Dubarry szelet recept: Így készül a Dubarry szelet csirkemellből és sertéshúsból

HelloVidék   
  Megosztom
Dubarry szelet recept: Így készül a Dubarry szelet csirkemellből és sertéshúsból

Dubarry sertésszelet és csirkemell Dubarry módra: milyen zöldség kell a Dubarry szelet elkészítéséhez, finom-e a Dubarry szelet brokkolival? Dubarry szelet karaj vagy csirke?

A világ egyik legegyszerűbb, mégis legnépszerűbb étele a Dubarry szelet, amit ízlésünktől függően szint bármilyen húsból elkészíthetünk. Cikkünkben eláruljuk, mi a Dubarry szelet recept lényege, a Dubarry szelet milyen hússal készül, illetve hogy milyen zöldség kell a Dubarry szelet elkészítéséhez. A Dubarry szelet brokkolival vagy karfiollal a finomabb? Dubarry sertésszelet (Dubarry szelet karaj használatával) és Dubarry szelet csirkemell (Dubarry csirkemell) alapon: neked melyik jön be jobban, a csirkemell Dubarry módra, vagy a sertéshúsos verzió?

Milyen étel a Dubarry szelet?

Az egyik legközkedveltebb európai recept nem más, mint a francia eredetű Dubarry szelet. A hagyományos Dubarry szelet egy karfiollal megrakott, tejszínes mártással meglocsolt hús, amit tepsiben összesütünk. A Dubarry szelet a híres francia szépségről, Du Barry grófnőről kapta a nevét, aki XV. Lajos francia király szeretője volt. A legendák szerint az étel egyrészt azért lett így elnevezve, mert a grófnő kedvenc zöldsége a karfiol volt, sokan azonban úgy gondolják, hogy a bőre színét hasonlították a karfiolrózsák fehérségéhez.

A Dubarry szelet milyen hússal készül?

A Dubarry szelet készülhet csont nélküli csirkehússal és sovány sertéshússal is. Leggyakrabban a Dubarry szelet alapanyaga a csirkemell, vagy a sertéskaraj, ezeket könnyű elkészíteni és illenek a mártásos karfiolhoz.

A Dubarry szelet milyen mártással készül?

A Dubarry szelet recept általában Mornay-mártást, vagy besamelmártást tartalmaz – a mi verziónk besamellel készül.

Dubarry szelet mellé milyen köret illik?

Leginkább rizs, de készíthetjük mással is.

Milyen zöldség kell a Dubarry szelet elkészítéséhez?

A Dubarry szelet hagyományosan karfiollal készül, ám azoknak sem kell aggódniuk, akik ezt a zöldséget nem szeretik, ugyanis a Dubarry szelet brokkolival is elkészíthető. Ha emellett a verzió mellett döntünk, a következő Dubarry szelet receptek esetében egyszerűen cseréjük a megadott karfiolmennyiséget brokkolira!

1. Dubarry szelet recept: Dubarry sertésszelet

Hozzávalók

  • 500 g sertéskaraj (kb. 1 cm vastagra szeletelve)
  • 500 g karfiol (rózsáira szedve)
  • 0,5 l tej
  • 100 g vaj
  • 2 ek liszt
  • 1 mk őrölt szerecsendió
  • 200 g sajt
  • só, bors ízlés szerint

A Dubarry sertésszelet elkészítése

  1. A sertéskaraj szeleteket sózzuk, borsozzuk, majd egy kevés zsiradékon serpenyőben hirtelen süssük le őket. A karfiolt szedjük rózsáira és enyhén sós vízben főzzük puhára. A sajtot reszeljük le.
  2. Amíg a karfiol fő, készítsük el a besamelmártást: olvasszunk vajat egy serpenyőben, keverjük el benne a lisztet és enyhén pirítsuk le, majd fokozatosan adagoljuk hozzá a tejet és keverjük addig, míg krémes nem lesz. Ízesítsük őrölt szerecsendióval, ízlés szerint egy kevés sóval.
  3. Helyezzük az elősütött hússzeleteket egy tepsibe, halmozzuk rájuk a karfiolt, majd locsoljuk meg az egészet bőségesen besamelmártással, végül pedig reszelt sajttal.
  4. 180°-ra előmelegített sütőben süssük 20 percen keresztül, míg a sajt szép aranybarna nem lesz. Tálaljuk melegen, rizzsel.

2. Dubarry szelet recept: csirkemell Dubarry módra

Hozzávalók

  • 500 g csirkemell (2 nagyobb darab)
  • 500 g karfiol (rózsáira szedve)
  • 0,5 l tej
  • 100 g vaj
  • 2 ek liszt
  • 1 mk őrölt szerecsendió
  • 200 g sajt
  • só, bors ízlés szerint

A Dubarry csirkemell elkészítése

  1. Középen vágjuk ketté a csirkemell szeleteket, sózzuk, borsozzuk őket, majd süssük elő serpenyőben, mint ahogy a karajt.
  2. Készítsük el a Dubarry csirkemell receptjét ugyanúgy, ahogy a Dubarry sertésszelet esetében.

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

csirkemell

sertéshús

gasztro

gasztronómia

recept

receptek

karfiol