Elszólta magát a Pintér-féle belügy: hiába vonzó a fizetés, alig akar valaki határvadász lenni

HelloVidék   
  Megosztom
Elszólta magát a Pintér-féle belügy: hiába vonzó a fizetés, alig akar valaki határvadász lenni

A tavaly júliusban indult határvadász-toborzás nyomán idén november végéig összesen 4117-en jelentkeztek, akik közül végül csak 1804 emberrel kötött szerződést a rendőrség – a többi között ezt válaszolta a Népszava kérdésére a Belügyminisztérium. Nagyban nehezíti a helyzetet, hogy a határvadásznak jelentkezők többsége ráadásul alkalmatlan a feladatra.

Tavaly nyáron - idézte cikkében a Népszava -, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter még arról beszélt, hogy mintegy négyezer fős lesz a határvadász egység. Orbán Viktor miniszterelnök egy rendeletében két hónapot adott Pintér Sándor belügyminiszternek az egység létrehozására. Első körben 2200 határvadászt akart igazolni a belügyi tárca.

Ehhez képest másfél év elteltével a Belügyminisztérium a Népszavának közölte: idén november végéig összesen 4117-en jelentkeztek, akik közül végül 1804 emberrel kötött szerződést a rendőrség. A tárca válaszából kiderült ugyanakkor, hogy a sikeres vizsgát és esküt tett határvadászok közül végül csak 1579-en kezdték meg a szolgálatot. (Igaz, az Országos Rendőr Főkapitányság azt is írta, a különbözet abból fakad, hogy a többiek még nem fejezték be a határvadász-tanfolyamot, illetve nem tettek vizsgát).

Nem először fut neki a kormány a határvadász-toborzónak: 2015-2016-ban, a nagy menekülthullám idején háromezer fővel akarták növelni a rendőrség létszámát - jegyezte meg a lap. 2016 novemberéig 2400-an jelentkeztek, ám ebből végül csak 900-an vágtak bele a hat hónapos gyorstalpaló rendőrkiképzésébe. A helyzet később sem lett jobb. Pedig, ahogy a lap fogalmazott, nyílt titok volt, hogy akkora volt a rendőrhiány, különösen vidéken, hogy a frissen „felszereltek” rendőrök zöme végül nem is került a déli határra, hanem az országon belül láttak el járőri, közrendvédelmi feladatot.

A Népszava cikkében még megjegyezte: a szakmát ismerők szerint ez nem csoda: mint kifejtették, az ilyen, komoly pszichológiai nyomással járó rendvédelmi szolgálatra átlagosan ötből egy jelentkező alkalmas pszichológiailag és fizikailag.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

katonaság

határvadász