Így élte túl a rezsikatasztrófát és Jordán Tamás búcsúját a vidék egyik legnépszerűbb színháza

Szurok Dávid   
  Megosztom
Így élte túl a rezsikatasztrófát és Jordán Tamás búcsúját a vidék egyik legnépszerűbb színháza

Eseménydús időszakot tudhat maga mögött a szombathelyi Weöres Sándor Színház, azon túl, hogy a teátrum számos rangos elismerésben részesült az elmúlt időszakban, a társulat hatvan százaléka is kicserélődött az évek során. A színházat érzékenyen érintette a Covid, és az energiakrízis is egyaránt, ami miatt többször átmenetileg be is kellet zárnia. Többek között erről is beszélt a HelloVidéknek adott interjújában Szabó Tibor. A Weöres Sándor Színház igazgatója lapunknak azt is elárulta, hogy mit gondol jelenleg a hazai utánpótlás nevelésről.

HelloVidék: Szombathely szinte az utolsó olyan megyei jogú város volt, aminek sokáig nem volt színháza (Salgótarján mellett). Aztán jött Jordán Tamás. A napokban volt 15 éve annak, hogy az első szombathelyi előadás, a 9700 - még felújított épület nélkül - elkészült, azóta van színház Szombathelyen. Ön színészként, már az alapítás óta itt van.

Szabó Tibor: Nagy öröm és megtiszteltetés volt, hogy részt vehettem a szombathelyi színház megalapításban, valamint az is, hogy Jordán Tamás beválogatott az alapító csapatba. 15 év nem kevés idő, ez egyrészt arról szólt, hogy a város is hozzászokjon ahhoz, hogy van állandó társulattal rendelkező kőszínháza, van bérletvásárlási lehetősége helyben. Azontúl pedig a mi ittlétünket is megkellett szoknia, valamint nekünk is tagozódni kellett a szűkebb szombathelyi társadalomba, és felvenni az itteni életritmust.

Azt akkori színházalapítói célok mennyire valósultak meg, mennyire sikerült feltenni a szombathelyi színházat az országos térképre?

Az elmúlt évek alatt számos szakmai elismerésben volt részünk fesztiválokon, valamint a színházkritikusok részéről. Egy idő után már úgy emlegették a Weöres Sándor Színházat, mint az egyik legjobb vidéki színház. Én úgy gondolom, hogy ezt most is tartjuk.

A pandémia és az energiaválság hogyan befolyásolta a mindennapjaikat?

Február elsején lesz három éve, hogy beleültem az igazgatói székbe, és belecsaptam a közepébe a járványnak. Egy bezárt épületet vettem át, egy pangó társulati élettel, elmaradt bérletes előadásokkal. Emiatt nem túlzás azt mondani, hogy kilátástalan volt a helyzet. Amikor már úgy éreztük, hogy a járvány veszélye alábbhagyott, akkor jött az orosz-ukrán háború, az energiaválság, ami miatt ismét be kellett zárni az épületet. A távhőnek a tizenkétszeresét kellett fizetnünk, a villanyárnak pedig a nyolcsorosát. Iszonyatos rezsiköltségekkel kellett szembenéznünk. Azóta az életünk arról szól, hogy ennek a hatását próbáljuk valahogy enyhíteni, illetve olyan megoldásokat találni, hogy ebből is tovább tudjunk lépni. Hála istennek szakmai oldalon nagy kárt nem okozott, sőt azt tudom mondani, hogy a 2023-as év őszétől a közönség ismét visszatalált hozzánk. Szinte mindent teltházzal játszunk és nagyon komoly szakami díjakat is kaptunk.

Hogy alakultak tavaly a bérlet-és jegyeladások?

A Covid nagyon nehéz helyzetbe hozta a színházat, hiszen megfeleződött a bérletesek száma, vagy még annál is kevesebb volt. A múlt évben viszont már elmozdulás történt, már az azelőtti évhez képest is több százzal meghaladtuk a bérleteladási számot, és több ezerrel a jegyvásárlók számát. Hála isten pozitív a tendencia

Jordán Tamás pár éve távozott Szombathelyről, elment vele több, társulatot meghatározó neves színész, rendező. Nagy érvágás volt ez akkor. Lehet arról beszélni, hogy kicserélődött az egész társulat?

A társulat hatvan százaléka kicserélődött az elmúlt 15 év alatt. Annak idején 25-en kezdtünk, mint színészek, azokból tízen vagyunk jelenleg is. Egy színház életében természetes a fluktuáció. Nagyon sok fiatal jön, aki Budapesten diplomázott, és nyilván szeretne visszamenni, mert hiányzik számukra a nyüzsgés. Olyan példáról is be tudok számolni, amikor egy parkolópályára tett színészkolléga csatlakozott hozzánk, majd új erőre kapott és visszament. A színészek egy része nyilván ugródeszkaként használja a vidéki színházakat.

Ezzel szemben nagyon sok olyan fiatal is van, aki azért vidéken is eltudja képzelni a kiteljesedést.

Budapest az egy nagyváros, rengeteg színházzal és színésszel, de abban a pillanatban, amikor egy fiatal eljön egy viszonylag kis társulattal rendelkező színházba, jóval nagyobb lehetősége lesz kibontakoznia itt. Egy vidéki színháznak a repertoárja nagyon változatos. Itt nem lehet rétegszínházat csinálni, minden nézői igényt figyelembe kell vennünk, a kínálatban ott van a zenés darab, a dráma, a vígjáték, a klasszikus. Ezáltal egy fiatal mindenbe belekóstolhat, amit majd később tud kamatoztatni.

A rendezői munkán kívül is eredményesen dolgozik a művészeti tanács?

Az első évad arról szólt, hogy a Művészeti Tanácsban lévő tagok milyen módon tudnak közös nevezőre jutni a társulattal. Volt, akinek sikerült és volt, akinek nem. Én úgy gondolom, hogy nagyon hasznos a jelenlétük, mert több szem többet lát alapon tudjuk megítélni a társulatot, a színészeknek a munkáját.

A Horváth Csaba nevével fémjelzett „fizikai színház”, az elmúlt évben két ilyen bemutató is volt, a Kivilágos kivirradtig és a Hegedűs a háztetőn. Milyen volt a fogadtatása ennek a két darabnak?

A nézők mindkét darabot szeretik, a Kivilágos kivirradtig 2023-ban kiérdemelte a Színházkritikusok Céhe által odaítélt legjobb előadásért és a legjobb rendezésért járó díjat. A Hegedűs a háztetőn a legújabb előadásunk, a bemutató óta állandó teltházzal fut. Horváth Csabát annak idején azért kerestem fel, mert egy új irányba szerettem volna terelni a társulatot, amire a színészi testtudatosság a jellemző. Jobban uralja a testét, a mozdulatait a színész, ezáltal bővül a kifejezőeszköztára is. A cél az volt, hogy egy sajátos profilt adjunk a társulatnak, ami kicsit mássá tesz minket a többi társulathoz képest.

Tavaly elhatározták, hogy felújítják az épület auláját és éttermét, aminek terveit a Soproni Egyetem hallgatói készítik. Hogy áll jelenleg ez a beruházás?

Az ötlet és az ahhoz csatlakozók összefogása elindított egy folyamatot. Önerőből nem tudjuk az aula és étterem megújítást megvalósítani, de elindult a folyamat, apró lépésekkel haladunk, leginkább támogatónk, a FALCO Zrt. jóvoltából. Most készülnek egyébként a kiviteli tervek.

Mit gondol az utánpótlás nevelésről? Keresik a fiatal színészek Önöket?

Nem túlzok, több, mint háromtucat szakmai önéletrajz van nálam. Szerencsére jó híre van a színháznak, és nagyon sokan szeretnének idejönni hozzánk.

Fotó: Weöres Sándor Színház/Mészáros Zsolt

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

szórakozás

szombathely

interjú

szabó tibor

színház