó nyaraló Badacsonytomajon (Forrás: ingatlan.com)
Eladó nyaraló Badacsonytomajon (Forrás: ingatlan.com)

A hirdetésben azt is hozzáteszik, hogy az ingatlan csendes, átmenő forgalomtól mentes utcában helyezkedik el, befektetésnek, szálláshely üzemeltetésre is tökéletesen alkalmas. Az épület jó állapotú azonnal beköltözhető, birtokba vehető.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

balaton

balatonfüred

présház

felújítás

ingatlanok

présházak

balatonpart