Tömegével veszik a hollandok a házakat ebben a magyar megyében: mire készülnek?

HelloVidék   
  Megosztom
Tömegével veszik a hollandok a házakat ebben a magyar megyében: mire készülnek?

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2017 óta folyamatosan nő a Nógrád vármegyében élő külföldiek száma, az országot tekintve mégis itt élnek a legkevesebben. Egy részüket a munkájuk köti ide, de vannak, akik végleg letelepedtek. Nógrádban élő külföldieket kérdeztünk arról, miért vármegyénket választották otthonuknak, írja a nool.hu.

Egyre több külföldi választja otthonának Nógrádot

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2017 óta folyamatosan nő a Nógrád vármegyében élő külföldiek száma, az országot tekintve mégis itt élnek a legkevesebben. Egy részüket a munkájuk köti ide, de vannak, akik végleg letelepedtek. Nógrádban élő külföldieket kérdeztünk arról, miért vármegyénket választották otthonuknak

Legénden jelentős számban élnek hollandok

A közel ötszázfős Legénden jelentős számban élnek hollandok. Tunkel Tamás, a község polgármestere érdeklődésünkre elmondta, jelenleg nagyjából tíz holland család él a településen, illetve további tíz rendelkezik nyaralóval. A településvezető kiemelte, hogy egy hibás elmélet szerint a Hollandiában emelkedő tengerszint okozta klimatikus problémák miatt menekülnek el a hazájukból. A valóság, azonban teljesen más. Erről az elméletről már megkérdeztem az itt élő hollandokat, akik ezt teljes mértékben elutasították – fogalmazott a polgármester, hozzátéve:

Azonban azt tudni kell, hogy Hollandiában 17 millió ember él Magyarország területének a felétől is kisebb területen, rendkívül intenzív körülmények között. Az elszállt ingatlanárak sem segítenek a helyzeten. Amíg Legénden egy komplett házat – 1500 négyzetméteres telekkel – meg tudnak venni, addig Hágában például ugyanabból az összegből ezt nem teheti meg. Hollandiában sokkal nehezebb saját tulajdonhoz hozzájutni.

A polgármester elárulta: Európában az egyik legsűrűbben lakott ország Hollandia, Legénden viszont élvezik a természet közelségét az emberek. Nyugodtan tehetnek egy sétát úgy az erdőben, hogy nem találkoznak senkivel. Szeretik a nyugodt, csendes és szabadabb vidéki életet. A polgármester korábban szeretett volna létrehozni egy holland kulturális önkormányzatot a Holland Királyság Nagykövetségével közösen a községben, azonban a holland lakók részéről nem mutatkozott erre igény.

Nógrádkövesden sok a külföldi munkavállaló

Gyurek László, Nógrádkövesd polgármestere arról tájékoztatott, hogy a településen a külföldieket tekintve nagyobb számban indiai és olasz nemzetiségű emberek élnek, akik elsősorban egy helyi mezőgazdasági vállalkozásnál dolgoznak. Emellett több család érkezett Kárpátaljáról, valamint egy holland és mexikói család is letelepedett a községben. A polgármester úgy véli, a munkavállalás mellett az egyik legfőbb oka, hogy a külföldiek Nógrádkövesdet választják az, hogy itt megtalálták a számításaikat és kedvező feltételek mellett tudtak letelepedni.

Üdülőfalut alakított ki Kisbárkányban

Elroy Thümmler holland üzletember portálunk érdeklődésére elmondta, hogy 1987-ben utazott először Magyarországra, ekkor Kecskeméten kötött barátságot. Minden évben visszatért és kezdett beleszeretni az országba, így magyar történelmet és irodalmat olvasott, majd elkezdett magyar írókat fordítani, magyar zenét hallgatni és filmeket nézni.

Pénzt spóroltam annak érdekében, hogy vegyek egy kis tanyát Kecskemét mellett, ahol remek nyarakat töltöttünk el. Azonban a házban nem volt villany és víz, ezért néhány év múlva jobbat kerestem – mondta Elroy Thümmler. Hozzátette: először csak egy nyugodt nyaralót talált Bedepusztán, aztán jött az ötlet, hogy egy üdülőfaluvá alakítsa, de teljesen alábecsülte azt, hogy mindez mennyi munkával jár.

A holland üzletember kiemelte továbbá, a falut kizárólag cégeknek és csoportoknak adják ki egészében. Mint mondta, csapatépítő programokat, céges eseményeket és tréningeket szerveznek. Emellett jógatáborokat és összejöveteleket tartanak, például klímaszakértők, vagy katonai veteránok számára.

– A koncepció nem a luxusról, hanem az egyszerű életről szól a természettel harmóniában. Remélhetőleg szervezünk majd néhány kulturális rendezvényt is. Továbbá célunk a biodiverzitási projektek létrehozása és speciális csoportos képzések kidolgozása nemzetközi egyetemekkel közösen – fogalmazott Elroy Thümmler.

Rimócon alapított családot

Csemer Mária Ukrajnából érkezett 2014-ben Nógrád vármegyébe, az Egyesek Ifjúsági Egyesület önkéntes projektjének keretében. Elmondása szerint nem sok mindent tudott Magyarországról, azonban azért esett rá mégis a választása, mert itt hátrányos helyzetű gyerekeknek tarthatott angol nyelvű foglalkozásokat.

Igazából 2014 óta lakom itt, ugyanis az önkénteskedés során találkoztam a jövendőbeli férjemmel és összeházasodtunk. Először Nagylócra, később pedig Rimócra költöztünk – mondta Csemer Mária.

Hozzátette: –a falusi életben legfőképp a nyugalmat szereti, illetve nagyon jónak tartja, hogy a szomszédok segítenek egymásnak. Egyik kedvenc hobbija a kertművelés. Csemer Mária kifejtette, a szűkebb hazánkban eltöltött évek alatt nagyon sok mindennel foglalkozott. Így például dolgozott helyi önkéntesekkel, volt angol tanár, de magyar nyelvet is segített tanulni a külföldieknek. Jelenleg Hollókőn, a Kreatív Térben dolgozik szakácsként.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

nógrád megye

külföldiek

népesség

ksh