Zserbó újragondolva, újító zserbó receptek: mézes zserbó, zserbó golyó

HelloVidék   
  Megosztom
Zserbó újragondolva, újító zserbó receptek: mézes zserbó, zserbó golyó

A karácsony és általában az ünnepi időszakok egyik kedvenc süteményéről, a zserbóról már korábban írtunk. Utánajártunk, milyen az eredeti zserbó recept, és hogy miben áll a tökéletes zserbó készítése házilag. Most két, főleg a nevében hasonló édességről lesz szó: ez a zserbó golyó és a mézes zserbó.

Szinte nincs olyan magyar család, ahol ne tűnne fel az ünnepi asztalon a klasszikus zserbó szelet karácsonykor és/vagy húsvétkor. Az eredeti zserbó receptről itt írtunk, most következzen néhány újító zserbó recept.

A zserbógolyó egy nagyon hamar elkészülő, mégis mutatós süti, nagyszerű hozzávalója a könnyed partiknak és a gazdagon terített családi asztalnak egyaránt.

Lássuk, milyen egyszerű, de nagyszerű a zserbógolyó recept:

20 deka darált kekszet és 15 deka darált diót összeforgatunk, majd annyi baracklekvárt adunk hozzá, hogy formálható legyen a massza. Ezután dió nagyságú golyókat formálunk belőle. Sütőpapíros tálcára pakoljuk és hideg helyre tesszük, mert jól meg kell dermedniük. A zserbógolyó bevonatához 20 deka étcsokoládé háromnegyedét egy evőkanál olajjal, gőz felett megolvasztjuk. Miután a tűzről levettük, beletördeljük a maradék csokit is, és feloldjuk benne. A megdermedt golyókat bevonjuk az olvadt csokival. Hűvös helyre tesszük, hogy a máz megszilárduljon rajta - ha ez megtörtént, már kínálhatjuk is.

A zserbó golyó sikerével vetekszik a mézes zserbó népszerűsége. Több vele a tennivaló, de abszolút megéri a befektetett energiát, ráadásul nem árt neki, ha egy-két napot áll. Persze csak ha el nem fogy addigra.

Először a mézes zserbó tésztáját készítjük el. 10 deka vajat összekeverünk 15 deka porcukorral. 2 tojást hozzáadunk, majd hozzákeverünk fél kiló lisztet, 2 mokkáskanál szódabikarbónát, 2 evőkanál tejfölt és 6 evőkanál mézet - utóbbit nem árt, ha megmelegítjük, folyékonyabb állapotban könnyebb vele dolgozni. Ha összeállítottuk a mézes zserbó tésztát, 4 egyenlő részre vágjuk, kinyútjuk és laponként megsütjük.

Miközben sül a mézes zserbó alapja, elkészítjük a pudingos krémet. Ehhez felmelegítünk fél liter tejet, belekeverünk egy csomag vaníliás pudingport és 3 evőkanál cukrot, majd felfőzzük. Kihűtjük, ezután hozzáadunk 25 deka vajat és elkeverjük.

Ha megsültek a mézes zserbó lapjai és a krémünk is elkészült, elkezdhetjük összeállítani a süteményt. Első lépésként baracklekvárral kenjük meg az alsó lapot. A mézes zserbó következő lapjára a krém felét kenjük, a harmadik lapra lekvárt és a krém maradékát tesszülk, a negyedik tésztalappal pedig lefedjük.

A mézes zserbó tetejét csokival vonjuk be. Használjunk hozzá 20 deka étcsokit, olvasszuk meg kevés olajon, majd pedig simítsuk rá a mézes zserbó tetejére. Várjunk, míg megdermed, utána szeletekre vágva kínáljuk.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

mézes zserbó

zserbó golyó

mézes zserbó recept

recept

receptek

gasztro

süti

sütemény

desszert