Ritka cuki jövevény érkezett a vidéki városba: fotón a különleges apróság

HelloVidék   
  Megosztom
Ritka cuki jövevény érkezett a vidéki városba: fotón a különleges apróság

Debrecen állatkertje nemrég újabb aprósággal gyarapodott. A kis pávafióka nemét még nem tudni, de hamarosan a látogatók előtt is bemutatkozhat a különleges állat.

Debrecen állatkertje nemrég újabb aprósággal gyarapodott, miután július 17-én kék pávafióka kelt ki tojásából mintegy 28 nap kotlást követően. Az egyelőre ismeretlen nemű csibe jelenleg anyjával elkülönítve nevelkedik a kulisszák mögött, de szépen cseperedik, így

A fácánfélék családjába tartozó kék vagy indiai páva (Pavo cristatus) az indiai szubkontinens és Srí Lanka erdős területein őshonos. A faj ikonikus külső jegye a hímek átlagosan 200 színpompás farokfedő tollból álló uszálya, amelynek kitárásával 2-3 éves koruktól kezdve versengenek a barna-fehér színezetű tojók kegyeiért.

Különleges szépsége és a farokfedő tollain található mintázatok, az úgynevezett pávaszemek miatt a hindu vallásban szent állatként tartják számon, emellett csaknem fél évszázada India egyik nemzeti jelképe. Európába Nagy Sándor hódításai nyomán került, mára világszerte elterjedt díszmadárként és háziállatként.

Bár eredeti élőhelyén a törvény és a helyi kultúrában betöltött szerepe egyaránt védi, állománya pedig egyelőre népes, a húsáért való illegális vadászata folyamatos problémát jelent, így a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján. A Debreceni Állatkertben a kék pávák mellett azok természetben is előforduló színmutációjával, a fehér pávával is találkozhatnak a látogatók.

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

állatkert

debrecen

debreceni állatkert