Halálos veszély fenyegeti a gazdákat: kezdődik a szezon, erre oda kell figyelni

HelloVidék   
  Megosztom
Halálos veszély fenyegeti a gazdákat: kezdődik a szezon, erre oda kell figyelni

A leszüretelt szőlő erjedése során keletkező mustgáz minden évben halálos baleseteket, súlyos mérgezéseket okoz. A Technológiai és Ipari Minisztérium a hasonló tragédiák megelőzése érdekében a megfelelő óvintézkedések megtételére kéri a szüreti időszakban mezőgazdasági munkát végzőket

A hét eleje óta szüretelnek a Balaton déli partján, az Európában az elsők között beérő szőlők egyikét, a Csabagyöngyét. A gazdák hamarosan hozzálátnak az Irsai Olivér, majd augusztus második felében a kékszőlőfajták betakarításához is. A leszedett gyümölcs erjedése során keletkező mustgáz minden évben halálos baleseteket, súlyos mérgezéseket okoz. A Technológiai és Ipari Minisztérium a hasonló tragédiák megelőzése érdekében a megfelelő óvintézkedések megtételére kéri a szüreti időszakban mezőgazdasági munkát végzőket - írta a minisztérium Facebook-posztjában.

Amikor forr a must, az erjedő szőlőből elbomlik a cukor, etil-alkohol és szén-dioxid lesz belőle. Mivel utóbbi körülbelül másfélszer nehezebb a levegőnél, alulról, a padozattól fölfelé halmozódik fel a pincékben és járatokban. Egy liter erjedő must csaknem 42 liter szén-dioxidot termel. A zárt térben összegyűlő mustgáz oxigénhiányos állapotot idéz elő, ami rosszulléthez, szédüléshez, hányingerhez, mentális zavarokhoz vezethet. Az észrevétlenül terjedő szén-dioxid nagyobb koncentrációban cselekvésképtelenné teheti, fulladást okozva halálos veszélybe sodorhatja áldozatait.

A kockázatok minimalizálása érdekében előzetes szellőztetés és légtér-elemzés nélkül szigorúan tilos lemenni a borospincékbe! A biztonságos munkavégzés érdekében feltétlenül javasolt gázérzékelő riasztókat felszerelni, huzamosabb föld alatt tartózkodás esetén személyi gázkoncentráció mérő készüléket használni. További védelmet jelenthet a pinceajtó nyitásával egyszerre bekapcsoló, reteszelt mesterséges szellőzőrendszer üzemeltetése. E készülékek, biztonsági berendezések működőképességét rendszeresen ellenőrizni kell, arra a szüreti időszak kezdetén érdemes fokozott figyelmet fordítani. A must forrásának idején javasolt „Figyelem, mustgáz veszély!” feliratot elhelyezni a pince bejáratára.

A korszerű érzékelők semmiképpen nem spórolhatók meg pusztán a gyertyapróbával. A gyertya lángját ugyanis általában csak 14 százalékot elkérő szén-dioxid tartalom oltja ki, miközben már akár a 9 százalékos koncentráció is öt-tíz perc alatt végzetes lehet a pincében tartózkodóra. Önmagát is bajba sodorhatja, aki megfelelő védelem és óvintézkedések nélkül próbál az összeesett, ájult emberek segítségére sietni. A 1️⃣1️⃣2️⃣-es központi segélyhívó számon, a helyszín és a megközelítési útvonal pontos megjelölésével kihívott tűzoltók biztonsággal, légzőkészüléket használva tudják kimenteni a mérgezést szenvedetteket.

A legfontosabb alapszabály tehát, hogy amíg az újbor készül, a pincékbe kizárólag megfelelő átszellőztetésük és a szén-dioxid-koncentráció ellenőrzése után lépcsőzzünk le! A mustgáz alattomos gyilkos, de kis odafigyeléssel megvédhetjük magunkat tőle.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

mustárgáz

borászat