Eredeti halászlé recept: így készül a szegedi halászlé, bajai halászlé, balatoni halászlé

HelloVidék   
  Megosztom
Eredeti halászlé recept: így készül a szegedi halászlé, bajai halászlé, balatoni halászlé

Bajai halászlé, szegedi halászlé, balatoni halászlé: úgy is fogalmazhatnánk, ahány táj, annyi különböző praktika. De vajon mi a különbség köztük és hogyan készül az eredeti halászlé egyszerűen?

Néprajzi hagyományaink szerint a bő lére eresztett halpaprikás és a halászlé azonos fogás. A halászlé recept ősének számító ételt először Rézi néni Szegeden megjelent szakácskönyvében fedezhetjük fel halpaprikás halászosan néven. A halászos elkészítés pedig arra utal, hogy minden alapanyagot egyszerre teszünk a kondérba.

Az eredeti halászlé titka a népi szokás alapján az elkészítési módban, a jó minőségű halban és a megfelelő kellékek, vagyis fűszerek, paprika és vöröshagyma hozzáadásában rejlik. Ennek ellenére mégse mondhatjuk, hogy egy valódi halászlé recept van, amit halászlé néven az asztalra tehetnénk.

Milyen halból készül a halászlé?

A népi hagyományokat követve a halászlé sokféle elkészítési módja közül válogathatunk, ám megegyeznek a vélemények arról, hogy a jó magyar halászlé alapja a ponty. Ennek ellenére számos házi praktikától, titkos fogástól, összetevőtől és helyi jellegzetességtől válik egyedivé a halászlé recept.

Szegedi halászlé, bajai halászlé, balatoni halászlé, tiszai halászlé…

A magyaros halászlé kapcsán három nagy fő csoportot különböztethetünk meg: a dunai halászlé, balatoni halászlé és tiszai halászlé. Ez azonban nem azt jelenti, hogy csak ezek a típusok léteznek. A dunai halászleveket minden városban másként készítik és gyakran tésztával fogyasztják. A mohácsi halászlé például metélttésztával készül, a bajai halászlé pedig gyufatésztával és előbb a levét fogyasztják el. A bajai halászlé készítésénél „bűnnek számít” a passzírozás, a szegedi halászlé főzésénél, azonban először alaplevet készítenek aprólékkal, hagymával és paprikával, majd a passzírozás után ebben főzik meg a ponty szeleteket. Egy adag szegedi halászlé tálalásánál, ezért jóval sűrűbb, testesebb ételre számíthatunk, mint a bajai halászlé. A balatoni halászlé titka a felhasznált hal megfelelő arányain kívül a főzés befejezése előtt egy pohár könnyű fehérbor az ételbe. Így válhat a halászlé igazi balatoni fogássá.

Az eredeti halászlé egyszerűen

Megtisztítjuk és lefilézzük a halat, majd a húsát kockára vágjuk, de a fej- és farokrészt meghagyjuk. A hagymát olajon pároljuk és hozzáadjuk a paprikát és a paradicsomot. Ezt követően beletesszük a fejet és a farokrészt, felöntjük vízzel és egy halászlékockával 40-45 perc alatt közepes lándon puhára főzzük. Az elkészült halról leszedjük a húst, majd zöldséggel és lével átpasszírozzuk. Ha kell adjunk még hozzá vizet (kb. 3 literre van szükség) és ügyeljünk a szálkákra. Öntsük bográcsba az alaplevet és adjuk hozzá a halat. Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük ízlés szerint, majd főzzük puhára.

A halászlé hozzávalói:

2 kg ponty
1 kg törpeharcsa
3 ek olaj
2 db vöröshagyma
1 db paprika
1 db paradicsom

csípős fűszerpaprika
6 db halászlékocka
4 l víz

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

halászlé

gasztro

étel

konyha

gasztronómia

hal

ponty

szegedi halászlé

bajai halászlé

balatoni halászlé

tiszai halászlé

recept

receptek