Vádat emeltek a bűnöző ellen: kicsalta az idős asszony adatait, majd lenyúlta a lakásást

MTI   
  Megosztom
Vádat emeltek a bűnöző ellen: kicsalta az idős asszony adatait, majd lenyúlta a lakásást

Egy bűncselekménnyel szerzett nagykanizsai ingatlan eredeti tulajdonjogának visszaállítását kezdeményezte a Zala Vármegyei Főügyészség egy még zajló büntetőügyben - közölte a főügyészség szóvivője.

Jánky Judit az eset kapcsán felidézte, hogy a Zalaegerszegi Járási Ügyészség jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt több elkövetővel szemben emelt vádat a Nagykanizsai Járásbíróságon még jelenleg is zajló ügyben.

Ennek egyik vádlottja 2021-ben szerződést kötött egy 89 éves asszonnyal, hogy kibérli annak nagykanizsai lakását. A beköltözést követően szerzett tudomást arról, hogy az idős nőnek abban a társasházban van még egy, szintén bérbe adott lakása.

Az ügyvéd által szerkesztett és ellenjegyzett adásvételi szerződésben azt rögzítették, hogy a lakást az idős sértett nyolcmillió forint vételár ellenében a másodrendű vádlottnak adta el, aki a pénzt az aláírásával egyidejűleg megfizette az eladónak.

A dokumentumok alapján a Zala Vármegyei Kormányhivatal a tulajdonjog-változást átvezette, a két vádlott pedig ezután egy ingatlankereskedő cég közreműködésével 13 millió forintért tovább is adta a lakást. Az új tulajdonos bejegyzési kérelmének széljegyzése a nagykanizsai földhivatalban megtörtént, a vételárat az elsőrendű vádlott teljes egészében elköltötte.

Mivel a büntetőeljárás adatai alapján megállapítható volt, hogy az idős nő bűncselekmény révén veszítette el ingatlanának tulajdonjogát, a zalai főügyészség az adásvételi szerződések semmisségére hivatkozva, hivatalból kezdeményezte az eredeti állapot helyreállítását, az alperes tulajdonjogának ismételt bejegyzését.

A szóvivő jelezte: az ügyészség közjogi és büntetőjogi szakágának együttműködésével jött létre a kereset, hiszen közérdeket szolgál, hogy az ingatlan-nyilvántartásban szereplő adatok a tényleges jogi állapotnak feleljenek meg, a közérdekben okozott sérelem pedig az ügyészi keresetindítással orvosolható.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

lakástolvaj

lopás

csalás

adásvételi szerződés