Ebben a kisvárosban nőtt fel Babindák István, az X-Faktor 9. évadából ismert Speranta együttes zseniális fúvósa

HelloVidék   
  Megosztom
Ebben a kisvárosban nőtt fel Babindák István, az X-Faktor 9. évadából ismert Speranta együttes zseniális fúvósa

A felvidéki Zselízről származó Babindák István is bejutott az X-Faktor 9. évadának élő showműsorába a Speranta együttes fúvósaként. Puskás Peti mentoráltja egy közel 7000 fős településről jutott el a világot jelentő deszkákig. A HelloVidék mutatja, honnan származik a fiatal tehetség.

Befejeződtek a válogatók a 9. X-Faktorban, szombaton 20 órakor kezdődik az élő show az RTL Klub csatornán. A legjobb zenészek közé bejutott Babindák István is, aki a Speranta nevű együttes fúvósaként érkezett a válogatókra. A zenekar profi előadásaival meggyőzte a mentorokat arról, hogy ott a helyük a legjobbak között. Lenyűgöző prodiukciójuk ellenére a mentorházban Puskás Peti mégsem vitte egyenes ágon magával az élő show-ba a zenekart, hanem a zsűritársaira bízta a döntést, akik bejuttatták a Sperantát a legjobbak közé.

Azt valószínűleg kevesen tudják, hogy a zenakar tagja, Babindák Istán egy Zselíz nevű felvidéki településről származik, mely a szlovákiai Nyitrai kerület Lévai járásában található. A Wikipédia Zselízről készült szócikke szerint a település Lévától 25 kilométerre délre, a Garam jobb partján fekszik.

Zselíz vélhetően már az őskorban lakott hely volt: újkőkorszaki, bronzkori és 2-3. századból származó germán leleteket is tártak fel. A falut templomával, malmával és kőhídjával 1274-ben említik először "Selyz" alakban. 1922-ig Bars vármegye Lévai járásához tartozott. 1923-ban, Csehszlovákia első közigazgatási átszervezésekor létrehozták a Zselizi járást, mely 1960-ban szűnt meg. 1938 és 1945 között Zseliz újra Magyarország része volt, ekkor a Zselizi járás átmenetileg megszűnt. A második világháború harcaiban 200 lakosa esett el és súlyos károk is érték a települést. Városi rangra 1960-ban emelték.

Habár a település mérete csupán 56,52 négyzetkilométer, itt is akad bőven látnivaló. A Szent Jakab tiszteletére szentelt római katolikus templom a 14. század második felében épült gótikus stílusban, de van a településen egy barokk stílusú, 18. századi kastély és egy református templom is. További nevezetessége, hogy itt található Szlovákia egyik legidősebb és legnagyobb, 200 éves és 24 méter magas, védett tiszafája. A település természetvédelmi területét 1941-ben a szürkegém fészektelepének megóvása érdekében hozták létre.

A településről számos híresség származik, mint például a híres Sacher cukrász-szállodatulajdonos család, Major Andrea fitness világbajnok, Gubík Ági színésznő, valamint itt született 1863. október 16-án Fischer-Colbrie Ágoston, kassai római katolikus püspök.

Címlapkép: rtl.hu

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

szórakozás

x-faktor

speranta

zenekar

zenész