Ez lett 2022-ben az egyik top európai úti cél: mit tud ez a Balaton-parti városunk?

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Ez lett 2022-ben az egyik top európai úti cél: mit tud ez a Balaton-parti városunk?

Ha Balaton, akkor első helyen tavaly a legtöbben Siófokot, aztán Balatonfüredet favorizálták. De hol maradt Keszthely? Kérdezzük ezt azért is, mert idén a Uswitch.com listáján a legjobb európai tóparti települések közé épp ez a zalai város került. De miért is? Milyen látnivalókat kínál, mennyiért és hol strandolhatunk, vannak-e jó éttermei? Ennek járt utána a HelloVidék.

Nem mintha különösképpen rászorulna a Balaton bármiféle reklámra, ha idehaza az őrült kánikula elől menekülni, vagy csak kikapcsolódni vágyunk, ma is ez az egyik első célpontunk. Tavaly is egyértelműen ez a térség volt a legnépszerűbb. A belföldi vendégéjszakák 31 százalékát söpörte be a magyar tenger. (Összehasonlításképpen a Mátra-Bükk régió 9, Debrecen és környéke, valamint Budapest 6-6 százalékot jegyzett.) A külföldiek körében más a helyzet, ott Budapest volt a legkedveltebb célpont, a második helyen pedig, ahogy szokott lenni, hagyományosan Hévíz végzett. A dobogóra Siófok fért még fel, megelőzve Hajdúszoboszlót és Debrecent - írta korábban a HelloVidék.

Igaz, ha Balaton, akkor sokan a Budapest közeli térségét, első helyen pedig Siófokot, majd Balatonfüredet favorizálják. De hol marad Keszthely? Kérdezzük ezt azért is, mert idén a Uswitch.com listáján, amely a legjobb európai tóparti településeket rangsorolta, egyetlen egy magyarországi, azon belül is egy Balaton-parti település kapott helyezést: méghozzá Keszthely.

Az értékelésben egyébként négy szempontot vettek figyelembe, amiért Keszthelyt is díjazták:

  • napsütéses órák száma a nyári hónapokban
  • átlaghőmérséklet
  • vízhőmérséklet
  • zöld felület aránya a településen

A rangsor első helyén az olaszországi Bolsena végzett, amely az azonos nevű tó partján, Rómától 100 km-re fekszik. Nem kell azonban Itáliáig mennünk ahhoz, ha szép tóparti településre és kellemes időtöltésre vágyunk, a lista élmezőnyében szerepel ugyanis Keszthely is. 195 napfényes órája, 26 fokos nyári átlaghőmérséklete, a 24 fokos Balaton és a 62 százalék zöld felület a 9. helyig repítette a kedvelt üdülővárost.

Miért is érdemes még Keszthelyre látogatni?

Keszthely városát a Nyugat-balatoni Régióban, közelebbről Zala megyében találjuk, amely sajátos helyet foglal el Magyarország térképén, hiszen fontos uticél mind a belföldi, mind a külföldi turisták számára. A Balaton zöld csücske és történelmi fővárosa is egyben. Turisztikai vonzerejét történelmén, kultúráján, varázslatos belvárosán és parkjain kívül a környék (Keszthelyi-hegység és a Balaton-felvidék) is adja. Tényleg egy köpésre van Hévíz és más gyógyfürdők (Kehidakustány például), de egész évben látogathatóak a Balaton-felvidéki Nemzeti Park csodái: a Tapolcai tavasbarlang, a Kis-Balaton élővilága és madárlesei, bivalyrezervátuma, számos más állat- és élménypark. Érdekes látványosság a Zalaszántói buddhista sztupa is, ahogy megannyi Balaton-felvidéki várrom, és még sorolhatnánk, mi minden szépség van a közelben.

Keszthelyen található a Balaton egyik legzöldebb partvidéke

2022 nyarán három fizetős balatoni stranddal várja Keszthely a fürdőzni, napozni vágyókat: a Városival, a Helikonnal és a Libás stranddal, de nemrég nyílt meg a Keszthelyi Kutyás Strand is (régi szabadstrand helyén), ahol jelképes összegért házi kedvencünkkel is megmártózhatunk.

2022-ben, az árakat elnézve, ha spórolni akarunk, tényleg ide, a kutyás strandra érdemes kijárni - itt mindössze 300 forint/fő a belépő (plusz a kutyának 200 forintos jegyet kell váltani.) A leghúzósabb ára a városi strandnak van - egy felnőtt belépő itt négyszer ennyibe, azaz 1200 forintba kerül. Ennyiért (friss adat) a szlovén tengerparton már sörözhetünk is - ingyenes belépő mellett, ahol a mosdóért sem kell fizetni, de ezt most hagyjuk inkább…

Ízelítő a 2022-es keszthelyi strandbelépő-árakból (vannak persze kedvezmények, amik miatt érdemes a honlapokat is külön felkeresni):

Keszthely városi strand:

  • Felnőtt jegy: 1200 forint /nap
  • 18 óra után felnőtt jegy, 50 % kedvezmény: 600 forint
  • Gyermek (6 éves kortól), diák, rokkant, nyugdíjas jegy: 800 forint /nap

Helikon strand:

  • Felnőtt napi belépőjegy: 500 forint /nap
  • Gyermek, diák, nyugdíjas napi belépőjegy: 350 forint /nap

Libás strand:

  • Felnőtt napi belépőjegy: 600 forint /nap
  • Gyermek, diák, nyugdíjas napi belépőjegy: 450 forint /nap

Fedezzünk fel a múzeumokat is: Keszthely, az izgi kis kiállítások fővárosa

A városnak a középkorban két központja volt, a mai Fő tér és a kastély környéke, a látnivalók többsége ma is e két helyen és az őket összekötő sétálóutcában láthatók. Bent a belváros telis-tele múzeumokkal. A Balaton-parti város kihagyhatatlan építészeti emléke természetesen a 18. században épült monumentális Festetics-kastély, ha erre járunk, feltétlenül nézzük meg! Érdemes viszont a városra több időt szánni, pláne rossz időben, hiszen ennyi múzeumot magyar városban nem igen találni!

Kezdhetjük a Balatoni Múzeumban, ahol interaktív kiállítás keretében ismerhetjük meg a Balatont, a tó történetét, élővilágát és környékét. Tavaly új állandó kiállítással bővült a látnivalók sora, egy hatalmas akváriumban vehetjük szemügyre a tóban élő halakat és egyéb élőlényeket. Innen a város fő utcáján sétálva juthatunk el a felújítás után tavaly átadott Fő térig és a sétálóutcáig.

Útközben a veterán autók szerelmesei tehetnek egy kitérőt a Cadillac Múzeumba. Aztán nézzünk be a történelmi Magyarország népviseleteit, iparos- és polgáröltözeteit közel félezer babán bemutató Babamúzeumba. Felfedezésre vár még a Kínzómúzeum, a Játékmúzeum, a Nosztalgia és Giccs Múzeum, a Rádió és Televízió Múzeum, valamint az egzotikum, a Múzeum Zoo, ahol számos különleges lepke- és hüllőfajt csodálhatunk meg. Ha még izgalmasabb kiállításokra vágyunk, nézzünk be a Történelmi Panoptikumba, a Csigaparlamentbe vagy - ha már felnőttek vagyunk, akkor az Erotikus Panoptikumot se hagyjuk ki!

Ha pihentünk egy kicsit, és még bírjuk, megnézhetjük a Hintómúzeumot, ahol a régi hintók mellett, lovas kocsikat és szánkókat is kiállítottak. 2008-ban nyílt meg a kastély mellett, egy különálló épületben, a Vadászati és Történelmi Modellvasút-kiállítás is.

Jó hír, hogy Keszthelyen egy belépővel akár 7 múzeumba is ellátogathatunk! (Tavaly óta azért itt is emelkedtek az árak):

  • Felnőtt jegy: 3600 Ft/fő,
  • gyermekjegy: 2600 Ft/fő.

Ha most hétvégén megyünk, vár a Keszthelyfest is!

Péntektől vasárnapig ingyenes koncertek, gyerekprogramok, kézművesek, gasztronómiai kitelepülők és finom borok várnak mindenkit a belvárosban! Részletes programok és infók itt www.keszthelyfest.hu

És ha már Keszthelyen járunk, hol lehet egy jót enni?

Gyermekkoromban a keszthelyi és környéki halászcsárdákban még cigányzenészek muzsikáltak a halászléhez és a túrós csuszához (jellemzően a német turistáknak), ma már ilyen élményt nem garantálunk, de az biztos, hogy a Google értékelések szerint most is találni pár kipróbálásra érdemes helyet. Íme, a találati listánk, a legjobbakkal (a teljesség igénye nélkül), plusz értékelésekkel:

  • Tompos Étterem: „Messze a legjobb étterem, ahol valaha jártunk." 4,6 pont (2,9 ezer szavazat)
  • Jóbarát Vendéglő: „Keszthely legjobb étterme.” 4,6 pont (3,1 ezer szavazat)
  • Árnyas Étterem: "Nagyon kedves kiszolgálás, finom étel, jó kávé!": 4,4 pont (336 szavazat)
  • Halászcsárda: A legjobb az egész Balaton körül..." 4,5 pont (1,8 ezer szavazat)
  • Apetito Étterem: "A legjobb a környéken, kihagyhatatlan." 4,5 pont (786 szavazat)
  • Vadaskert Vendéglő: "Merem állítani, hogy az ország legjobb étterme!"4,4 pont (1,4 ezer szavazat)
  • Vitorlás Bisztró: "A városi strand legjobb étterme."4,7 pont (835 szavazat)
  • Füstölgő Marha: „ A legjobb gluténmentes hely”: 4,6 pont (418 szavazat)

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

balaton

keszthely

szállás

étterem

túraajánlat

strand

balatoni büfék