Van élet a Balatonon túl is: top 10 vidéki csúszdapark, ahol bakancslistás élmény a fürdés

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Van élet a Balatonon túl is: top 10 vidéki csúszdapark, ahol bakancslistás élmény a fürdés

Nyakunkon egy igazi kánikulai hétvége! Összegyűjtöttük hát, szerintünk melyik a legjobb 10 csúszdás hely az országban, legyen az fedett élményfürdő vagy strandszezonban üzemelő aquapark. De hozzuk az aktuális jegyárakat is!

Ha nyár, akkor 2023-ban is a Balaton a legnépszerűbb belföldi nyaralási úti cél a magyarok körében, ami nem is csoda, hiszen a hazai szabadvízi strandok több mint a fele a Balatonnál található, ezek egy része szabadstrandként működik, de a többségük fizetős fürdőhely. Nemrég utánajártunk annak, hogy a Balatonnál hol találhatóak még ingyenes szabadstrandok, de ha már igazi strandidő várható hétvégén, összegyűjtöttük egy csokorba, melyek a vidék legmenőbb csúszdaparkjai. Merthogy kánikula idején mindannyian szeretünk nemcsak csobbanni, hanem csúszkálni is a hűs habokban!

Más kérdés viszont, hogy a hazai városi strandokon és a termálvizes csúszdaparkokba is jelentősen (tavalyhoz képest 30-40%-kal) megemelkedtek az árak. Ahogy látni fogjuk, csúcsidőben 3000 forint alatt ne is reméljünk abban, hogy egész nap kedvünkre csobbanhatunk! Egy családnak egy ilyen csúszdaparkos nap, ha csak a belépőjegyek árait nézzük, alaphangon 13-15 ezer forintnál kezdődik. És akkor nem beszéltünk még arról, hogy nincs strandolás lángos és fagyi nélkül...

Hatalmas átalakuláson estek át a magyar strandok

Az elmúlt években jelentősen megszépültek, családbarát- és akadálymentes szolgáltatásokkal, változatos sport- és szabadidős lehetőségekkel gazdagodtak a strandok – írta még a szezon elején közleményében a Magyar Turisztikai Ügynökség. A közlemény szerint országszerte összesen 73 település 140 szabadvízi fürdőhelyének megújulását tette lehetővé a kormány hazai forrásból. Csak a Balatonnál több mint 100 strand közül választhatnak a fürdőzők, ezek közel kétharmada - partszakaszhossz szerint vizsgálva - teljesen ingyenes szabadstrand.

A fürdők turisztikai fontosságát jól mutatja, hogy Magyarország vidéki szálláshelyi vendégforgalmának közel egyharmada a jelentős fürdővárosokban valósul meg. A vendégéjszakák száma szerint a 10 legnépszerűbb vidéki településből 8 fürdőváros, a fennmaradó kettő pedig Balaton-parti. A májustól szeptemberig tartó strandszezonban a legmagasabb vendégéjszakaszámot mutató fürdővárosok mellé felzárkózik Balatonlelle, Zamárdi és Zánka is

- közölte az MTÜ.

Juhász Szabolcs, az MTÜ turizmusszakmai igazgatója jelezte:

az ügynökség szolgáltatói ajánlatokat is kínáló, nyári forgalomösztönző kampánnyal támogatja, hogy a vízparti települések és fürdővárosok idén is erős főszezont zárhassanak. Magyarországon és a legígéretesebb küldő országokban nyári vízparti feltöltődésre buzdítják a turistákat, a Balatonon túl a Bük-Sárvár, Debrecen és környéke, Tokaj és Nyíregyháza, Győr-Pannonhalma, Gyula és térsége, illetve a Mátra-Bükk térségekre irányítva a figyelmet.

Az MTÜ által működtetett Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) szálláshelyi adatai szerint a vendégéjszakákban mért kereslet 70 százaléka tavaly olyan településekhez volt köthető a fővároson kívül, ahol valamilyen népszerű fürdő működik.

Nem csak a belföldi turizmusban számít kiemelkedő mozgatórugónak a fürdőélmény. Az NTAK adatokból az is jól látszik, hogy 10-ből 8 külföldi vendég szintén olyan vidéki településre látogat, amely fürdővel is rendelkezik

- közölte az MTÜ.

Akár 40 százalékkal is drágább lehet idén a strandbelépő

Tavaly június végéig a pandémia miatt nem emelhettek árat a hazai fürdők, amelyek kivétel nélkül éltek a július elsején megnyíló lehetőséggel, és jellemzően egyből 20-25 százalékkal árazták át tavaly első lépésben a jegyeket. A nyár közepi általános és jelentős áremelést év végén, év elején többen megtoldották még, és vannak, ahol a főszezonra fogják. Így összességében még egy 10-15 százalékos korrekciót szinte mindenhol látni lehet majd, ezek együttesen okozzák a nem csekély mértékű, összesen mintegy 40%-os árváltozásokat – írta a VG cikkét szemlézve a HelloVidék.

Országszerte lépéskényszerben vannak az üzemeltetők, amint arra Balogh Zoltán a Magyar Fürdőszövetség főtitkára rámutatott: a korábban egységes, ma már nagyon különböző áram beszerzési ár és a vízkezelő vegyszerek brutális drágulása, valamint a minimálbér és a garantált bérminimumhoz igazodás jelentősen megnövelte a fürdők önköltségét.

A legjobb helyzetben a komplex fürdők vannak, ahol fokozatosan, egy-egy részleget működtetve lehet igazodni a szezonálisan hullámzó forgalomhoz.

A múlt évben kialakult energiahelyzet a turizmust kiemelten súlyosan érintette, hiszen a medencék és pihenőterek felfűtése és üzemeltetése is jelentős energiaigénnyel bír. Szigorú költségtakarékossági és energiatakarékossági intézkedéseket vezettünk be, de emellett kénytelenek voltunk az árainkat is megemelni, ez differenciáltan realizálódott a különböző jegytípusok esetében, átlagosan 8-10 százalékkal drágult a belépés

– nyilatkozta a Büki Gyógyfürdő a HelloVidéknek. Ahogy látni fogjuk, a strandok is a tavalyi árakhoz képest 500-1000 forintos áremelésekkel kalkulálnak.

Vegyük is sorra Magyarország legkülönlegesebb csúszdaparkjait!

Összegyűjtöttük, szerintünk melyik a legjobb 10 csúszdás hely Magyarországon, legyen az fedett élményfürdő vagy strandszezonban megnyitó aquapark! A fürdők lenti sorrendje viszont semmilyen szempontból nem minőségi sorrend:

1. Aquaticum Debrecen

Az Aquaticum Debrecen, a Nagyerdő szívében található fürdőközpont termál-, gyógy-, strand-, élményfürdő, aquapark és wellness részlegeivel valamennyi generáció számára komplex szolgáltatásokat kínál. Az Aquaticum Mediterrán Élményfürdő egy 66 méter átmérőjű kupolacsarnokban található. A különleges létesítmény dús trópusi növényzete és számos élményeleme révén nyarat varázsol az év minden napjára, minden fürdővendég szívébe. A vízi paradicsom egész napos kikapcsolódást, szórakozást jelent minden generációnak, 0-99 éves korig.

Bővebben a jegyárakról, kedvezményekről ITT!

2. Aquacinema - Kisvárda

Az egész évben üzemelő kisvárdai Aquacinema az ország egyik legnagyobb, 14 pályából álló, 5 emeletes csúszdaparkja, ahol több mint egy kilométeres csúszófelülettel várják a száguldás szerelmeseit. A csúszdapark emeletei kényelmes lépcsőrendszeren érhetőek el. A bátrak kipróbálhatják az óriás csavarcsúszdát, a fekete lyukat, de vannak félig nyitott, és alagútszerű, négysebességű pályák is. A kicsiknek 3 méter magasról induló pályákkal biztosítják a felhőtlen szórakozást.

Nyáron 50 méteres úszómedence, többrészes élménymedence, hullámmedence, csúszdák, sodrófolyosó, valamint termál gyógymedencék állnak a látogatók rendelkezésére. A téli szezonban, szeptembertől májusig, 25 m-es úszómedencével, gyermekmedencével, termál gyógyvizű medencével, jakuzzival, száraz és nedves szaunával, frissítő masszás szolgáltatással várják a vendégeket.

Árak 2023-ban

  • Felnőtt strand + csúszda 1. szint: 3 800 Ft
  • Diák/Senior/Gyerek strand + csúszda 1. szint: 3 500 Ft
  • Komplex felnőtt (csúszda+strand): 7 300 Ft
  • Komplex diák/senior (62 év felett): 7 000 Ft

3. Hungarospa Hajdúszoboszló

2000-ben épült meg Hajdúszoboszlón Magyarország első csúszdaparadicsoma, ahol 15 különféle pályából választhatunk. A merészebbek tesztelhetik bátorságukat a 4 pályás versenycsúszdán, a kamikázén, a hidrocsúszdán, az óriás csavarcsúszdán, a fekete lyukon, az őrült folyón, valamint a big hole-on, a Niagarán és a twisteren, melyek a tizenkét méter magas indítótoronyból indulnak.

2014-ben létrehozták az úgynevezett „extrém zónát”, ahol hat új, izgalmas kalandcsúszda – a szabadesős alagút, a vízhurok, a szuperhullám, a cunami, az űrcsónak és vízcső – várja a látogatókat.

A kisebbektől, a nagyobb gyerekekig, a fiatal felnőtteken át a gyógyulni vágyó idősebb korosztály is megtalálja itt, amire vágyik, hiszen a csúszdákon kívül a hajdúszoboszlói fürdőben 45 medence is várja a kikapcsolódni és gyógyulni vágyókat. A gyerekeknek különleges élményt nyújt az "elefántos medence", ahol két élethű elefánt locsolja az apróságokat, valamint a fajátszótér. Ezen kívül a termálmedencék, hullám-, pezsgő-, verseny-medencéi és csónakázó tava kikapcsolódást nyújt minden korosztály számára.

Árak 2023-ban:

  • AQUAPARK NORMAL egész napos belépőjegy (nagycsúszdák) 5.300,-
  • AQUAPARK MINIMAL egész napos belépőjegy (minicsúszdák vagy kísérő) 3.400,-
  • AQUAPARK NORMAL délutáni belépőjegy 16.00 órától (nagycsúszdák) 4.100,-
  • AQUAPARK MINIMAL délutáni belépőjegy 16.00 órától (minicsúszdák vagy kísérő) 3.000,-

Bővebben a jegyárakról, kedvezményekről ITT!

4. AquaCity - Zalaegerszeg

Az AquaCity vízibirodalom szintén széles közönséghez szól, 7,5 hektár területen, Közép-Európa legnagyobb víztömegével, 6000 m2 vízfelülettel várja a fürdőzőket. Igazán merész csúszdáin, mint a beszédes nevű Twisteren, a szabadesés élményét adó Kamikazén, a Kalandcsúszdán vagy az óriáskígyóra emlékeztető Anacondán a legbátrabb gyerekek is felköthetik úszónadrágjukat. Azonban a kevésbé merész látogatóknak sem kell kihagyniuk a csúszás élményét: a Fekete lyukban egyénileg, az Őrült folyón pedig ketten egy úszógumin élhetjük át a vadvízi hajózás élményét.

Bővebben a jegyárakról, kedvezményekről ITT!

5. Napfényfürdő Aquapolis – Szeged

Szegeden található az ország leghosszabb, egész évben működő csúszdája. A Napfényfürdő Aquapolisnak 13 csúszdájából 9, 23 medencéje közül pedig 16 egész évben üzemel. A csúszdapark legkülönlegesebb csúszdái a 30 méteres toronyból induló, lifttel megközelíthető 272 m hosszú, zárt óriáscsúszda, és a 223 m hosszú, zárt óriáscsúszda kamikaze szakasszal. A fürdő első és második galériaszintjéről is indulnak csúszdák, így azoknak is bátran ajánljuk a fürdőt, akik a legnehezebb csúszdáktól (egyelőre) ódzkodnának.

Árak (egész napos belépők) 2023-ban:

  • Felnőtt: 7 600 Ft
  • Felnőtt Csongrád-Csanád megyei: 6 400 Ft
  • Senior, diák: 4 200 Ft
  • Gyermek (4-14 év): 4 200 Ft

Bővebben a jegyárakról, kedvezményekről ITT!

6. Zalakarosi Fürdő

A zalakarosi strandon található csúszdaegyüttes egy 81 méter hosszú „Anakonda”, kettő „Kamikaze” és egy három pályás változó esésű családi csúszdából áll. Az extrémebb csúszda-élmények kedvelőit az Adrenalin csúszdapark várja, amit 400 m csúszdaattrakció, közel 20 m indítómagasság és az extrém, akár 70 km/óra száguldás tesz feledhetetlenül izgalmassá. Kipróbálhatjuk itt a Varázsalagút, UFO, Kamikaze, Turbo és Rafting – Inga csúszdákat.

Árak főszezonban 2023-ban:

  • Felnőtt napijegy: 6 500 Ft
  • Diák napijegy: 5 550 Ft
  • Gyermek napijegy: 3 300 Ft

Bővebben a jegyárakról, kedvezményekről ITT!

7. Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont

Az Aqua Centrum 2005-től látogatható, összesen 18 óriás csúszdával rendelkező csúszdapark. Különlegessége, hogy középkori vár hangulatát idézi. A gyerekek a Sárkány-szigeten élvezhetik a nekik épített csúszdákat. A felnőttek és családok akár önállóan, akár csapatokban is csúszdázhatnak. A közös élményről gondoskodik a 4 sávos családi csúszda és a lassú folyó. A különböző zárt és nyitott csúszdák pedig kifejezetten a felnőtt generáció számára nyújtanak maradandó élményt, az igazi kalandokra vágyók a kamikaze, a feketelyuk és a hagyma, és a legújabb Dragon csúszdán élhetik át az adrenalinbomba érzését, utóbbin a szabadesést is, 16 méter magasból 60km/órás sebességgel csúszhatunk. A csúszdapark extrém ajánlata az ingacsúszda, ami Magyarországon itt volt kipróbálható először!

Árak 2023-ban:

  • Felnőtt napijegy: 3 500 Ft
  • Diák napijegy: 2 550 Ft

Bővebben a jegyárakról, kedvezményekről ITT!

8. Aquaréna – Mogyoród

Az európai színvonalat képviselő élményparkban 26 db, összesen 1.5 kilométernyi hosszú csúszdapálya kanyarog a föld fölött és a föld alatt. A kilenc medence között élménymedence, jacuzzi, háromszintes ugrómedence, valamint a vendégek körében népszerű lassan hömpölygő Lusta folyó egyaránt megtalálható. A sportolni vágyók a röplabda, foci és a tollaslabda pályákon egyaránt kiélhetik mozgás szenvedélyüket. A park munkatársai interaktív játékokkal állnak a gyerekek rendelkezésére.

Árak 2023-ban:

Felnőtt jegy : 9 900 Ft - 9 200 Ft
Diák / nyugdíjas jegy: 7 900 Ft - 7 400 Ft
Gyermek jegy, 14 éves korig: 5 400 Ft - 5 100 Ft

Bővebben a jegyárakról, kedvezményekről ITT!

9. Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő

A Sárvári Fürdőben strandmedence, fejesugró öböl, 4 pályás versenycsúszda, hullámmedence, és 8 óriáscsúszda is várja az extrém csúszást kedvelőit. Gyermekek részére kalandmedence kalózhajóval és vízi várral, élménymedence, bébi pancsoló és játszóterek nyújtanak felejthetetlen élményt.

Árak 2023-ban:

  • Felnőtt napi belépőjegy: 5 990 Ft (kiemlet időszakban: 7 200 Ft)
  • Kedvezményes belépőjegy 16 órától: 3 900 Ft (kiemlet időszakban: 4 600 Ft)
  • Kedvezményes belépőjegy 18 órától: 2 100 Ft (kiemlet időszakban: 2 500 Ft)
  • Kedvezményes belépő (szerződéses partnereinknek és az Országos Nyugdíjfolyósító Intézet igazolványával): 3 600 Ft (kiemlet időszakban: 4 300 Ft)
  • Kedvezményes belépő sárvári lakosoknak: 1 300 Ft (kiemlet időszakban: 1 300 Ft)
  • Diák belépő (nappali tagozatos diákigazolvánnyal) 3 600 Ft (kiemlet időszakban: 4 300 Ft)
  • Gyermek belépő (3-14 év) 3 200 Ft (kiemlet időszakban: 3 700 Ft)

Bővebben a jegyárakról, kedvezményekről ITT!

10. Gyémántfürdő Csúszdapark – Tatabánya

A Gyémántfürdő strandja varázslatos környezete, parkja a nyár legszebb vízparti pillanatainak kiváló helyszíneként szolgál. Az öt kültéri medence a legkisebbektől a legbátrabbakig, mindenki számára tartogat kikapcsolódási lehetőségeket. A csúszdakomplexum mellett vízi játékok, színes programok, koncertek és sportpályák várják a strandolókat. A kisgyerekkel érkezők kényelmét a vízi kalandok mellett játszóház, pelenkázó és baba-mama szoba segíti.

Árak (Egész napos):

  • Felnőtt belépőjegy: 4900 Ft (Tatabányai lakcímmel: 3900 Ft)
  • Diák/nyugdíjas belépőjegy 3550 Ft (Tatabányai lakcímmel: 2850 Ft)

Bővebben a jegyárakról, kedvezményekről ITT!

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

strand

kánikula

balaton

csúszdapark

vízpart

nyár

szabadidő