Megrohanták a barkácsáruházakat a magyarok: mindenki ezeket a rezsizúzó kályhákat keresi

HelloVidék   
  Megosztom
Megrohanták a barkácsáruházakat a magyarok: mindenki ezeket a rezsizúzó kályhákat keresi

A rezsicsökkentés módosításáról szóló júliusi kormánybejelentést követően szinte azonnal, már a nyári hőségben reagált a lakosság. A Praktiker áruházlánc országos adatai alapján gyorsan megindult, és azóta is folyamatosan tart a fűtéshez kapcsolódó termékek, köztük a szilárdtüzelésű alternatív fűtési eszközök, valamint a hozzájuk tartozó kiegészítőtermékek forgalmának növekedése. Lemezkandallót az előző év azonos időszakához képest ötször, csempekandallót pedig háromszor többen vásároltak az idei július-szeptemberi időszakban. Nyár végére az elektromos kiegészítő fűtőeszközök iránt is emelkedett a kereslet, valamint az energiahatékonyság növelése céljából sokan vásárolnak szigetelőanyagokat is. A szakértő szerint az alternatív fűtési eszköz is jó megoldás, de akár már néhány ügyes otthoni praktikával is jelentősen csökkenthetjük a rezsiszámlát.

Júliusban látott napvilágot a rezsicsökkentés módosítása, amire szinte azonnal, már a nyári hőségben reagált a lakosság: gyorsan felfutott a kereslet az alternatív fűtési megoldások, valamint a hozzájuk kapcsolódó kiegészítőtermékek iránt – derül ki a Praktiker áruházlánc országos elemzéséből. Az adatok alapján a lemez- és csempekandallókat, valamint a fűtőanyagokat (nagyrészt fa, kisebb részben szén) keresik a legtöbben. A lemezkandalló eladások július-szeptemberben megötszöröződtek az előző év azonos időszakához viszonyítva, a csempekandallók iránti kereslet pedig háromszorosára emelkedett. Hasonló mértékben nőtt a kandallókhoz tartozó kiegészítőtermékek és füstcsövek forgalma is.

Tekintettel arra, hogy a szilárdtüzelésű alternatív fűtési mód sokak számára nem jelent megoldást (nagyrészt a keletkező füst elvezetésének problémái miatt), nyár vége óta az elektromos fűtési megoldások iránt is jelentős keresletnövekedés tapasztalható. A magyar barkácspiac meghatározó szereplőjének adatai alapján idén július-szeptember között az előző év azonos időszakához képest kétszeresére, bizonyos termékek esetén háromszorosára emelkedett az olajradiátorok, elektromos konvektorok, infrapanelek, valamint a fűtésre alkalmas splitklímák forgalma. A megnövekedett keresletre tekintettel az áruházlánc a választékot wifi kapcsolattal ellátott splitklímával is bővítette, amelynek kültéri egysége fütőszállal szerelt, gyors hűtés-fűtés funkcióval rendelkezik, és mínusz 20 Celsius fokig használható. A téli hónapokra jellemzően nemcsak az alternatív fűtőeszközök beszerzésével, hanem a lakás energiahatékonyságának növelésével is sokan készülnek. A trendet és a lakosság energiatudatos gondolkodását mutatja, hogy a 2021-es adatokhoz képest augusztusban és szeptemberben megkétszereződött az ajtó- és ablakszigeteléshez használt tömítőszalagok forgalma.

Az áruház az említett termékkategóriákban a következő időszakban a megemelkedett kereslet fennmaradására, bizonyos termékek esetén pedig a hidegebb idő beköszöntével további emelkedésére számít országszerte. Az áruházlánc ennek megfelelően igyekszik a készletet folyamatosan utántölteni, és gondoskodni a minőségi választék fenntartásáról.

Hogyan spóroljunk a fűtésen? Otthoni praktikák a szakértőtől

Hámori Erika, az áruház szakértője szerint az alternatív fűtési eszközök (például szilárd tüzelésű kandallók, elektromos fűtőtestek) is jó megoldást jelenthetnek arra, hogy ne okozzon meglepetést a fűtésszámla. Ugyanakkor már kisebb beruházásokkal, némi otthoni barkácsolással is komoly megtakarítást érhetünk el. Nézzük a javaslatokat!

1. Hőtükrös fólia a radiátorok mögé

A hőtükrös fólia felhelyezése az egyik legolcsóbb és legkönnyebben kivitelezhető rezsicsökkentő módszer. Érdemes olyan radiátor mögé felhelyezni, ami utcafronti falnál helyezkedik el, és segítségével a radiátor fal felőli oldalán keletkezett hő az otthonunkat melegíti.

2. Ablaküvegszigetelő fólia

A fűtés által keletkezett hő 15-25 százaléka az üvegfelületeken keresztül távozik a lakásból, így, ha fokozni szeretnénk otthonunk hőmegtartó képességét, érdemes ablaküvegszigetelő fóliát használni. A különböző méretekben kapható, átlátszó szigetelőréteg az ablak alapos tisztítása után könnyedén felhelyezhető az ablak belső felére, ami nemcsak a hőveszteséget csökkenti, hanem segít elkerülni a páralecsapódást is.

3. Ablaktömítő szalag, ajtóseprű

Egy régi, kevésbé energiahatékony nyílászáró cseréje jelentős anyagi ráfordítást igényel, azonban tömítőszalaggal költséghatékonyan javíthatjuk meglévő ablakaink szigetelőképességét is. Az öntapadó ragasztócsíkokkal hatékonyan lezárhatjuk a régi nyílászárók szerkezetében lévő hézagokat, réseket. Ablakok mellett ajtóknál is használható, időtálló megoldás. A külső ajtók szigetelőképességét ajtószigetelő kefe (ajtóseprű) használatával is fokozhatjuk. Ez csökkenti az ajtó és az ajtóküszöb közötti résen kiszökő hőenergiát, és hatékony védelmet nyújt a bejövő por, valamint a rovarok ellen is. Ezek a praktikus megoldások nemcsak a nyílászárók hő-, hanem hangszigetelő képességét is javítják.

4. Redőny, függöny

Ha az ablakainkra redőny is fel van szerelve, használjuk azt bátran télen is, ugyanis nemcsak a nyári napsütés ellen véd, hanem télen is sokat javít a hőtartáson. Ha nincs redőnyünk, egy vastagabb függöny is sokat segíthet abban, hogy ne az utcát melegítsük.

5. Ne kapcsoljuk ki teljesen a fűtést, amikor nem vagyunk otthon

Nem is gondolnánk, hogy a fűtés rövid időszakokra történő teljes leállításával nem feltétlenül energiát takarítunk meg: ha ugyanis a rendszernek újból teljesen fel kell fűteni, amikor hazaértünk, az sokkal nagyobb energiaráfordítással jár. A szakértő tanácsai szerint érdemes a hőmérsékletet néhány fokos ingadozási tartományban tartani.

A fentiek mellett természetesen fontos a teljes lakás, épület hőmegtartása is. Az áruház szakértője szerint a hőveszteség legnagyobb része a falakon keresztül történik, amely utólagos homlokzati hőszigeteléssel (pl. EPS, kőzetgyapot lapok) javítható. A tetőn át kiszökő meleget üvegszigetes hőszigetelési megoldásokkal foghatjuk meg, az ablakokon távozó hőt pedig a már említett megoldásokkal, vagy új, hőszigetelt ablakok beszerelésével csökkenthetjük. A padlón és födémeken keresztül elvesző hő megtartására lábazati szigetelés ajánlott. Hámori Erika kiemelte, hogy minél rosszabb az épületszerkezet jelenlegi hőszigetelő képessége, annál látványosabb eredményt érhetünk el ezekkel a megoldásokkal.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovdék

rezsicsökkentés

rezsicsökkentés házilag

praktiker

fűtési eszközök

fűtés

fűtési praktikák