Nem mindegy, hogy mikor telepítetted a napelemet: szigorú határt húzott meg a kormány

HelloVidék   
  Megosztom
Nem mindegy, hogy mikor telepítetted a napelemet: szigorú határt húzott meg a kormány

Az idei évben az alacsony rezsiköltség és a fenntarthatóság kevésbé, inkább az otthonteremtésre szánt keret alakítja a vevői igényeket. Aki megteheti, inkább korszerű, napelemes házat választ, de a legjobb ajánlatot a frissen, szeptember 7. előtt engedélyezett, vagy 1-2 éven belül napelemmel szerelt ingatlanok jelentik.

A Duna House adatai szerint az országos ingatlankínálat alig 4%-a rendelkezik napelemmel, közöttük a többmilliárdos luxus újépítésűek mellett a kínálat közel fele 100 millió forint alatti, 8%-ban viszont már 50 millió forintnál csekélyebb összegből is megvásárolható.

Közel egy hónap telt el a napelemek körüli nagy sajtóvisszhangot keltő változtatások és a szaldós elszámolási rendszerhez tartozás lehetőségének végső dátumától, a vevői érdeklődésben azonban egyelőre nem érezhető, hogy célzottan keresnék a napelemmel ellátott ingatlanokat.

- nyilatkozott Benedikt Károly, a franchise PR- és elemzési vezetője.

A kormányrendelet szerint az, aki 2023. szeptember 7-ig telepítette, vagy adta le igényét napelemre, az a csatlakozástól számított 10 éven keresztül az éves szaldós elszámolási rendszerhez tartozik majd, aki azonban lecsúszott erről a határidőről, már csak bruttó rendszerű elszámolással töltheti vissza a megtermelt energiát a hálózatba. A bruttó elszámolás részletei egyelőre még tisztázatlanok, így azok, akik most gondolkodtak el napelem szereltetésén, a megtérülési időben sem lehetnek biztosak, azonban a szakértők szerint akkumulátorral és okosotthon megoldásokkal kiegészítve nagyobb befektetés ugyan, de még mindig megéri a korszerű és fenntartható napenergia mellett voksolni.

Jelen gazdasági helyzetben, az infláció, a banki kamatok és a CSOK körüli változások hatására az ingatlanvásárlók zömében még inkább a saját pénztárcájuk adta lehetőségek mentén alakítják igényeiket, a fenntarthatóság és az alacsony energiaigény az idei évben kevésbé hangsúlyosan, de befolyásolják a végső döntést. Azok a vevők, akik megfelelő ismeretekkel rendelkeznek a napelemek működésével és előnyeivel kapcsolatban, felismerik annak ár-érték aránybéli szerepét és szívesebben választják a napelemes házakat a korszerűtlenebbekkel szemben. Akinél azonban ez nem szempont, vagy nem is annyira tájékozott a napelemes házakkal kapcsolatban, esetleg szűkebb a rendelkezésére álló keret, az inkább a piaci kínálatban bőségesen szereplő, kevésbé modern, használt ingatlanok közül választ.

A napelemes házak árazása és hirdetése során az eladók egyértelműen kiemelik az ingatlan ezen tulajdonságát és igyekeznek ezt az árban is megjeleníteni. A napelemes energiát használó lakások és családi házak értéke magasabb a kevésbé fenntartható társaiknál, azonban az ingatlanok egyedisége miatt nehéz meghatározni az eltérés mértékét.

Nem mindegy például, hogy a napelemmel szerelt ingatlanhoz tartozik-e akkumulátor, hálózathoz kapcsolható-e, benne van-e a szaldós rendszerben. A szaldós elszámolással rendelkező napelem akár 10-15%-kal is növelheti az ingatlan értékét, a bruttós elszámolásról pedig még nincsenek pontos adatok, hiszen ez a rendszer még csak most kezdődik majd.

– árulta el a szakértő.

Átadásra váró, újépítésű házak és lakások esetében is értéknövelő tényező a napelem, de nem mindegy, hogy az ár csak az előkészítést, vagy magát a rendszert is tartalmazza-e, illetve itt is kiemelt fontosságú a dátum. Aki 2023. szeptember 7. előtt adta be a kérelmét, vagy létesített napelemet, az még 10 évig biztosan a szaldós elszámoláshoz fog tartozni, aki erről a dátumról lecsúszott, már bruttóba kerül, amelynek minden bizonnyal hosszabb lesz a megtérülése. Használt, már napelemmel rendelkező ingatlanok esetében is kiemelten fontos, hogy mikor telepítették a rendszert. Az 1-2 éve épült, vagy ennyi ideje napelemmel szerelt házakkal jobban járhatnak a vevők, ugyanakkor, ha 6-8 éve szerelték fel a rendszert, akkor már csak rövid ideig élvezheti majd az új tulajdonos a szaldós elszámolás előnyeit.

Tévhit tehát, hogy napelemmel ellátott ingatlant csak a magasabb árkategóriában lehet találni, ugyanis ingatlanérték tekintetében a napelemes lakások, házak országos kínálatának több mint 8%-a 50 millió forint alatti összegért megvásárolható. A kínálat közel fele, 43%-a 100 millió forint alatti ingatlanokból áll.

– tette hozzá Benedikt Károly.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

napelem

szaldó elszámolás

otthon

energiahatékonyság

lakásvásárlás

ingatlan