Nem tudod, hova menj a hétvégén? Itt a lista a legjobb országos programokról!

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Nem tudod, hova menj a hétvégén? Itt a lista a legjobb országos programokról!

Az utóbbi napokban rengeteg színes és érdekes programot, fesztivált fedeztünk fel, most pedig összegyűjtöttük őket egy csokorba. Ha még nem tudod merre indulj el, hogy szórakozz és feltöltődj, akkor böngészd át listánkat, biztosan találsz kedvedre való eseményt. Lássuk csak, milyen programok lesznek a hétvégén!

Borhíd fesztivál Esztergomban

Magyarország bortermelő vidékei és díjnyertes borai mutatkoznak be péntektől Esztergomban a háromnapos Borhíd fesztiválon. Az italválaszték mellé folk, hard rock és beat zenét játszó együttesek fellépését kínálják a szervezők.

A történelmi Vízivárosban a koncertek sorát a folk-rockos zenét játszó Roversong zenekar nyitja meg. Az AC/DC frontembere előtt emlékestekkel tisztelgő CA/CD együttestől a névadó hard rock banda szerzeményeit hallhatjuk, majd a szombathelyi Lord lép fel.

Szombaton a Gipsy Style közreműködésével autentikus modern cigány táncbemutatót láthatunk, majd a modern beat zenét játszó Újvilág utca és a feltörekvő új zenei nemzedéket képviselő Fák alatt, illetve a reggae szerzeményeket éneklő CéAnne vezeti fel az esti Hooligans koncertet.

Vasárnap tíz fiatal, tehetséges roma lány mutatja be az általa tervezett ruhákat, majd a Marching Jazz Band New Orleans-i dixieland stílusban, korhű ruhába öltözve, az utcát járva lép fel. A háromnapos programot a Kelemen Kabátban koncertje zárja.

Bár rendezvényen a minőségi borok állnak a középpontban, a Borhídról ezúttal sem hiányozhat a kézműves vásár és a Kis-Duna sétányon gasztronómiai ínyencségeket is megkóstolhatunk. A fesztiválon kiállítják a hazai és nemzetközi rally szezon versenyautóit, a gyermekeket pedig az Erzsébet parkban vidámpark fogadja.

Október első hétvégéjén rendezik meg az Európai Madármegfigyelő Napokat

A madarak őszi vonulását figyelhetik meg és rögzíthetik idén ősszel is az érdeklődők az Európai Madármegfigyelő Napok (EMN) keretében október 5-6-án - közölte az az esemény magyarországi koordinációját végző Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

A program célja, hogy információt gyűjtsenek az őszi madárvonulásról a lakosság segítségével. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) idén országszerte 18 megyében és a fővárosban, összesen mintegy félszáz helyszínen várja az érdeklődőket október 5-6-án.

Az egyesület honlapján található programok között távcsöves madármegfigyelés, kenutúra, játékos vetélkedő és madárgyűrűzés is szerepel. A rendezvény egyben játékos verseny is az országok között, ahol a helyszínek, a résztvevők és a megfigyelt madarak száma alapján dőlnek el a virtuális dobogós helyek. Magyarország az utóbbi években mindig az első három helyezett között szerepelt.

Az összesített magyar eredmények gyarapításához nem csak a szervezett helyszíneken lehet hozzájárulni, bárki, bárhol megszámolhatja a kert, az utca, a közeli park madarait és rögzítheti az adatokat egy új, online felületen. Mint írják, az e-mailben, vagy a régi táblázatos formában vagy telefonon küldött adatokat nem tudják fogadni, ezért kérnek mindenkit, hogy az új online felületet használja.

Az Európai Madármegfigyelő Napok (EMN) programot a madártani szervezetek világszövetsége, a BirdLife International indította útjára 1992-ben. A program magyarországi koordinátora a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) mint a BirdLife International hazai képviselője.

Harmincöt borászat és félszáz program a Villányi Vörösbor Fesztiválon

Harmincöt borászat és csaknem félszáz gasztronómiai, kulturális és könnyűzenei program várja a résztvevőket a Villányi Vörösbor Fesztiválon, amelyet október 4. és 6. között 32. alkalommal rendeznek meg a borvidéki városban - közölték a szervezők.

A hagyományosan október első hétvégéjén megtartandó esemény elsősorban a bor- és gasztrokultúra, a hagyományőrzés és a művészetek iránt érdeklődő vendégeket várja idén is a villányi rendezvénytérre, a pincesorra, a Diófás térre és a város több más pontjára.

A fesztivál első nagyobb eseménye október 4-én este a P. Mobil tagjaiból alakult rockzenei formáció, a Mobilmánia fellépése lesz a rendezvénytéren, míg a kisszínpadon a Huckleberry Guys bluesbanda, a Borudvarban pedig a Bohemian Brass Band zenél.

Másnap délelőtt traktoros Ördögárok-túrára, borászati ismeretterjesztő előadásokra, gyerek- és kóruskoncertekre is várják a közönséget. Délután a Borkirálynő és a Borkirály vezetésével a villányi pincesortól indul el a szüreti felvonulás, amelyhez a szervezők tájékoztatása szerint bárki csatlakozhat is.

A fesztivál utolsó napján, vasárnap Kovácsovics Fruzsina gyerekkoncertje és a Villányi borvidék ihlette musicalműsor zárja majd az idei fesztivált. A rendezvényre több tízezer látogatót várnak a szervezők, akik beszámoltak arról is, hogy a fesztivál teljes időtartama alatt kétóránként indulnak Pécsről megerősített vasúti járatok Villányba. A résztvevők hazajutását Pécsre és Mohácsra fesztiválbuszok, a megyeszékhelyre pedig fesztiválvonat is segíti az éjjeli órákban. A rendezvény programjáról és a belépődíjakról további részletek olvashatóak a villanyiborfesztival.hu internetes oldalon.

Októberben rendezik a nemzetközi hárfafesztivált Gödöllőn

Számos koncert, hangszerbemutató és kiállítás is várja az érdeklődőket a 21. Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztiválon, amelyet október 3. és 6. között rendeznek meg a Gödöllői Királyi Kastélyban.

A szervezők tájékoztatása szerint a fesztivált Kertesi Ingrid és Vigh Andrea ének-hárfaesttel nyitja, másnap Farkas Mira Junior Prima-díjas hárfaművész Varga Oszkárral és Devich Gergellyel ad koncertet. Október 5-én fiatal tehetségek, Jenei Erzsébet és Goda Sára mutatkoznak be ingyenes koncerten, majd a svájci Joel von Lerber ad szólóestet.

A hárfakiállításon az érdeklődők megismerkedhetnek Anne-Marie és Gérard David (Svájc), valamint a Salvi, a Lyon&Healy és a Camac hárfagyárak hangszereivel, amelyeket a hangversenyek előtt és után meg is szólaltathatnak a látogatók. Az ingyenes délelőtti koncertekre regisztrálni kell a jakobikoncertinfo@gmail.com e-mail-címen.

Csaknem kétszáz alkotás szerepel majd a Vásárhelyi Őszi Tárlaton

127 művész összesen 190 alkotása szerepel az október 5-én nyíló 66. Vásárhelyi Őszi Tárlaton - tájékoztatott a szervező Tornyai-múzeum sajtóreferense.

Arany-Tóth Attila közölte, a héttagú zsűri csaknem hétszáz alkotás közül választotta ki azokat - 113 festményt, 32 grafikát, 34 plasztikát, valamint kilenc egyéb, műfajilag be nem sorolható művet -, melyeket a művészetkedvelők október elejétől két hónapon át megtekinthetnek az Alföldi Galéria földszintjén. A kiállítás anyagában szerepelnek a közelmúltban elhunyt Tóth Sándor Munkácsy-díjas szobrászművész és Kovács Péter Kossuth-díjas grafikusművész alkotásai is.

A tárlatot Pogány Gábor és Képiró Ágnes művészettörténészek rendezik, utóbbi a megnyitóra megjelenő katalógus előszavát is jegyzi. A tárlat díjzsűrijén eldőlt, hogy ki kapja az idei év fődíját, a Tornyai-plakettet, valamint mely művész veheti át az életműdíjat. A szakmai grémium 21 elismerésről döntött, ezek a megnyitón válnak nyilvánossá.

A Vásárhelyi Őszi Tárlat a maga nemében egyedülálló képzőművészeti seregszemle Európában, ugyanis nincs még egy olyan kiállítás, melyet több mint hat évtizede minden esztendőben megrendeznek, egyedül a kétévente sorra kerülő Velencei Biennálé tekint vissza komolyabb múltra. Az első ízben 1954-ben megszervezett kiállítás mára Magyarország legjelentősebb kortárs képzőművészeti seregszemléjévé vált.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

program

programajánló

szórakozás

koncert

fesztivál

gasztro