Nagy dobásra készül a vidéki nagyváros: mutatjuk a részleteket

MTI   
  Megosztom
Nagy dobásra készül a vidéki nagyváros: mutatjuk a részleteket

Hármas ünnepre készülnek Debrecenben: április közepén első alkalommal együtt ünneplik meg a város és a költészet napját, valamint a Függetlenségi nyilatkozat évfordulóját.

Április 11-én van a város napja és a költészet ünnepe, és április 14-én lesz 175 éve annak, hogy a Habsburg-ház trónfosztását kimondó Függetlenségi nyilatkozatot kihirdették a debreceni Református Nagytemplomban.

A hármas ünnep a város, a kulturális intézmények és a református egyház példaértékű együttműködésével valósul meg, s azokban a napokban csaknem száz rendezvényre várják az érdeklődőket

- tette hozzá az alpolgármester.

Puskás István reményét fejezte ki, hogy az identitáserősítő együttműködés nem egyszeri alkalom lesz, hanem hagyományt teremtve irányítják rá a figyelmet Debrecennek a magyar irodalomban, a közéletben és a nemzeti történelemben betöltött meghatározó szerepére.

A vármegye önkormányzata a Református Nagytemplom fényfestésével járul hozzá az ünnep színesebbé tételéhez. A költészet napjához kapcsolódóan pedig Hajdúbagoson Kárpát-medencei vers- és prózamondó versenyt rendeznek kilenc határon túli területről és tizenkét hajdú-bihari iskolából érkező diákoknak.

Az idén gasztronómiai része is lesz az ünnepnek: a helyi éttermekben debreceni töltöttkáposztát kínálnak, a város napja és az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére pedig április 11-én 1849 darab batyuban sült pároskolbászt kóstolhatnak meg az érdeklődők a Nagytemplom előtti Kossuth téren - jelezte Tóth Lajos, a Hajdúsági Gasztronómiai Klub alelnöke.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

szórakozás

debrecen

program

költészet napja