Megvan az idei év győztese: rangos elismerésben részesült ez a vidéki tájház

HelloVidék   
  Megosztom
Megvan az idei év győztese: rangos elismerésben részesült ez a vidéki tájház

Európa Kulturális Fővárosában, Veszprémben adták át a Tájházszövetség XX. jubileumi konferenciáján Az Év Tájháza elismerést. A díjat idén a Kiskőrösi Szlovák Tájház nyerte el.

A 2023. október 5-7. találkozóra az ország minden részéből érkeztek tájház fenntartók, akik október 5-én, csütörtök délután Veszprém kulturális és építészeti értékeivel ismerkedhettek, majd a pénteki napon a Laczkó Dezső Múzeum megújult épületegyüttesében került sor az Értékfeltárás és értékmentés. Természeti, épített és szellemi kulturális örökség tájházi környezetben címmel rendezett szakmai konferenciára.

A megnyitón Dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, Brányi Mária, Veszprém megyei jogú város alpolgármestere, Péterváry-Szanyi Brigitta, múzeumigazgató és Dr. Bereczki Ibolya, a Tájházszövetség elnöke köszöntötte a résztvevőket és hirdette ki Az Év Tájháza pályázat végeredményét.

Az Év Tájháza díjat elnyert kiskőrösi Szlovák Tájházra jellemző minden négyzetméterén a szakmai hitelesség. Példaértékű helyreállítást végeztek az épületen, a programjaik kiválóak, külön erényük, hogy nagy számú látogató mellett a sajátos nevelési igényű tanulói csoportokat is fogadják. Épületét és tárgygyűjteményét magas színvonalon, helyi, hagyományos értékként mutatja be, és maga mellett tudhat egy széles körű, több generációt magába fogadó múzeumi önkéntes csapatot is.

A közösség tagjaival együtt dolgoztak érte, hogy a tájház ma mára jóval több, mint puszta kiállítás, egy olyan hely, amely idősebbeknek és fiataloknak egyaránt segít visszarepülni az itt élő szlovákok vallási, nyelvi, viseleti, táplálkozási és folklór hagyományaiba, és hozzájárul identitásuk megtartásához.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

otthon

díj

tájház

elismerés