Özönlenek a külföldi vendégmunkások Magyarországra: mégis, mi folyik itt?

HelloVidék   
  Megosztom
Özönlenek a külföldi vendégmunkások Magyarországra: mégis, mi folyik itt?

Akkora a munkaerőhiány Sopronban, hogy thai ápolónők dolgoznak az idősek otthonába. A több mint hatvanezer lakosú városban nemcsak szociális területen dolgoznak külföldiek, a szállodákban is.


 

A Telex beszámolója szerint a dolgozók aranyosak, kedvesek, segítőkészek, de nem önállóak, és nem beszélnek magyarul. Mindegyikük egy tapasztalt, szakképzett magyar nővér mellé van beosztva, egyelőre segéderőnek.

Sopron gazdasága, valamint a közszolgáltatás általános munkaerőhiánnyal küzd. A Soproni Szociális Intézmény az ellátottak érdekében a 270 fő dolgozója mellé – szükség szerint – 20 fő thai munkaerőt kölcsönöz, akik a képzett magyar személyzet mellett, az ő munkájukat segítve, a felügyeletük alatt fognak dolgozni

– közölte közösségi oldalán szeptember közepén a Soproni Szociális Intézmény.

A soproni idősek otthonában azért csoportosították át a munkaerőt, hogy minden osztályon legyen a gondozottakat jól ismerő „régi” nővér, aki irányítani tudja az „újakat”. Ez sem kis feladat a szociális gondozás ezernyi teendője mellett.

A thai „kisnővéreknek” egyébként nagy a munkafegyelmük – mondják a velük dolgozók. Rendkívül alázatosak, még ahhoz is engedélyt kérnek, ha ki kell menniük a mosdóba. Ám az ma még sok nehézséget okoz, hogy nem beszélik a magyar nyelvet, nem is értik. Okostelefonnal és tablettel, illetve azok fordító programjaival próbálnak kommunikálni, az intézeten belül pedig piktogramok segítik őket a tájékozódásban.

A thai munkavállalók foglalkoztatásával kapcsolatos kiadásokat a Soproni Szociális Intézmény költségvetéséből finanszírozzák, lakhatásukat is a Soproni Szociális Intézmény biztosítja.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

otthon

sopron

idősek otthona

vendégmunkások