Ebben a 164 lelkes faluban él Ruszó Tibor, az X-Faktor 9. évadának fiatal tehetsége

HelloVidék   
  Megosztom
Ebben a 164 lelkes faluban él Ruszó Tibor, az X-Faktor 9. évadának fiatal tehetsége

A felvidéki Balogújfaluról származó Ruszó Tibor is bejutott az X-Faktor 9. évadának élő showműsorába. ByeAlex mentoráltja egy aprócska, 164 fős településről jutott el a világot jelentő deszkákig. A HelloVidék mutatja, honnan származik a fiatal tehetség.

Befejeződtek a válogatók a 9. X-Faktorban, szombaton 20 órakor kezdődik az élő show az RTL Klub csatornán. A legjobb 12 énekes közé bejutott a 16 éves Ruszó Tibor is, aki a válogatók során meggyőzte a mentorokat arról, hogy ott van a helye a legjobbak között.

A mentorházban a fiatal tehetség Bangó Margit Úgy mentél el című dalát adta elő, a produkciója után pedig minden zsűritag el volt kápráztatva. Dallos Bogi szerint a fiatal felvidéki fiú az évad legjobb énekese. ByeAlex ennek ellenére mégsem vitte egyenes ágon magával az élő show-ba a fiatal tehetséget, hanem a zsűritársaira bízta a döntést, akik bejuttatták Tibort a legjobbak közé.

Azt valószínűleg kevesen tudják, melyik településről származik az ifjú tehetség. Tibor egy Balogújfalu nevű szlovákiai településről származik, mely a Besztercebányai kerület Rimaszombati járásában található. A Wikipédia Balogújfaluról készült szócikke szerint a község Rimaszombattól 15 km-re keletre, a Balog jobb partján fekszik.

Balogújfalu vélhetően a 13-14. században keletkezett, első írásos említése 1427-ben történt. Kezdetben Ilsvay György, majd a Derencsényi család birtokolta a 15. századtól, a 16. században pedig Széchy volt a család földesura, majd a Koháry család következett a 18. században. A lengyel-litván hadak 1683-ban kis híján elpusztították a települést. A község 20 házában 1828-ra már 148 lakos élt, akik túlnyomó többségben mezőgazdasággal foglalkoztak. A trianoni békeszerződésig a község Gömör-Kishont vármegye Feledi járásához tartozott, majd a csehszlovák állam része lett. 1938-1945 között ismét Magyarország része volt, jelenleg pedig Szlovákiához tartozik.

Habár a település mérete csupán 4,83 négyzetkilométer, még itt is akad látnivaló egy neoklasszicista, 1872-ben épült református templom formájában. A településről korábban nem származtak el híres emberek, de Ruszó Tibor X-faktoros szereplésével minden magyarnak ismerősen csenghet majd ez az apró község.

Címlapkép: rtl.hu

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

szórakozás

műsor

ruszó tibor

felvidék

szlovákia

balogújfalu