Felejtsd el a méregdrága boltit: így készíthetsz házi parenyicát, tényleg pofonegyszerű

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Felejtsd el a méregdrága boltit: így készíthetsz házi parenyicát, tényleg pofonegyszerű

Mondani is kár, kész horror az idei ünnepi bevásárlás. Ha 2022 szava az infláció volt, az idei évre ez halmozottan igaz.  Megoldás lehet, hogy amit csak lehet, saját magunk készítünk házi finomságokat, például parenyicát. Ami a legjobb benne: kevés munkával tökéletes eredményt kaphatunk. De hogyan álljunk neki? Segítünk!

Tavaly a karácsonyi időszak még az árstop bűvöletében telt el, de már akkor is azon aggódtunk, hogy lassan a legolcsóbbnak számító trapistasajt is megfizethetetlen luxus. 2022-ben a trappista sajt értékesítési ára 91 százalékkal, nem vicc, 91%-kal emelkedett, ehhez képest 2023-as év legalább ebben hozott egy kis egyhülést. Ha elnézzük a következő diagrammot, jól láthatjuk, bizony tényleg volt némi árcsökkenés - legalábbis ennél a sajtféleségnél:

De mi a helyzet a parenyicával?

A hűtőpultokban mindig is a magasabb árfekvésű sajtok között találtuk. Ez egyébként egy hagyományos szlovák nem érlelt sajt. Félkemény, félzsíros, párolt és általában füstölt sajt, de készítenek nem füstölt változatot is. A sajtot szalagokban gyártják, amit csigaszerű spirálokba tekercselnek fel. Az igazi juhtej részaránya a készítés során minimum 50% kell, hogy legyen, de sima tehéntejből is előállítható.

Bolti parenyica ára (2023-ban, online webáruházakban):

  • Hajdú parenyica sajt: 5 705 - 7995 Ft/kg
  • Karaván Parenyica: 8181 Ft/kg
  • Cserpes Parenyica sajt: : 8 660 Ft / kg

Megoldás lehet, hogy magunk készítjük el ezt a házi finomságot

Korábban mi is, itt a HelloVidéken már körbejártuk a témát, akkor megírtuk, egyszeri alkalommal, ha a költségeket nézzük, azért nem éri meg otthon nekiállni a parenyica-készítésnek (akkor 14-15 ezer forintra is rúghat az összes költségünk). De ha belevágunk a házi sorozatgyártásba, akkor összességében a parenyicát már fele annyiból kihozhatjuk, mint amennyiért a boltokban kapható (Itt van hozzá pár recept is!)

Most pedig hozunk egy friss Tiktok videót is arról, hogyan álljunk neki, ha még sohasem próbálkoztunk vele:

@greens_of_daisy Ki szereti a parenyica sajtot?? Anyuval és a húgommal keszítettük? #sajt #sajtkészítés #házilag #recept #sajtrecept #parenyica #kézműves #házi #tutorial #sajtimádó #mutimitkészítesz #anyalányaprogram #tej #házitej #próbáldki #vidékiélet ♬ eredeti hang - Daisy Bukovicsné Bék

Nem ördöngősség, csak egy kis oltóanyag, no és friss házitej kell hozzá!

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

tej

sajt

parenyica

házi sajtkészítés