Nem lesz idén hatósági áras tűzifa: kész őrület, mennyibe kerül egy köbméter

HelloVidék   
  Megosztom
Nem lesz idén hatósági áras tűzifa: kész őrület, mennyibe kerül egy köbméter

Idén minden jel szerint elmarad a roham a tüzéptelepeken, a kályhákat sem kapkodják már úgy az emberek, de a tavalyi őrült áremelkedésnek is vége. Elvileg idén is keresett lehet az alternatív fűtés, hiszen sokan az elmúlt télen ébredtek rá, hogy nem bírnak el a rezsiszámlákkal. Kérdés viszont, hogy maradt-e annyi vásárlóerejük, hogy egy több százezres vásárlásba belevágjanak.

Egy évvel ezelőtt tudta meg a lakosság, hogy a rezsicsökkentés szabályai változnak, és a védett kereten túl fizetendő ár brutális gáz- és villanyszámlákat fog eredményezni. Ezt követően akkora roham indult a boltokban kályhákért, hogy pillanatok alatt elfogytak az üzletekből, ezután az emberek a használtpiacról is elkapkodtak mindent, amivel fűteni lehet. Székely Bálint, a Kandalló.hu ügyvezető igazgatója azt nyilatkozta a Növekedés.hu-nak, hogy a tavalyi rekordév idén már biztosan nem fog megismétlődni.

Akik elkezdtek alternatív fűtőrendszert keresni, zömmel a vegyestüzelésű kályha, vagy sparhelt mellett döntöttek, amelyen egyúttal a főzést is el lehet intézni, ha szorul a hurok, miközben a hatalmas kereslet miatt az árak is elszálltak. Így történt meg, hogy tavaly a naptár szerint még el sem indult a kályhaszezon, jószerével már véget is ért, hiszen minden készlet kifogyott, csak a nagyáruházakban árválkodott egy-két lógó ajtajú bemutatódarab.

Nem csak a magyarok kapkodtak a kályhákért

Mindez nem speciálisan magyar jelenség volt: tavaly egész Európában felmentek az árak. Ezt elsősorban az okozta, hogy Németországban elkezdtek attól rettegni, hogy nem lesz gáz, és olyan mennyiségben vásárolták fel a vegyestüzelésű kályhákat, hogy az teljesen felforgatta a piacot mondja az ügyvezető hozzátéve, tud olyan magyar cégről, amely a teljes éves termelését el tudta passzolni Németországban. Így állt elő az a helyzet, hogy ősz végére Magyarországon már drágán sem lehetett kályhához jutni.

Az sem javított a helyzeten, hogy a fémipari termékek árai is jelentősen megugrottak az elmúlt években, márpedig ez azonnal jelentkezett a kályhák árában is. Idénre, noha érdemi árcsökkenés nem történt, legalább tovább nem drágultak a vegyestüzelésű fűtőeszközök - mutat rá Székely Bálint.

Tűzifából sem lesz hiány 2023-ban: na de mennyibe kerül?

Az idei fűtési szezon nyugodtabbnak ígérkezik: előnyükre változtak az energiaárak, és a tűzifa ára beállt egy normális léptékű szintre, ami mind a termelő mind a fogyasztó szempontjából elfogadható – nyilatkozta a portálnak Mocz András, a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének elnöke. A tavalyi év pörgéséből logikusan következett, hogy a tűzifa iránt is megugrott az igény, évtizedek óta nem látott rohamot tapasztaltak a hazai tüzéptelepek - még olyanok is megindultak tűzifát venni, akiknek kémény sem volt a házukon.

Moncz András szerint idén úgy tűnik, a készletek rendelkezésre állnak, amelyek a lakosság szükségletét bőven ki tudja elégíteni. A tavalyi árszint maradt meg idén is, ám a szakértő úgy véli, hogy már nem is fog emelkedni a tűzifa ára, sőt bizonyos fajok esetében még csökkent is. Idén a meghatározó kemény tüzifák, vagyis az akác, tölgy, a gyertyán, a cser és a kőris nettó 30 ezer forint körül mozognak köbméterenként, az akác itt-ott kicsit drágább. Tüzelési célra használhatók még a lágy fák is, ilyenek a nyár, nyír és az éger. Ezek olcsóbbak, 20-22 ezer forint köbméterük, viszont csekélyebb is a fűtőértékük.

Kevesebb lesz idén a vásárló, részben azért, mert azok a családok, akik megengedhették maguknak, hogy több évre bevásároljanak, ezt már tavaly megtették és tartalékot képeztek mondja a MEGOSZ elnöke, bár hozzáteszi, ők vannak kisebbségben, a többség egy szezonra való fát tud vagy akar egyben kifizetni, ők idén is jönnek bevásárolni. Ugyanakkor azt sem rejti véka alá, hogy tavaly a pánikhangulat mellett azért is volt olyan nagy a kereslet, mert valóban nagyon magasan voltak a gázárak, akinek volt a gázkazán mellett kiépítve vegyestüzelésű rendszer is, az jó eséllyel átállt arra. Idén viszont annyira rendben van a kereslet-kínálat a tüzifa piacon, hogy a még a kormány is kivezette a hatósági árat mondván, nincs már szükség rá.

A jó szigeteléssel lehetne a legtöbbet spórolni

Elvileg bőven lennének idén is olyanok, akik a fűtésszezon előtt repülnek rá az alternatív lehetőségekre. Például azok, akik múlt ősszel rosszul mérték fel a fogyasztásukat, és azt hitték, beleférnek majd a rezsivédett keretbe, majd kiderült, hogy tévedtek, és jöttek az egyre vaskosabb számlák.

Vagy a mostanában sokat emlegetett általánydíjasok, akik nem rég szembesültek azzal, hogy horribilis összegeket kell még kifizetniük. Alighanem akadnak olyanok is, akik az elmúlt télen megtakarításaik elégetésével még ki tudták fizetni a magasabb gázszámlát, viszont jól látják, hogy idén menthetetlenül adósságspirálba keverednének, ezért lépniük kell még a tél beállta előtt.

Az építőipar állapota, azon belül is a lakossági megrendelések bezuhanása arról árulkodik, nem fordultak tömegek a házuk energetikai korszerűsítése fel, ami érthető is annak borsos ára miatt. Ennek híján csak egy hagyományos kályhával lehet majd elkerülni a vaskos rezsiszámlákat, és ha idén legalább szeptemberben nem lódul meg ismét ezek értékesítése, az azt jelenti majd, hogy már ezt a lényegesen olcsóbb alternatívát sem tudják megfizetni azok, akiknek égető szükségük lenne rá.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

fűtésszezon

tűzifa

kandalló

kályha

otthon

fatüzelés