Ruszó Tibi, az X-Faktor győztese az oktatási rendszer súlyos problémáira is rávilágít

HelloVidék   
  Megosztom
Ruszó Tibi, az X-Faktor győztese az oktatási rendszer súlyos problémáira is rávilágít

Szőke Judit roma tehetséggondozással, esélyegyenlőséggel foglalkozó szakember szerint arról is fest egy képet, hogyan kellene bánni egy gyerekekkel, ha kibújik saját közegéből, és belép a "többségi" világba. Ha a cigány gyerekeket az iskolában nem ejtik már az elején, és a többiek társaságában, nem elkülönítetten minőségi ellátásban részesítik, csak akkor tudja megmutatni, milyen tudást és értéket hordoz.

Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy az idei X-Faktort Ruszó Tibi, ByeAlex mentoráltja nyerte. Ebben a cikkünkben megmutattuk, hol él a felvidéki, mindössze 164 lelkes Balogújfaluról származó 16 éves fiú, itt pedig arról írtunk, hogy mennyit kellett küzdenie szegénységben élő családjával együtt akár a mindennapi megélhetést illetően is. Most, hogy a fiú megnyerte a tehetségkutatót, lehetőséget kapott egy jobb életre.

Vele kapcsolatban egy roma tehetséggondozással, esélyegyenlőséggel foglalkozó szakember, Szőke Judit írt Facebook-posztot, amiben kifejti: Ruszó Tibi története valójában nem csak a "te voltál a legjobb, neked kellett megnyerni"-sztoriról szól, hanem valami többről.

"Tibi a táborban képtelen volt megtanulni a társai társaságában és segítségével sem az angol dal szövegét, de még a magyar szövegét és dallamát se. Tehát ha itt ejtik, senki nem reklamál. Ilyen az iskolarendszer is. Bemegy a gyerek a rendszerbe, öt perc alatt eldöntik, hogy ez neki nem fog menni, le van maradva társaitól, nem bírja a tempót, otthonról hozott hátrányai kezelhetetlenek"

- áll a bejegyzésben, amit a hvg.hu szúrt ki.

Szőke Judit arra a következtetésre jutott, hogy

"ha a cigány gyerekeket az iskolában nem ejtik már az elején, és a többiek társaságában, nem elkülönítetten minőségi ellátásban részesítik lelkileg, tanításilag, szakmailag (Tibi kiváló és empatikus énektanárt, előítéletet félrerakó mentort, stb. kapott), - CSAK akkor tudja megmutatni, milyen tudást és értéket hordoz mindenki örömére és tanulságára."

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

x-faktor

ruszó tibor

roma

esélyegyenlőség

oktatás

iskolarendszer