Albérletbe költözöl? Erre sokan nem gondolnak, pedig megüthetik a bokájukat

HelloVidék   
  Megosztom
Albérletbe költözöl? Erre sokan nem gondolnak, pedig megüthetik a bokájukat

Az albérletszezon indulásával a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat arról, mire érdemes odafigyelni a közművek átírásánál annak érdekében, hogy elkerüljük az esetleges vitás helyzeteket.

A felhasználóváltozás bejelentésére, azaz a közművek szabályos átírására nemcsak adásvétel során érdemes odafigyelni, hanem akkor is, ha bérbe adunk vagy kibérlünk egy ingatlant. A bejelentéssel sok vita és felesleges aggodalom megelőzhető, hiszen a szabályos átírás biztosítja a régi és az új felhasználó közötti teljes körű, korrekt elszámolást, továbbá tisztázza a felelősséget az esetleges szabálytalan beavatkozásokkal kapcsolatosan is.

A közművek átírásának kezdeményezésére vonatkozó szabályok a villamosenergia, a földgáz és a víziközmű felhasználók részére is 15 napos határidőt írnak elő a felhasználó személyében való változást követően. Fontos, hogy ne csak akkor figyeljünk a bejelentési kötelezettségre, amikor beköltözünk az ingatlanba, hanem kiköltözőként is ügyeljünk arra, hogy lekerüljön a nevünkről a felhasználási hely szerződése.

Az albérleti jogviszony esetében, amikor a tulajdonos és a felhasználó személye eltér, úgy a közmű átíráson túl javasolt a tulajdonos részére állandó meghatalmazást adni a szerződés kezelésére vonatkozóan, így a tulajdonos nyomon tudja követni a bérlő befizetéseit, illetve nemfizetés esetén is intézkedni tud a kikapcsolás elkerülése érdekében.

A felhasználóváltozás bejelentése legegyszerűbben és leggyorsabban a https://e-bejelento.gov.hu/ weboldalon indított elektronikus ügyintézés segítségével intézhető, de a kormányablakok ügyfélszolgálatain személyes ügyintézésre is lehetőség van. A felhasználóváltozás bejelentéséhez szükséges iratokról a szolgáltatók a honlapjukon adnak tájékoztatást, ahol az előírt formanyomtatványok is elérhetőek.

A felhasználóváltozás szabályszerű bejelentésének kiemelt jelentősége van, hiszen ezáltal tisztázható, hogy terheli-e a felhasználási helyet olyan közműtartozás, amelyet az előző felhasználó nem fizetett meg. A MEKH azt javasolja, hogy az átírás részeként elkészítendő átadás-átvételi jegyzőkönyv mellé fotót is csatoljunk az aktuális óraállásokról és a mérőberendezések állapotáról.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

albérlet

albérletszezon

közmű