Elindult a balatoni szűrőprogramsorozat: 14 állomáson végeznek ingyenes vizsgálatokat

MTI   
  Megosztom
Elindult a balatoni szűrőprogramsorozat: 14 állomáson végeznek ingyenes vizsgálatokat

Elindult az Egészégpart elnevezésű balatoni egészségügyi szűrő-, és felvilágosító programsorozat szombaton Balatonbogláron, amelynek során augusztus közepéig további 14 állomáson adnak életmódtanácsokat és végeznek ingyenes egészségügyi szűréseket a helyi lakosoknak, valamint a Balaton mellett nyaralóknak - hangzott el a Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság a Nemzeti Népegészségügyi Központtal (NNK) közös nyitórendezvényén.

Az elmúlt néhány évtizedben a magyar egészségügynek talán a leggyengébben funkcionáló része volt a betegútkövetés, illetve a korai diagnózis, ezen próbálnak most minden eszközzel változtatni

- fogalmazott.

Szócska Miklós, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ igazgatója elmondta, hogy 2013-14-ben volt már egy Balaton-parti egészségtábor rendezvénysorozat, ezt indították újra tavaly a Magyar Nemzeti Bank támogatásával. Köszönetét fejezte ki a Nemzeti Népegészségügyi Központnak (NNK) is a program életben tartásáért, melyben egyebek közt vércukor-, koleszterin-, vérnyomásmérés, prosztatavizsgálat is szerepel a szűrések között.

Bertókné Tamás Renáta, az NNK főosztályvezetője arról beszélt, hogy immár öt éve tart a Helybe visszük a szűrővizsgálatokat nevű program, amelyben szűrőbuszaik járják az országot. Ennek legújabb része az Egészségpart programsorozat. Fő céljuk, hogy a hátrányos helyzetű településeken is könnyen hozzáférhetővé tegyék a szűréseket, továbbá felhívják a lakosság figyelmét a vizsgálatok fontosságára.

Joó Tamás, a Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság elnökhelyettese elmondta, az Egészségpart keretében tavaly 13, idén 15 napot töltenek a Balaton melletti településeken. Arról is beszámolt, hogy tavaly 1500-an vettek részt a szűréseken, akiknek 60 százaléka volt 45 év feletti, kétharmada pedig nő volt. Külön kiemelte, hogy 125 résztvevőnél észleltek bőrgyógyászati beavatkozást igénylő elváltozásokat.

Az NNK sajtóközleménye szerint a "Helybe visszük a szűrővizsgálatokat" program keretében 2018 és 2021 között 371 településen, 416 szűrési napon több mint 30 000 pácienst vizsgáltak meg.

A közlemény arra is felhívja a figyelmet, hogy a daganatos megbetegedések között egyre gyakrabban fordul elő a bőrrák. Az új megbetegedések száma körülbelül tíz évente duplájára emelkedik. A nyári időszakban ezért különös figyelmet kell fordítani az UV-sugárzás veszélyeire is. Ennek apropóján a nyári szabadság alatt a strandok közelében teszik elérhetővé a szűréseket, valamint a mindennapi életbe is beépíthető, akár személyre szabott életmódtanácsokat adnak.

A tájékoztatás szerit az Egészségpart három egymást követő héten látogat el a legnépszerűbb balatoni strandokra, köztük Balatonboglárra, Balatonfüredre és Gyenesdiásra. A Balaton parti települések mellett a környék parttól távolabb eső egy-egy kisebb településén (Gamás, Látrány, Csabrendek és Lesencetomaj), valamint a veszprémi Haszkovó lakótelepen is lehetőség lesz az ingyenes vizsgálatok igénybevételére.

A programsorozat a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ és a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai támogatásával, valamint a helyi önkormányzatok, illetve képviselők hozzájárulásával jött létre

- áll az NNK közleményében.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

balaton

szűrővizsgálat