Újabb fordulat: ennyiért vásárolná ki a magyar állam az osztrákokat a GYSEV-ből

HelloVidék   
  Megosztom
Újabb fordulat: ennyiért vásárolná ki a magyar állam az osztrákokat a GYSEV-ből

Összesen 10 millió eurós ajánlatot tett a magyar fél az osztrák Strabagnak a GYSEV Zrt.-ben lévő, mindössze 6,1 százalékos részvénycsomagjáért. A két országban működő vasúttársaságban a magyar állam tulajdonrésze 65,6 százalék, az osztrák államé 28,2 százalék.

Mint ismert, korábban vételi ajánlatot tett a magyar fél a GYSEV Zrt.-ben lévő kisebbik osztrák tulajdonostárs részvénycsomagjára. Lázár János közlekedési miniszter szerint a magyar állam érdeke az lenne, hogy a cég valóban egységes vállalatként, ne csak az osztrák, hanem a magyar üzem területén is fejlődjön.

Mint hogy a 24.hu emlékeztet rá a Strabag számára üzleti szempontból nem jelentős a GYSEV-részesedés, sőt korábban többször eladásra kínálta részvénycsomagját az osztrák államnak, de érdektelenségbe fulladt az ügy. A lap úgy tudja, hogy évekkel ezelőtt azt sem kifogásolta az akkori osztrák közlekedési miniszter, hogy a Strabag akár a magyar államnak adja el a részesedését. Azóta azonban egyszerű üzletrész-adásvételi szerződés helyett politikai kérdéssé növekedett a részesedés sorsa.

Korábban Lázár egyeztetés nélkül váltotta le az osztrák vezérigazgató-helyettest a GYSEV osztrák oldali üzletágának éléről, amit az osztrák fél jogszerűtlennek tart, és a monarchiából örökölt közös cégvezetés gyakorlata felrúgásának értékelt. Néhány nap múlva pedig ennél is erősebb üzenetet kaptak a Magyarországon aktív külföldi befektetők: Lázár egy nyilvános fórumon azt közölte, vehetik a kalapjukat az osztrák, német, francia építőipari cégek, adják el üzletrészeiket magyar vállalkozásoknak vagy az államnak.

Ezzel a Strabagot is telibe találta, hiszen az osztrák cégnek a sóderbányától a magasépítésig számos szegmensben van érdekeltsége. A Strabag egyébként hosszú ideig piacvezetőnek számított Magyarországon mind az út- és vasút, mind a magasépítésben, az utóbbi években azonban szerepe lényegében alvállalkozói szintre degradálódott.

Magyarországon a Strabag rendelésállománya 400 millió euróra zsugorodott, az osztrák megrendelések ennek sokszorosát teszik ki, 6 milliárd euró körül vannak. Innen nézve jelentéktelen a 4 milliárd forintos GYSEV-csomag, de jelenleg úgy fest, a politikaivá dagadt konfliktus közepén a Strabag aligha fogadja el a magyar ajánlatot.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

utazás

mÁv

gysev

vasút