Még mindig rengeteg van belőle a Balatonon: a hatóság most drákói lépésre szánta el magát

HelloVidék   
  Megosztom
Még mindig rengeteg van belőle a Balatonon: a hatóság most drákói lépésre szánta el magát

Ne csodálkozzon senki, ha elviszik a stégjét, a szabályok szerint október utolsó napjától a következő év április elsejéig ugyanis nem maradhatnak a Balatonban a vízi állások, stégek.

Balatonmárián a fenti előírás ellenére még több mint száz stég van a vízben, amiket november elsejéig ki kellett volna a tulajdonosoknak emelniük a vízből és csak április elseje után lehet visszahelyezni őket - adta hírül a sonline.hu. Galácz György, Balatonmária polgármestere felhívta a figyelmet, hogy a vízügyi szakemberek folyamatosan ellenőrzik, hogy minden vízállást kiszedtek-e a tulajdonosok - írja a Sonline.

Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság sajtószóvivője szerint azért nincs a vízben maradása az állásoknak, mert a viharok elmozdíthatják, télre a mederben maradva befagyhatnak, elsodródhatnak, deformálódhatnak, víz alá kerülhetnek, az időjárási körülmények hatására víz alatti akadályokká, komoly veszélyforrássá válhatnak.

A jogszabály szerint a Balatonban hagyott vízi állások tulajdonosait először figyelmeztetik, majd ha nem történik semmi, akkor eltávolítják a stégeket, akár darabokban is.

Siklós Gabriella hozzátette, az engedéllyel rendelkező stabil, parthoz kapcsolódó, masszív anyagból készült bejárókat, illetve nádassal védett részeit nem kell kiszedni, csak azok nyílt vízbe érő részeit. A szóvivő elmondta, a november 1-jei határidő lejárta után a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság partőrei folyamatosan ellenőrzik a stégeket.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

otthon

balaton

stég

figyelmeztetés