A tökéletes köret: házi zsemlegombóc vadashoz, zsemlegombóc recept

HelloVidék   
  Megosztom
A tökéletes köret: házi zsemlegombóc vadashoz, zsemlegombóc recept

A magyar konyha rajongói palettájáról nem maradhatnak le a vadas ételek és az ínycsiklandozó, szaftos húsok sem, viszont gyakran nehézségekbe ütközhetünk, ha a köret megválasztásáról van szó. Ha hanyagolni akarjuk a krumplit és a tésztát, de mégis valami hagyományos ízt szeretnénk bevinni a konyhánkba, a zsemlegombóc recept a legjobb választás!

A zsemlegombóc készítése igazán egyszerű, mégis laktató kísérője a húsételeknek. Cikkünkben tanácsokat adunk, hogyan zajlik a szemlegombóc készítése, és ha nem sikerül, eláruljuk azt is, miért fő szét a zsemlegombóc.

A zsemlegombóc vadashoz miért ajánlott?

A vadételek tipikusan szarvasból, őzből, vaddisznóból készült sültek, pörköltek, raguk. A hús fajtájától és elkészítési módjától függ, hogy mennyire zsíros, szaftos ételt kapunk. A zsemlegombóc vadashoz akkor a legjobb választás, ha az étel sok zsírral vagy szafttal jár.

Miért? A zsemlegombóc recept eredménye egy viszonylag natúr, semlegesebb, főtt ízvilág, amit azért kedvelünk, mert hagyja kiteljesedni a vadak karakteres ízét, zamatát, nemmellesleg tökéletesen lehet vele a szaftot mártogatni. A zsemlegombóc készítése a legtöbb recepthez hasonlóan variálható: a zsemlegomboc vadashoz akár egy kicsivel több fűszert, érdekesebb hozzávalókat is befogadhat és nemhogy elnyomja a főétel ízét, még inkább kiemeli annak zamatát!

Eredeti zsemlegombóc recept

Hozzávalók:

  • 4 (szikkadt) zsömle
  • 4 tojás
  • 4 dl tej
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • 35 dkg liszt
  • só, bors ízlés szerint

Elkészítése:

  1. A zsemlegombóc készítése során a zsemle állagától függően aprítsuk, morzsoljuk a lehető legkisebb darabokra azt.
  2. Egy tálban a tejet és a tojást keverjük habosra, majd adjuk hozzá a lisztet és keverjük csomómentesre. Sózzuk, borsozzuk ízlésünk szerint a masszát.
  3. Aprítsuk a petrezselymet finomra, adjuk hozzá a zsemlével együtt a tésztához, keverjük össze alaposan.
  4. Forraljuk egy fazékban vizet egy kevés sóval. Formázzunk a tésztából azonos méretű, lehetőleg fasírtnyi méretű gombócokat, majd főzzük őket készre közepes lángon, fortyogó vízben 10 percig.
  5. A kész zsemlegombóc csöpögjön le, majd mehet is a hús mellé!

Miért fő szét a zsemlegombóc?

A zsemlegombóc készítése során figyeljünk a helyes arányokra! Amikor ránézünk a kész zsemlegombóc tésztára és azt túl folyósnak találjuk, egy kevés liszttel sűríthetjük. Néha, ha szétfő a zsemlegombóc, gondoljuk át, helyesen követtük-e a receptet, nem maradt-e ki a tojás, ami a kötőanyag szerepét tölti be. A vízre is figyeljünk oda: semmiképp sem kezdjük el a zsemlegombóc főzését hideg vízben!

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

magyar konyha

zsemlegombóc

recept

zsemlegombóc recept

konyha

főzés

hagyományos ízek

vadas

vad ételek