Szuper hír a bicajosoknak: 1 milliárdból újítják fel az ország legszebb útját

HelloVidék   
  Megosztom
Szuper hír a bicajosoknak: 1 milliárdból újítják fel az ország legszebb útját

A Pilisi Parkerdő Zrt. az elmúlt években 350 kilométer erdei kerékpárutat jelölt ki a Budai- és a Visegrádi-hegységben, illetve a Pilisben. Ez a Pilis Bike hálózat, melyet évente több tízezren használnak, és útvonalai az ország leglátogatottabb erdei kerékpárútjai közé tartoznak. Június közepén a Pilis Bike közel tizenöt százalékát, 45 kilométert érintő felújítás kezdődik. A Pilisi Parkerdő és az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ partnerségében megvalósuló, több mint egymilliárd forintos beruházás eredménye biztonságosabb, bringásbarát úthálózat lesz. A helyenként és szakaszosan teljes útzárral járó munkálatok várhatóan négy hónapig tartanak.

A Pilisi Parkerdő Zrt. több mint egymilliárd forint hazai forrásból valósítja meg a felújítást. A 64 kilométernyi erdei kerékpárút nagy része új aszfalt-, illetve zúzottköves burkolatot kap. A felújítás összesen több mint nyolcvanezer négyzetméternyi burkolatot érint. A burkolat mellett számos helyen megoldódik a több helyen alámosott, és ezért megcsúszott útpálya vízelvezetése, az útalap és a földművek megerősítése.

A beruházásnak különös jelentőséget ad, hogy szinte teljes egészében természetvédelmi, nemzeti parki, Natura 2000-, illetve helyi védettségű területet érint. Éppen ezért fontos, hogy a munkálatok során fakivágásra nem kerül sor, és azok védett növények élőhelyét nem háborítják.

A beruházás a Pilisi Parkerdő Zrt. és az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ konzorciumi partnerségében valósul meg. A projekt 2021-ben indult, a fejlesztési szakasz 2022 tavaszáig tartott – ebben az időszakban lezajlott a tervezési és közbeszerzési szakasz, így az eredeti ütemezésnek megfelelően indulhat a kivitelezés. Mindehhez a projektben részt vevő intézmények – többek között az AÖFK, az erdészeti hatóság, a tervező, a Pilisi Parkerdő – hatékony és konstruktív együttműködésére volt szükség. Így határidőre, 2022 decemberére megvalósulhat az utóbbi idők erdei kerékpáros és aktív turisztikai fejlesztéseinek egyik legnagyobb szabású, több mint egymilliárd forintos beruházása.

A felújítások által érintett hat útszakasz

  • Pilismarót, Mózer-parkoló–Királykúti-nyereg
  • Pilismarót, Mózer-parkoló–Pilisszentlélek (Két-bükkfa-nyereg)
  • „Delta” csomópont–Királykúti-nyereg–Pilisszentkereszt, Kakashegyi-parkoló
  • Kesztölc–Pilisszántó–Csobánka
  • Pilisszentlászló, Kisrigó étterem–„Delta” csomópont–Dömörkapui-parkoló
  • Piliscsaba–Pilisszentiván

Lezárások a Pilis Bike hálózaton

A munkálatok jellegéből adódóan az érintett erdei kerékpárutakon 2022 nyarán és kora őszén a felújítás időtartama alatt szakaszos lezárások várhatók. Ezekről a Pilisi Parkerdő folyamatosan és az aktuális helyzetnek megfelelően tájékoztatja a kerékpárosokat. Az erdei kerékpárutak sajátosságaiból adódóan alternatív útvonalakat nem lehetséges kijelölni. Az átmeneti kényelmetlenségért kárpótol majd a felújított erdei kerékpárutak biztonságosabb útburkolata és jobb kerékpározhatósága.

Megújul a Parkerdő

Az erdei kerékpárút-felújítás egy nagyobb beruházássorozat része. Az erdei kerékpárutakat érintő következő lépés az erdei infrastruktúra – parkolók, pihenők – megújítása és bővítése, kerékpárosbaráttá tétele lesz. Ezeken túl a Pilisi Parkerdő az elkövetkező két évben nagyszabású ökoturisztikai fejlesztést valósít meg Visegrád környékén. A Fellegpark elnevezésű projekt célja, hogy a Parkerdő kezelésében álló turisztikai kínálatot – így a Fellegvárat, a Bertényi Miklós Füvészkertet, a Nagyvillám Sípályát, a hamarosan megépülő Mogyoróhegyi Élményparkot, és természetesen az ezekhez kapcsolódó gyalogos és kerékpáros útvonalakat – egységes keretben kezelje.

Minderre azért van szükség, mert a Pilisi Parkerdő látogatottsága, turisztikai jelentősége hatalmas ütemben nőtt az elmúlt két évben. Tavaly már 32 millió látogatót regisztráltak a Pilisi Parkerdő mintegy 65 ezer hektárnyi erdőterületén. A Parkerdő mint felelős erdőgazdálkodó és fenntartó egyik legfontosabb feladata és küldetése, hogy biztosítsa a megfelelő infrastruktúrát, a természetkárosítástól mentes, biztonságos erdőlátogatás lehetőségét az ide látogatók számára.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

parkerdő

pilis parkerdő

bicikliút