Elképesztő árak várnak az egyetemistákra: kollégium, lakás vagy albérlet, ez itt a kérdés

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Elképesztő árak várnak az egyetemistákra: kollégium, lakás vagy albérlet, ez itt a kérdés

Az idei évben a megszokottnál jóval többen, mintegy 126 ezren jelentkeztek felsőoktatási képzésre, ami a 2022-es adatokhoz képest körülbelül 27 ezer fős növekedést jelent.  A legtöbb hallgató számára a továbbtanulás nemcsak egy új intézményt, de egy új városba költözést is jelent, gyakran több száz kilométer távolságra a lakóhelyüktől. Elindult tehát július végén, és augusztusban még javában tart a vadászat a minél kedvezőbb lakhatási lehetőségekért. Van, aki kollégiumi férőhelyre hajt, mások lakásbérlésre, esetleg vásárlásra készülnek, de arányaiban mégis a legtöbb egyetemista albérlet után kutat még augusztus közepén is. Az árak pedig igencsak megemelkedtek a növekvő kereslet miatt.

Januárban még elmaradt a lakbérek növekedése az inflációtól a KSH adatai szerint, ezeknek a 2021 elején kezdődő töretlen növekedése 2022 szeptember–decemberében alapvetően egy stagnáló-csökkenő tendenciába váltott át. 2023 januárjában viszont ismét érzékelhetően, országosan 1,7, Budapesten 2,1%-kal nőttek a kínálati bérleti díjak az előző hónaphoz képest. A tavalyi év azonos időszakinál országosan 20, a fővárosban 22%-kal, a 2015. évi bázisidőszakinál pedig 75, illetve 69%-kal voltak magasabbak az idei januári lakbérek.

A július vége meghozta az emelkedést

Az átlagos lakbérek az elmúlt hónapokban fokozatosan emelkedtek, aminek több oka is van. A minimálbér és a keresetek növekedése miatt a tulajdonosok is bátrabban árazzák be a kiadó lakásokat mint tavaly. A másik fontos tényező, hogy 2022 második felében stagnáltak az albérletárak, mivel a rezsibizonytalanság miatt a tulajok nem mertek emelni. Idén azonban már sokan megtették, mert a rezsidíjak szerencsére nem váltak megfizethetetlenné a bérlők számára sem

- mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Közölte azt is, hogy a kereslet növekedése is hozzájárult a dráguláshoz. Az idei év első hat hónapjában a budapesti kiadó lakások iránti kereslet 8 százalékkal, a vármegyeszékhelyeken pedig 11 százalékkal fokozódott, és meghaladta a félmillió érdeklődést. A kereslet erősödésével a kínálat is szélesebb lett, április óta egyre több kiadó lakás került a piacra, július közepén közel 12 ezer bérelhető ingatlanból lehetett válogatni.

Beindult az albérletkeresés az egyetemistáknál

Sok bérlőnél a július-augusztus-szeptemberi időszakban esedékes a szerződéses évforduló. A tulajdonosok nagy része pedig megemelné a bérleti díjat, amiről már hónapokkal korábban értesítették a bérlőket.

Akik a megemelt bérleti díjat nem szeretnék vagy nem tudják kifizetni, azok már az albérletpiaci főszezon indulása előtt igyekeznek szebb, jobb vagy olcsóbb bérleményt keresni maguknak. Mivel a kínálat folyamatosan bővül, van is esélyük arra, hogy találjanak ilyet maguknak

- tette hozzá Balogh László. A portál szakértője szerint a kínálat bővülése a beindult albérletkeringőnek is köszönhető. Az albérletekből kiköltözők miatt ugyanis több ezer lakás szabadul fel a piacon, ahová a tulajdonosok új bérlőket várnak majd.

Nemcsak Budapesten, de a nagyobb egyetemvárosainkban is megélénkül a kiadó lakások piaca augusztusban, a ponthatárok kihirdetését követően. A KSH szerint a bérlakáspiac mintegy 25-30 százalékát adják a megyeszékhelyek, vagyis az aktuális kínálat ekkora része jön ebből a településkategóriából

- mondta el kérdésünkre Futó Péter, a Portfolio ingatlanszakértője.

Az ingatlan.com friss adataiból látható, hogy a kiadó lakások iránti kereslet a ponthatárhirdetés után Budapesten 12 százalékkal erősödött. A legnagyobb egyetemvárosokat is felsorakoztató vármegyeszékhelyeken pedig 19 százalékkal több érdeklődés érkezett az albérletekre, mint a szezon előtt.

Ezek többségéért az olyan nagyobb egyetemvárosaink felelnek, mint Debrecen, Szeged, Pécs és Győr, de kisebb volumenben például Veszprém, Miskolc vagy Nyíregyháza is megemlíthető. A bérleti díjak kapcsán elmondható, hogy a vidéki városainkban mindenhol a budapesti alatt maradnak a számok, idén júliusban az aktuális kínálat szerint Győrben kellett a legtöbbet fizetni a kiadó lakásokért, átlagosan több mint 180 ezer forintot havonta, de Veszprémben és Debrecenben is elérte a 170 ezer forintot az átlag. Ennél valamivel olcsóbb volt Pécs, Szeged és Nyíregyháza, ahol 135-140 ezer forint körül alakult az átlag, míg Miskolcon már 100 ezer forintért is lehetett válogatni a kínálatból. A diákok számára ezek sok esetben meglehetősen magas összegek, ezért gyakori, hogy ketten vagy többen összeállva bérelnek ki egy lakást, megosztva ezzel a kiadással járó költségeket

- összegezte Futó Péter szakértő.

Mi a helyzet a kollégiumi férőhelyekkel?

A legolcsóbb lehetőségnek az egyetemi kollégiumok tűnnek, ezeknek az árai az infláció ellenére egy lakás bérleti díjához képest még mindig nagyon kedvezőek.

Ennyi pénzért két- vagy háromágyas szobákban lakhattok saját, esetenként szintenként található fürdőszobákkal, de olyan koli is van, ahol két kétfős szoba rendelkezik egy közös fürdőhelyiséggel, például az ELTE egyik kollégiumában.

A Budapesti Corvinus Egyetemen viszont a kollégiumok ára nemcsak a szobák méretéről és felszereltségétől, de attól is függ, hogy ösztöndíjasként vagy önköltséges képzésre nyertek-e felvételt, így az árak akár 9300 és 47 ezer forint között is lehetnek, írja az eduline.hu.

Szociális alapon járnak a helyek

Ugyanakkor a kollégiumi férőhely jóval kevesebb, mint ahányan igénybe vennék, és többnyire szociális alapon, hivatalos igazolások ellenében érhetőek el. A lakóhelytől való távolság mellett számít az is, hogy hány testvére van a jelentkezőnek, közülük hányan járnak még iskolába, mennyi a családotok egy főre jutó havi jövedelme, és van-e valamilyen tartós betegsége a kollégiumi helyre pályázónak, vagy a vele egy lakcímen élő, szintén eltartott családtagnak, legtöbbször testvérnek. Ezek a kritériumok a kollégiumi jelentkezés során mind pontokat érnek, amelyek alapján, ponthatárt húznak, és csak azok kaphatnak férőhelyet, akik a meghatározott pontszámot elérték, vagy annál is többet kaptak.

Magánkollégiumi jelentkezésre is van lehetőség

A magánkollégiumba jóval könnyebb bekerülni, mint a szociális alapon működő kollégiumokba, és az árai Budapesten és vidéken rezsivel együtt egyaránt havi 50 és 75 ezer forint/fő közötti áron elérhetőek, itt viszont kevesebb emberrel kell együtt laknia a jelentkezőnek, és gyakran extra lehetőségeket is jelent, mint például lakóegységenként saját konyhát, közösségi teret, esetenként udvart. Pécsett olyan magánkollégium is működik, melynek az udvarában az árért úszómedence is van.

Nincs különbség a ledrágább magyar egyetemvárosok és Berlin, Prága árai között

A legdrágább egyetemi városok közé Győr, Veszprém, Debrecen tartozik, itt 185, 173 és 170 ezer forint az átlagos bérleti díj. Ez azért érdekes, mert ezek a szintek csak egy hajszállal maradnak el attól, amennyiért tavaly Budapesten lehetett bérelni egy-egy kiadó lakást.

Az ingatlan.com elemzéséből kiderül, hogy július elején az átlagos budapesti lakbér 240 ezer forint volt. A korábbi években a diákok körében a népszerű VIII., IX., XI. és XIII. kerületben 220-240 ezer forintos átlagos bérleti díj volt a jellemző. A három legolcsóbb kerület a X., a XVII. és a XXI., ezekben 150-165 ezer forint az átlagos lakbér.

Az egyetemvárosok kínálatából az látszik, hogy közelítik a tavalyi fővárosi díjakat. Debrecenben, Győrben és Veszprémben egyaránt 170 ezer forintos átlagáron kínálják a bérlőknek a lakóingatlanokat. Pécsen 140 ezer, Szegeden valamivel több mint 137 ezer, Miskolcon pedig 100 ezer forint a díj. Székesfehérváron 145 ezer, Nyíregyházán 130, Kecskeméten 120 ezer forintos bérleti díj volt a jellemző. Ez azt is mutatja, hogy az albérletárolló Budapest és a vidék viszonylatában záródik.

A legolcsóbb egyetemi városok közé Miskolc és Kaposvár tartozik, ahol 100-110 ezer forint az átlagos havi bérleti díj

- mondta Balogh László, aki beszélt a térségbeli árakról is.

Nem mutatkozik nagy különbség Budapest, Berlin és Prága között, 600-700-800 euró körül mozognak az árak

- mutatott rá a szakértő.

A lakásvásárlás is idővel megtérülő, jó befektetés lehet

Előfordul, hogy sokan, akik az egyetemista gyereküknek lakhatást keresnek, a bérlés vagy a kollégium helyett a lakásvásárlást tartják ideálisnak. Ez logikus is azoknál, akiknek belefér ez a büdzsébe, hiszen az évek alatt rengeteget kifizetnek az albérletre. A lakásvásárlás ráadásul jó befektetés is lehet, hiszen később kiadható másoknak, a befolyó összeget pedig akkor már a felvett hitel törlesztésére is lehet fordítani.

A Takarék Index 2022-es felmérése szerint a fedezeti idősáv - vagyis az az időtartam, ami alatt megegyezik a vásárlás és a bérlés költsége – tavaly a fővárosban 7,9 és 19,9 év között mozgott, míg Győrben és Miskolcon szobakiadással együtt már 2 és 3,6 év alatt megtérült a lakás ára. Az infláció viszont ebben az esetben sem kerülte el a lakáspiacot. A 2022-es évet megelőző években öt év alatt a vidéki egyetemvárosokban körülbelül 120-130 százalékkal emelkedtek a lakásárak, és bár friss felmérés egyelőre nincs, az ingatlanok árai az idei évben is tovább nőttek feltehetően.

Saját keresetből tehát - főként egy egyetemistának, vagy egy frissen végzett pályakezdőnek - közel lehetetlen hitel nélkül otthont vásárolnia, viszont a családok vagy fiatal párok viszont, akik tehát egynél több saját keresettel rendelkeznek, már könnyebben tervezhetnek, ebben az esetben ugyanis a hitel törlesztőrészlete körülbelül annyi is lehet, mint egy albérlet havi díja.

Az infláció és az energiahordozók tartósan magas ára, valamint a jelenlegi gazdasági klíma együttesen hat az ingatlanpiacra, és ezek a folyamatok lassítják az egyébként is lomha nyári tempót

- ismertette az Otthon Centrum (OC) országos összegzésének legfontosabb megállapítását Soóki-Tóth Gábor.

Az elemzési vezető elmondta, az OC közreműködésével ebben az évben értékesített ingatlanok esetében minden lakástípusnál nőtt a forgási idő, vagyis a vásárlók lassabban döntenek, és az ingatlanok a korábbinál hosszabb időt töltenek a piacon. A féléves adatok alapján legjobban a téglalakások tartják magukat: az értékesítési átlag 93 nap, ami csak két nappal több az előző évinél. Ezzel szemben a panellakások 79 napos forgási ideje már jelentősen, három héttel hosszabb a 2022-es átlag értéknél.

Nemcsak országos átlagban, hanem minden településtípus esetében is nőtt az értékesítési idő. A háromhetes átlaghoz képest a megyei jogú városokban egy héttel, az agglomerációban és Budán két héttel hosszabb időt tölt a piacon az ingatlan. A főváros pesti részein, illetve a kisebb városokban valamivel lassabb a tempó, és egy hónappal hosszabbodott az értékesítéshez szükséges idő. Továbbra is panelt lehet a leggyorsabban eladni, hiszen a városlakók számára ez a leginkább megfizethető lakhatási megoldás, de a többi ingatlantípussal szembeni előnye jelentősen zsugorodott.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

albérlet

kollégium

albérleti árak

albérleti díjak

magánkollégium