Íme a valóság az e-cigiről: egészségesebb, mint az igazi cigaretta, vagy kamu az egész?

Pénzcentrum   
  Megosztom
Íme a valóság az e-cigiről: egészségesebb, mint az igazi cigaretta, vagy kamu az egész?

Az elmúlt években bombaként robbantak be az e-cigik, azaz a vape-ek, más néven a manórudak. Ezeknek a termékeknek kismillió változata van, a hevített dohánytól kezdve az ananászízesítésű, hazánkban betiltott szerkezetekig. Az eszközök terjedésének hála jelentősen visszaesett a kereslet a hagyományos cigarettákra, viszont a kérdés adja magát: vajon tényleg egészségesebbek a manórudak, mint a hagyományos társaik? Ennek járt utána a CashTag a legújabb videójában.

Nem olyan régen jelent meg a Netflixen egy új sorozat, a Big Vape The Rise and Fall of Juul, ami az e-cigit elterjedéséről, majd a bukásáról szól. Ennek kapcsán járt most utána a CashTag legújabb videójában, hogy vajon mi is Magyarországon a helyzet: itthon is felváltják a különböző hevített dohányok, e-cigik a hagyományos társaikat? Tényleg egészségesebbek ezek az alternatív nikotinbeviteli eszközök, mint a cigaretta, vagy csak urbánus legenda? Ahhoz viszont, hogy ezekre a kérdésekre választ kapjunk érdemes az elejéről kezdeni. Azaz megnézni, hogy milyen termékek is tartoznak ebbe a kategóriába, és egyáltalán mit is takar az e-cigaretta és a vape kifejezés.

Ha e-cigiről, vagy vape-ről beszélünk, akkor tulajdonképpen arról van szó, hogy ezek az eszközök valamilyen ellenállással melegítenek egy üvegszál, vagy gyapot hurkát, amit átitat egy folyadék. Ezt nagyjából egy 200-250 fokon hevíti. Ekkor egy egyfajta pára keletkezik

– magyarázta Ficsor Zoltán, a Villanypára Egyesület elnöke.

Nagyon káros világszerte, hogy ezeket a termékeket füstmentesként hírdetik. Eleve az, hogy füstmentes dohánytermék, mint megnevezés csak a dohánytermékek egy bizonyos csoportjára igaz. Ezek pedig az úgynevezett rágó-, vagy szippantással fogyasztott dohányok. De az e-cigaretta, a nikotinos tasak nem füstmentes dohánytermékek. Elég félrevezető egy kalap alá venni az úgynevezett társadalmi hirdetésekben ezeket a kifejezéseket

– fogalmazott Dr. Cselkó Zsuzsa, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet osztályvezető főorvosa, hozzátéve, hogy az e-cigaretta esetében valóban nem érdemes füstről beszélni, hiszen a készülék nem tartalmaz dohányt, így nem tud kialakulni az a klasszikus dohányfüst. Ellenben az úgynevezett hevítéssel működő készülékekkel, amik tartalmaznak dohányt. Itt a cégek azzal érvelnek, hogy miután az aerosol előállítása közben nem történik égés nem keletkezik dohányfüst, így sokkal kevésbé káros, mint a hagyományos társaik.

A témában pedig a Pénzcentrum teljes cikkét itt találjátok.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

e-cigi

cashtag

dohányzás

pénzcentrum

hellovidek