Ha ezt a kiskaput kijátszod, te is fele annyiért tankolhatsz, mint most: bárkinél működik a trükk

Pénzcentrum   
  Megosztom
Ha ezt a kiskaput kijátszod, te is fele annyiért tankolhatsz, mint most: bárkinél működik a trükk

Nagyjából 22 ezer kilométer alatt megtérülhet, ha valaki átalakítja benzines autóját LPG-üzeműre. Az autógáz manapság nagyjából feleannyiba kerül, mint a benzin, és a jövedéki adó emelése sem fogja érinteni jelenlegi állás szerint. Újonnan jelenleg egyetlen gyártótól lehet rendelni gázüzemű autókat. A Pénzcentrum utána járt annak, hogy a jelenlegi árakkal mennyi idő alatt térülhet meg a felár.

Sokan keresik fel az átalakítással foglalkozó műhelyeket, hogy LPG-üzeművé alakíttassák benzines autóikat - tudta meg a Pénzcentrum egy autógázosítással foglalkozó cég tulajdonosától. Mint kifejtette, a roham megindulása nagyjából egybeesett a tavaly decemberi eseményekkel, amikor üzemanyaghiány lépett fel az országban, és már a fejünk felett lebegett a benzinárstop kivezetése. Az LPG literje egyébként jóval olcsóbb, mint a benzin vagy a dízel. A holtankoljak.hu szerint mialatt a 95-ös benzin országos átlagára 603,3 forint, a gázolajé pedig 651,3 forint,

Mikor térülhet meg az átalakítás?

Röviden és tömören: hamar. Logikusan minél többet mész olcsó üzemanyaggal, annál hamarabb. 4 hengeres, benzinmotoros autók esetén - ezek a legelterjedtebbek itthon - az átalakítás 250 ezer és 350 ezer forint közötti összegbe kerül, attól függően, hogy milyen rendszert választunk, illetve hengeres, vagy a pótkerék helyére betehető gáztartályt akarunk. Minél több a henger a motorban, annál drágább lesz átalakítani, a 6-8 hengeres autók esetében már inkább 450-500 ezer forint körüli összeggel kell számolni. A papírmunkával és az engedélyezéssel jellemzően nem kell vesződni, a műhelyek elvégzik helyettünk. Viszont, ha az adott műhelynek nincs meg az az úgynevezett sorozatengedélye az autónk típusára (ezt a közlekedési hatósággal kell kiállíttatni), akkor egyedileg meg kell terveztetni a rendszert egy szakemberrel, és ezt kell engedélyeztetni. Az egyedileg engedélyeztetett LPG-s rendszereket hatósági vizsgára is kell vinni, ez 38 ezer forintba kerül pluszban, valamint a tervezés is néhány tízezer forintot dobhat a költségeken. Viszont a sorozatengedéllyel beszerelt rendszerek esetében a dolog nagyon egyszerű: kiállítanak egy műszaki dokumentumot, amellyel csak az okmányirodába kell elmenni, hogy felvezessék a kocsi forgalmijába az LPG-rendszert.

Na, de pontosan mikorra is térülhet meg az átalakítás? A Pénzcentrum úgy kalkulált, hogy ha a 100 kilométeren 8 litert fogyasztó benzines autónkat alakítottuk át egy 10 literes fogyasztású LPG-sre, a művelet költségeit 350 ezer forintra becsülhető. A kérdés tehát az, hogy mikorra jövünk ki nullára, azaz hány kilométer alatt tudunk 350 ezer forintot megspórolni.

A teljes cikket a témában a Pénzcentrum oldalán olvashatjátok.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

autó

benzin

gáz

lpg

közlekedés

tankolás

pénzcentrum

hellovidek